Dadı Dirseğine Dikkat!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 57 Saniye
Dadı Dirseğine Dikkat!

Acil servislere en sık gelen vakalardan birisi ‘Çocuğum kolunu oynatamıyor’ şikayetidir. Bu sorun sıklıkla 2-3 yaşındaki çocuklarda kız ve erkek çocuklarda eşit olarak görülmektedir. 5 yaşından sonra görülme sıklığı oldukça azdır. Küçük çocuklarda daha sık görülmesinin sebebi ise, kemikleri yerinde tutan bağların tam olarak gelişmemiş olmasıdır.

Bakıcı dirseği olarak da adlandırılan dadı dirseği ön kol çıkığına verilen isimdir. Dirsek eklemini oluşturan ön koldaki Radius kemiğinin kendini bağlayan bağdan sıyrılması durumudur.

Dadı Dirseği Neden Olur?

Dadı dirseği çoğunlukla çocuk anne ve babası ile el ele yürürken ayağının sendelemesi durumunda, ebeveynin reflekse çocuğun elini veya kolunu yukarı doğru çekmesi ile meydana gelir. Yani ön kolun çekilmesi veya asılması ile kuvvet uygulanması sonucu oluşur.

Çocuğun el bileğinden tutularak yukarı çekilmesi, el bileğinden asılma, kaldırma veya döndürme sonucu meydana gelebilir.

Dadı Dirseğinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuk o bölgeyi oynatamaz.
Huzursuzluk görülür.
Çocuğun kolundan çekmenin hemen ardından çocuk ağlamaya başlar.
Bazen hafif şişkinlikler görülebilir.
Çocuk açma kapama hareketi yapabilir. Ancak elini dışarı döndüremez ağrı hisseder.
Çocuk kolunu yanda, dirseği hafif kıvrık olacak şekilde ve el sırtı karşıya bakar şekilde konumlar.

Dadı Dirseği Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavisi hekiminiz yapacağı manipülasyonla radius başını yerine getirmektedir. Çocuk anne- babasını kucağında otururken hekim bir eliyle radius başını tespit eder. Diğer eliyle çocuğun elini tutar ve hafif traksiyon uygulayarak dirseği düz pozisyona getirir. Ardından el ve önkolu avuç içi yukarı bakar pozisyona getirir ve dirseği tam bükülü pozisyona alır.  Bu manipülasyon sırasında bir klik sesi duyulur ve baş yerine girmiştir.

Dadı dirseği ilk defa olmuşsa alçı ya da atel kullanmaya gerek kalmaz. Yapılan tedavinin ardından 5-10 dakika sonra çocuk elini kolunu rahatça oynatmaya başlar.

Fakat her 20 çocuktan 1’inde bakıcı dirseği tekrarlar.  Bu yüzden ailelerin bu konuda mutlaka bilgi edinmeleri, çocuklarını dirseklerinden çekmemeleri gerektiğini öğrenmeleri gerekir.

 

Kaynak:http://www.drozguruysal.com

İlk Yayın Tarihi: 23 Mayıs 2018 @ 16:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0