Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 47 Saniye
Çocuklarda Yaz Hastalıkları

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklarda bazı hastalıklarda artış görülmektedir. Çocukların en sık karşılaştığı yaz hastalıkları güneş çarpması ve yanıkları, ishal, idrar yolu enfeksiyonları, ve böcek ısırmalarıdır.

Güneşte uzun süre kalmak güneş yanıklarına sebep olur. Kum ve güneş ışınlarının etkisini arttırır. Şemsiye altında veya gölgelik alanda bulunmak bile güneşten korunmak için yetersiz kalır. Ultraviyole ışınları özellikle bir yaşın altındaki çocukların cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıkları ise cilt kanserine sebep olabilir. Bu yüzden güneşin dik olduğu 10:00 ile 16:00 saatleri arasında çocuklar mümkün olduğunca dışarı çıkarılmamalıdır. Güneş kremi kullanmak da güneş yanıklarının oluşmasını önlemede büyük önem taşır.

Eğer çocuğunuzda güneş yanıkları oluşmuşsa;

Çocuğunuza serin bir banyo (soğuk değil) yaptırın, veya serin kompres uygulayın.

2-3 gün boyunca daha fazla sıvı tüketmesini sağlayın.

Doktorunuza danışarak, çocuğunuzun ağrı ve acısını dindirecek ilaçlar kullanın.

Cildini nemlendirmek için nemlendirici kremler kullanarak, kaşıntı olmasını engellemeye çalışın.

Daha sonra yanık yerlerinde iz kalmaması ve enfeksiyon kapmaması için çocuğunuzun yanık yerlerini kaşımaması için dikkatli olun.

Yazın ishal artıyor.

Isının artması mikropların üremesini ve gıdaların bozulmasını hızlandırır. Yaz döneminde en çok E. Coli basilinin neden olduğu ishaller görülmektedir. Bu ishal türüne turist ishali de denilmektedir. Bu ishal türü kirli suların karıştığı sularda yüzmekten veya bu sularla yıkanan yiyecekler tüketmekten kaynaklanır. Bu ishal, yeşil, sulu ve kabuklu dışkılamaya sebep olur. İshalin şiddetini en önemli dışkılama sıklığı belirler.

İshal sıvı kaybına sebep olur. Bu nedenle dehidrasyonu önlemek ve ishalle kaybedilen sıvıyı oral yolla geri aldırmak gerekir.

Eğer çocuğunuz 8 saat boyunca idrarını yapmamışsa, dışkısında kan varsa, 72 saatten uzun süredir ateşi varsa, şiddetli karın ağrısı varsa, 48 saatlik diyete rağmen halen ishali devam ediyorsa, doktora görünmeniz gereklidir.

İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları yaz aylarında oldukça sık görülür. Özellikle kız çocuklarında görülür. Kız çocuklarında daha sık görülmesinin sebebi ise, üreta denilen idrar kesesinden sonra gelen tüpün kızlarda daha kısa olmasıdır. En sık enfeksiyon görülen bölge idrar kesesidir ve sistit adı verilir.

Sistitin belirtileri, alt karın ağrısı, idrar yapılırken sancı, sık idrara çıkma, kanlı idrar, hassasiyet ve ateştir.

İdrar yolları enfeksiyonları en kısa zamanda antibiyotik ile tedavi görülmesi gereken hastalıklardır. Bu yüzden eğer çocuğunuzda bu şikayetlerden biri veya birkaçını gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

İdrar yolları enfeksiyonlarından çocuklarınızı korumak için, çocuğunuz havuzdan veya denizden çıktığında duş aldırmalı ve iyice kuruladıktan sonra kuru ve temiz bir mayo giydirmelisiniz.

Böcek ısırmaları

Yaz aylarında sıkça karşılaşılan durumlardan bir diğeri de böcek sokmalarıdır.

Böcek ısırmalarının çoğu evde tedavi edilebilir. Fakat ısırığın enfeksiyona yol açması durumunda ateşin yükselmesi, baş ağrısı gibi semptomlar gözlemliyorsanız doktora görünmelisiniz.

Arı sokmaları, ateş karıncaları ısırıkları çocuğunuzun alerjisi olduğu durumlarda oldukça tehlikelidir. Bu yüzden çocuğunuzu hangi böceğin soktuğunu görmemişseniz doktora götürmeniz gerekir.

Özellikle bilinmesi gereken bir diğer nokta ise, çocuğunuzun böcek sokmasının olduğu bölgede 1 cm’den büyük şişlik oluşmuşsa bu çocuğunuzun böcek sokmalarına karşı alerjik olduğunu gösterir.

Çocuğunuzu böcek sokmalarından korumak için, yaz aylarında beşiğinde veya yatağında cibinlik kullanabilirsiniz. Tatil için gittiğiniz yerde de cibinliğinizi yanınıza alabilirsiniz. Bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarları değil fişe takılanları tercih etmelisiniz. Sprey şeklinde olan sineksavarlar ise özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olabileceğinden tercih etmemelisiniz. Ayrıca pencere ve kapılarınızda sineklik kullanmanız da büyük ölçüde eve girebilecek böcekleri engeller.

İlk Yayın Tarihi: 10 Haziran 2016 @ 18:16

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0