Çocuklarda Numaralı Gözlük Kullanımı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Çocuklarda Numaralı Gözlük Kullanımı

Küçük yaşta gözlük kullanmaya başlayan çocuklar için, mercek seçimi, gözlüğün cam veya plastik olması, gözlük tutumu gibi etkenler çok önemlidir. Ebeveynlerin gözlük seçimini yaparken hem çocuklarının tercih ettiği gözlüğü seçmeleri hem de seçtikleri gözlüğün dayanıklı olması gerekir. Dolayısı ile çocuğu gözlük kullanmaya başlayacak bir çok ebeveynin aklını sorular kurcalar. Biz de sizler için ‘Çocuk büyüdükçe göz numarası da artar mı?’ gibi soruların cevaplarıyla birlikte yazımızı hazırladık.

Çocuk büyüdükçe göz numarası da artar mı?

Miyobu olan bir çocuğun yaşı ve bedeni büyüdükçe oransal olarak miyobunun artması normaldir. 20’li yaşlara kadar bu büyüme devam eder, 20’li yaşlardan sonraysa büyüme yavaşlar ve durur.

Göz numarası kız çocuklarında 9-10, erkek çocuklarında ise 11-12 daha hızlı artar. Bu yaşlar vücut gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerdir.

Gözlük Çocuğun Yüzüne Göre Olmalı

Bazen ebeveynler büyüyünce de kullansın mantığıyla çocuğa biraz büyük gözlük alabiliyorlar. Bu çok yanlıştır. Çünkü küçük odaklanma hataları bile gözlük camının performansını oldukça zayıflatır. Ayrıca küçük mercekler, büyük merceklere göre kenarlardan daha az ışık saçılması yapar. Bu da camın kenarından bulanık görme riskini azaltır.

Gözlük çerçeveleri plastik mi, metal mi olmalı?

Önceden bükülmelere, kırılmalara dayanıklı olması, hafif olması ve fiyatının uygun olması sebebiyle çocuklar için plastik gözlük çerçeveleri daha uygun kabul edilirdi. Günümüzdeyse aynı özelliklere sahip metal çerçeveler bulunmakta.

Gözlük çerçevesinde aranması gereken özellikler kırılmaz ve hafif olmasıdır. Bunun için saf titanyumdan yapılan gözlük çerçeveleri çocuklar için çok uygundur. Aynı şekilde nikel çerçeveler de bulunur. Fakat nikel çerçeveler bazı çocuklarda alerjiye sebep olabilir. Ayrıca anti-alerjik kaplamalar alerji riskini en aza indirir.

Şakaklar ve burun köprüleri önemli

Gözlük çerçevelerinin özel olarak dikkat etmeniz gereken yerleri şakaklar ve burun köprüleridir. Gözlük doğru konumundayken, çocuğun şakaklarına rahatsızlık verecek basınç olmamalıdır.

Yaylı menteşeler güçlü ve uzun ömürlü olurlar. Aynı şekilde spor sapları da doğru bir seçenektir. Spor sapları esnek olur ve çocuğun kulağına tam anlamıyla uyar.

Çocuk gözlüklerinin burun köprüsü mümkün olduğunca büyük temas yüzeyine sahip olmalıdır. Küçük çocukların burun köprüsü henüz gelişmediği için, gözlüğün burun üzerine iyi oturması çocuk için çok önemlidir. Temas yüzeyi geniş olduğu zaman, gözlüklerin ağırlığı da daha iyi dağıtılır. Özellikle çocukların burnuna yumuşak şekilde oturdukları için, yeni bir özellik olarak jel plaketleri de alternatif bir çözüm sağlayabilir.

Ayrıca gözlük camının çocuğun kirpiğine değmemesine de dikkat edilmelidir. Eğer gözlüğün camı çocuğun kirpiklerine değerse çocuk refleks olarak gözlüğü aşağıya doğru kaydırır.

İlk Yayın Tarihi: 22 Eylül 2017 @ 21:15

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0