Çocuklarda (Ç)alma Alışkanlığı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 8 Saniye
Çocuklarda (Ç)alma Alışkanlığı

Küçük kızınız marketten kimse görmeden şeker almış olabilir, ya da oğlunuz anaokulundan arkadaşının peluş ayısını getirmiş olabilir. Küçük çocuklarda görülen bu tip davranışlara aslında hırsızlık ya da çalma demek yanlıştır.

3 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda benmerkezci özellikler fazladır. Bu yaşlarda çocuklar her şeyin kendileri için var olduğunu düşünürler. Bu da kendilerine ait olmayan bir eşyayı almalarında sakınca olmadığı gibi bir düşünceye kapılmalarına sebep olabilir. Zaten bu yaşlarda henüz mülkiyet duygusu da gelişmemiştir. Bu yüzden başkalarına ait eşyaları izin almadan almanın yanlış bir şey olduğunu da düşünemezler.

Çocuklarda izinsiz alma alışkanlığının çalma olarak düşünebilmesi için çocuğun ilk okul çağlarında olması gerekir.

2 yaş civarındaki çocuk için senin, benim gibi kavramlar gelişmediğinden başkalarının eşyalarını almak sorun değilken, çocuk 3-4 yaşına geldiğinde bu kavramın gelişmeye başlamasına rağmen çocuk sahip olma dürtüsüne engel olamadığı için bu davranışları gösterebilir.

Çocuklar neden çalar?

Çocukların başkalarının eşyalarını izinsiz olarak almasının altında başka sebepler de yatıyor olabilir;

Hayatında baş edemediği, boşanma, ölüm, adres değişimi gibi olaylar yaşıyor olabilir.

Oyuncak, yiyecek ve giyecek gibi ihtiyaçlarının tam karşılanamıyor olabilir.

Çocuk çalarak ilgi çekmeye çalışıyor olabilir, ailesinden yeterince ilgi görmüyor olabilir.

İzlenen bir filmin ya da oynanan bir oyunun etkisinde kalıyor olabilir.

Anne ve babalar ne gibi önlemler alabilir?

Öncelikle 5-6 yaşından küçük çocuğunuzda bu davranışı gözlemlediyseniz, bunu hırsızlık olarak adlandırmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Sakin kalmanız, çocuğunuza bağırmamanız, aşırı tepki vermemeniz, polis çağırmak gibi tehditler söylememeniz gerekmektedir.

Çocuğunuzla konuşarak aldığı eşyayı geri vermesini sağlamalısınız.

Bu gibi davranışların önceden önüne geçebilmek için, küçük yaşlardan itibaren mülkiyet kavramının öğretilmesi gerekir.

Çocuğunuza örnek olmalısınız, çocukların nasihatlerden çok ebeveynlerini taklit ederek öğrendiklerini unutmamalısınız. Bir eşya alırken istediğinizi ve teşekkür ettiğinizi zaman zaman görmeli.

Çocuğun mülkiyet kavramının daha iyi gelişebilmesi için kendisine ait odası, eşyaları ve oyuncakları olmalı. Bu eşyaları korumak, düzenini sağlamak gibi davranışlar da mülkiyet kavramının gelişmesine yardımcı olacaktır.

İstediği şeyleri nasıl elde edebileceğini öğretmelisiniz. Sahibinden istemek, anneden babadan istemek gibi…

Çocuğunuz bir eşyayı izinsiz aldığı zaman, onunla konuşarak ona güvendiğinizi ve aynı davranışı bir daha göstermeyeceğine inandığınızı belirtmelisiniz.

Yaşadığınız bu olayı başka kişilere anlatarak çocuğunuzu utandırmamalısınız.

Eğer davranış devam ediyorsa bir uzmandan yardım almalısınız.

İlk Yayın Tarihi: 18 Temmuz 2018 @ 14:00

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0