Çocuğunuzun Kumbarası Var Mı?

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Çocuğunuzun Kumbarası Var Mı?

Biz anne babalar çocukların temel ihtiyaçlarını karşılarken, onları mutlu etmek adına çok da ihtiyaçları olmayan başka şeyleri de alıyoruz.

Bunu yapmamızdaki en önemli faktörlerden birisi, çocukların ısracı olması, diğer de çalışan anne baba olduğumuz için vicdanımızın esiri oluyoruz ve çocuğumla yeteri kadar vakit geçiremiyorum bari isteklerini alıp onu mutlu edeyim diye düşünüyoruz.

Bizim bu zaaflarımızı bilen çocuklarımız da, istekleri konusunda ısrarcı oluyor, hatta isteklerini elde edene kadar ağlıyor, kendini yere atıyor.

Aslında biz bu davranışımız ile çocuklara tüketmeyi öğretiyoruz. Çocuk vermeden almayı öeğreniyor. Çocuğun zihninde şöyle bir sistem kuruluyor. Ben isterim, annem babam almazsa ağlarım, yine almazlarsa daha çok sorun çıkarırım ve sonunda aldırırım.

Peki bu sistemi biraz değiştirmeye ne dersiniz. Özellikle 6 yaşından sonra çocuğunuza para biriktirme davranışı kazandırdığınız zaman, isteklerini kendi parası ile almaya başlayan çocuğun istekleri azalmaya hatta daha makul seviyelere gelmeye başlıyor.

Çünkü çocuk biriktirdiği parasının azaldığını hatta tamamen bittiğini gördüğü zaman, aslında para harcamanın çok da kolay birşey olmadığını öğrenmiş oluyor.

Ancak bu para biriktirme işini de düzenli ve sistemli bir şekilde yapmakta fayda vardır.

  • Çocuğunuz için içini görebileceği şeffaf bir kumbara hazırlayın. Bu kumbarayı evdeki bir kavanoz ya da şeffaf kutudan birlikte de hazırlayabilirsiniz. Bu daha anlamlı olur.
  • Bu kumbaraya her gün düzenli olarak bir miktar para koymasını sağlayın.
  • Günlük miktar çok fazla olmasın. Şöyle düşünün her gün 1 TL koysa bile ayda 30 TL eder.
  • Amacımız çocuğa günlük 30-40 TL verip de birkaç günde fazla miktarda para biriktirmesi değil.
  • Her ay sonunda biriktirdiği parası ile kendine birşey almasını sağlayabilirsiniz.
  • Bu alınacak olan şey çocuğun istediği herhangi birşey olabilir. Oyuncak, kitap vb
  • Çocuğun biriktirdiği parayı çocuğun temel ihtiyaçları için kullanmayın. Kıyafet, ayakkabı vb
  • Çocuğun biriktirdiği parayı evin ihtiyaçları için de kullanmayın
  • Çocuğunuz o ay içerisinde 30 TL biriktirmiş fakat almak istediği şey 40 TL’lik olabilir. Böyle bir durumda çocuğun 10 gün daha para biriktirmesini istemeyin. Parasının eksik kısmını siz tamamlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuz kendi biriktirdiği para ile satın aldığı eşyaya, kitaba, oyuncağa diğerlerine gore daha çok değer verecek ve koruyacaktır.

Çünkü ortada bir emek var.  Belli bir sure para biriktirmek, sabırla beklemek ve istediği şey için bu biriktirdiği parayı harcamak çocukta değer duygusunu oluşturmaya başlar.

İlk Yayın Tarihi: 30 Ağustos 2017 @ 22:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0