Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyor Mu?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 19 Saniye
Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyor Mu?

Çocukluk döneminde karanlık korkusu sık sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Çoğu çocuk karanlıktan korkar. Çocuklarda karanlık korkusunu yenmeleri için anne ve babalarının tutumları çok önemlidir.

2 yaşından itibaren çocuklarda çeşitli korkular görülmesi normaldir. Bazı çocuklar gece lambası kullanmak ister, bazıları ışıklarının kapatılmasını istemez, bazıları anne ve babasıyla birlikte uyumak ister. Bu sürecin ebeveynler tarafından iyi yönetilmesi gerekir.

Çocuklar 2 yaş civarında cadı ve canavar gibi doğa üstü varlıklardan korkarlar. Bu korkularının en önemli sebepleri de televizyon, bilgisayar gibi ortamlarda bu içerikleri görmeleridir. Çocuğun karanlık korkusu ebeveynler tarafından sağlıklı bir biçimde ele alınır ve çözümlenirse geleceğe yönelik bir fobi oluşmaz, aksi halde fobi olarak kalabilir ve başka korkuları tetikleyebilir.

Bazen ebeveynler çocuklarının korkmaması için önceden önlem alarak antre ışığını açık bırakıyor veya gece lambası yakabiliyorlar. Bu çocuklarda karanlıktan korkulması gerektiğine dair bir kanı oluşturuyor. Geceleri çocuğun korkup korkmadığının kontrol edilmesi de korkuyu tetikleyebilir. Ebeveynlerde korku ve kaygı olması çocukların bunları hissederek daha kaygılı bir çocuk olmasına sebep olmaktadır.

Çocuğu karanlığa alıştırmak için tamamen aydınlık bir oda yerine loş bir aydınlatmayı tercih edebilirsiniz. Uyku zamanı geldiğinde çocuğun yaşına göre kitap okuyarak, masal anlatarak ya da resimlere bakarak birlikte vakit geçirebilirsiniz. Bunlar çocukların endişelerinin azalmasına yardımcı olan aktivitelerdir. Zaman geçtikçe ışığı kapatarak ve çocuk seslendiğinde sesini duyurabileceği bir mesafede olarak çocuğunuz korkularını yenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun korkularını asla küçümsememelisiniz. Size korkusundan bahsettiğinde “yok bir şey” diyerek geçiştirmemelisiniz. Sakince ve onu anladığınızı hissettirerek dinlemeli, ardından korkusu için aldığınız önlemleri anlatmalısınız.
Çocuklarınıza korku filmi izletmemelisiniz, şiddet içeren sahneleri mümkün olduğunca görmesine engel olmaya çalışmalısınız. Biz yetişkinler için artık maalesef olağan hale gelen dizilerde izlediğimiz şiddet sahneleri küçük çocuklarımız için oldukça ürkütücüdür.
Çocuğunuzun korkularının nedenlerini anlamaya çalışıp, çözümler üretmelisiniz.
Çocuklarınıza aşırı koruyucu davranmamalısınız.
Çocuğunuzu ‘erkek adam korkar mı?’ gibi ifadelerle kesinlikle utandırmamalısınız. Çocuklar korkularını çekinmeden ebeveynleri ile paylaşabilmelidir.
Mümkün olduğunca erken dönemde kendi odasında yatmasına alıştırmalısınız. Çocuklar için 6. aydan itibaren kendi odalarında uyumaları uygundur.
Çocuğunuzla birlikte daha sık vakit geçirin. Birlikte resim yapın, oyunlar oynayın. Olumlu ortamlarda çocuklar duygularını daha rahat ifade ederler.
Çocuğunuz gece uyanıp yanınıza geldiğinde, mümkün olduğunca geri yatağına dönmesini sağlayın. Sizinle birlikte uyumasına izin vermek “haklısın, korkulacak bir şey var” mesajı verir. Gerekirse birlikte yatağına giderek, bir süre birlikte güzel sohbet edin, öpün. Korktuğu esnada sevgiye daha fazla ihtiyacı olduğunu göz önüne alın.
Korkmasına sebep olan şeyler için birlikte önlem alın. Örneğin eve birisinin girmesinden korkuyorsa birlikte kapıları kilitleyin, pencereleri kontrol edin. Ya da yatağın altında bir canavar olduğunu düşünüyorsa, yatağın altını kontrol edin.

İlk Yayın Tarihi: 22 Temmuz 2018 @ 15:15

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0