Bebeklerde Göbek Kordonu Kesimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 25 Saniye
Bebeklerde Göbek Kordonu Kesimi

Aslına bakacak olursanız konuya yalnızca belli bir sağ duyu ile bakıldığında dahi bebeğe ait kanın plazentadan akışının bitmesinin beklenmesi gerekliliğinin  tıp çevrelerine bilimsel olarak ispatlanma zorunluluğu ile geçen zaman bile bizce çok uzun bir süre.

Öte yanda Ebe Amanda ilk başlarda tıp çevrelerince ve meslekdaşları tarafından oldukça tepkiyle karşılanıyor yürürlükte olan prosedürü sorguluyor olması nedeniyle, çalıştığı yerde kendini soyutlanmış ve dışlanmış buluyor.

2010 yılında Dr. David Hutchon ve danışmanlarından oluşan bir ekip ile ebe Amanda güçlerini birleştiriyorlar ve göbek bağı kesiminin bekletilmesi için en önemli engel görünen resüsitasyon  (bebeğin kendi kendine nefes almaya başlayamadığı durumlarda amniyo sıvısından temizleyerek akciğerlerini nefes aldırmaya başlatmak ) için bebeğin başka bir yere götürülmesi prosedürüne karşı bir çözüm geliştiriyorlar. Bu çözüm anne yatağının yanında portatif bir resüsitasyon aygıtı geliştirmekten ibaret oluyor. Bu anne yatağının dibine gelebilen küçük Basics/Lifestart adını verdikleri ünite ile bu sorunun da üstesinden geliyorlar. İngiltere’de doğumların yaklaşık % 15 i resüsitasyon gerektirmekteyse de Amanda bu durumun hastane içi denetlemeler ile bebeğin göbek bağı kesilmeden bırakıldığı takdirde resüsitasyon oranının da % 5 lere inebileceğini savunuyor.

2012 de yeni bir zafer kazanıyorlar ve Royal College Of Midwives ( İngilter’de ebelere yönelik kraliyet akademisi) tavsiye değişikliğine giderek en iyi uygulama kriteri olarak göbek bağı kesimini bekletilmesini öneriyor.

2014 yılında ise İngiltere’nin Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE, National Institute for Health and Clinical Excellence) yönerge değişikliğine giderek göbek bağının derhal kesilmesi uygulamasını kaldırıyor.

İngiltere bazında zafer elde eden ebe Amanda Burleigh artık yapılması gerekenin her ülkede ebe ve doktorların bu yeni kuralları uygulamaları  konusunda ikna edilmeleri yönünde çalışmak olduğunu söylüyor.

Amanda Burleigh bu konuda “İngiltere bu konuda öncü oldu, eminim açtığımız yoldan diğer ülkeler de gelmekte gecikmeyecektir. Şahsen Avustralya, Norveç, İsveç, Pakistan, Tunus, İsrail ve Türkiye ve daha pek çok ülkedeki ebelere destek sağlıyorum. Bu noktadan sonra asıl hedefim, global çapta değişim sağlamak.” açıklamasını yapmakta.

Sevgili Bebek olarak biz de plazentada kalan kanın bebeğin hakkı olduğunu ve göbek kordonunun doğrudan kesiminin kansızlık, demir eksikliği ve benzeri kan hastalıklarına yol açabileceği gerçeğini destekliyor ve ülkemizdeki tıbbi otoriteleri bu konuyu daha detaylı araştırmaya çağırıyoruz.

İlk Yayın Tarihi: 28 Eylül 2015 @ 17:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0