Bebeklerde Aşırı Terlemenin Nedenleri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 6 Saniye
Bebeklerde Aşırı Terlemenin Nedenleri

Ter bezleri vücudumuzda doğuştan mevcut olur ve yaşamsal önemli görevleri vardır. Ter bezlerinin en önemli görevi vücut ısısını ayarlamaktır.

Ter vücutta buharlaşırken soğutucu görevi görür ve vücudun ısısını ayarlamasını sağlar. Örneğin terleyemeyen çocuklar havale geçirebilir, havale çok tehliekli bir durumdur, beyin hasarlarına ve hatta ölüme bile sebep olabilir. Diğer bir önemli görevi de zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Ter bezleri, üre gibi vücuttan atılması gereken bir çok zararlı maddeyi atar ve böylece böbreklere de yardımcı olur.

Terlemenin bir çok faydası vardır, fakat aşırı terleme hem bebekler hem de yetişkinler için zararlıdır. Aşırı terleme bebeklerde tahrişlere, pişik gibi deri hastalıklarına sebep olabilir ve bazı hastalıkların habercisi de olabilir.

Yenidoğan bebeklerde ilk aylarda terleme çok görülmez. Bunun sebebi ter bezlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. 4. aydan sonra bebek terlemeye başlar. 

Aslında bebekler özellikle geceleri uyurken ve gün içinde terlerler. Bebeğin her terlemesini bir sorun olarak görmemek gerekir. Örneğin genetik faktörler de terlemede etkilidir. Bebek aşırı kalın giydirildiği için de terliyor olabilir. Ya da bebeğin sinir sistemi tam olarak gelişmediği için de vücut ısısını kontrol etmekte güçlük çekiyor olabilir. Bu durum sıklıkla 9. aydan sonra düzene girer.

Bebeklerde aşırı terleme bir hastalığın başlangıcı değildir veya bir hastalığa sebep olmaz. Fakat bebek terlediğinde teri temizlenmezse veya bekletilirse lokal sorunlara sebep olabilir. 


Hangi durumlarda doktora gitmek gerekir?

Terleme bahsettiğimiz sebeplerden dolayı çoğunlukla normal olmakla birlikte bazı durumlarda hastalık belirtisi de olabilir. Bebekte aşırı terleme ile birlikte gelişim geriliği, kilo almakta güçlük veya kilosunun normalin altında olması ve hareketlerinde yavaşlık gözlemleniyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Aşırı terleme hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Bebekte hiperhidroz adı verilen aşırı terleme hastalığı olabilir. Hiperhidroz tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kalp rahatsızlıkları gibi başka hastalıklara sebep olmaması için tedavisinin yapılması önemlidir.

Graves hastalığı yani bebeğin tiroid bezlerinin aşırı çalışması da aşırı terlemeye sebep oluyor olabilir.

Bebeğin kan şekerinde düşüklük olması da terlemenin sebeplerinden olabilir. Kan şekerinin düşmesinden kaynaklı terlemelerde, dalgınlık, bakışlarda kayma ve titreme terlemeye eşlik eder. 

Aşırı terlemesi olan bebek ve çocuklarda su kaybının fazla olacağını bu yüzden kaybedilen suyun yerine getirilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Aşırı terleme sorunu çözülürken altta yatan sebep öğrenilerek tedaviye başlanmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 26 Ocak 2017 @ 21:32

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0