Bebekler ve Deniz

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 24 Saniye
Bebekler ve Deniz

Küçük bebeği olan ebeveynlerin yaz tatili zamanı geldiğinde akıllarında bir sürü soru da beraberinde geliyor…

Bebeğimi kaç aylıkken denize sokabilirim?
Bebeğim havuza girebilir mi?
Bebeğimi hangi saatler arasında denize sokabilirim?
Bebeğim ne kadar süre suda kalabilir?

Sizler için aklınıza takılabilecek soruları araştırdık, işte cevapları;

Bebeğimi Kaç Aylıkken Denize Sokabilirim?

Uzmanlar bu soru için farklı cevaplar verebiliyor. Bazıları bebek prematüre değilse, 3-4. aylardan sonra yani bebeğin vücudundaki yağ dokusu geliştikten sonra yaklaşık 5-6 kilo civarındayken bebeklerin denize sokulabileceğini savunmaktadır.

Bazı uzmanlarsa şu cevabı veriyor: Bildiğiniz gibi bebeklerin bağışıklık sistemi ilk 6 aylık dönemlerinde düşüktür. Anne sütü ile desteklenir, enfeksiyonlardan korunur. Aynı zamanda 6 aylık döneme kadar aşıları tamamlanır. Bebeğin verem, beşli karma aşıları (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci ve HIB) üç doz, pnömokok aşıları 3 doz, hepatit B aşıları 3 doz, rotavirüs aşıları 2 veya 3 doz olarak yapılmışsa denize girmesinde bir sakınca yoktur. Bu aşıların tamamlanması da 6 aylık döneme denk geliyor.

Bebeğim Ne Kadar Süre Suda Kalabilir?

Suyun ısısı, dış ortamın ısısı, bebeğin vereceği tepki, havanın nasıl olduğu gibi birçok dış etken bebeklerin suda geçirebileceği zamanı etkiler.

Çok küçük bebekler sıcak suda bile eğer ilk defa giriyorsa 3-5 dakikadan fazla kalmamalıdır.

Bazı bebekler sudan zevk alarak suya girdiklerinde oyunlar oynamaya ve gülücükler saçmaya başlar. Bazılarıysa çığlıklar atıp ağlamaya… Yani tüm koşullar bebeğin suya girmesi için uygun olsa da, süreyi bebeğinizin vereceği tepki belirler.

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu da kumdur. Kumun üzerinde sigara izmaritleri, cm kırıkları, çöpler, kedi köpek dışkıları gibi birçok tehlikeli cisimler bulunabilir. Ayrıca kum çok ısınmış da olabilir. Bu yüzden bebeklerinizi hiçbir zaman direkt kumun üzerine bırakmamalısınız. Böylece mantar enfeksiyonu dahil bir çok enfeksiyona karşı koruma sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizi denize veya havuza soktuktan sonra mutlaka vücudunu yıkamalı ve temiz ve kuru bir mayo giydirmelisiniz. Ayrıca vücudunun aşırı kurumasını önlemek için nemlendirici kremler kullanmalısınız.

Aşırı sıcaklarda bebeğinizin vücudundaki su kaybını önlemek için yeteri kadar sıvı aldığından emin olmayı da unutmamalısınız.

Bebeğinizi sokacağınız deniz suyunun temiz olduğundan da emin olmalısınız. Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri ve Numune Alma Rehberi’ne göre 1000cc su içinde 0 ile 1000 koli basilinin bulunması suyun çok temiz olduğunu, 1000 ile 10000 arası olması suyun temiz olduğunu 10000 ve üzeri koli basilinin olması durumunda ise o suyun pis olduğunu ve girilmemesi gerektiğini gösterir.

Bu bilgilere ulaşmak maalesef her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden tatile gideceğiniz yer ile ilgili önceden araştırma yapabilirsiniz. Marmara denizi gibi kapalı denizlerin bebekler için çoğunlukla uygun olmayacağı mantık çerçevesinde düşünülünce anlaşılabilir. Aynı zamanda sanayi bölgelerine yakın denizlere de girilmemelidir. Bu hem çocuklar hem de yetişkinler için doğru olmaz.

Bebeğinizle birlikte mutlu ve güzel bir tatil geçirmeniz dileğiyle…

İlk Yayın Tarihi: 28 Temmuz 2018 @ 14:02

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0