Bebeğin Kendi Kendini Beslemesi (Baby Led Weaning)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Bebeğin Kendi Kendini Beslemesi (Baby Led Weaning)

Kendi kendini besleme yönteminde annenin uygulaması gereken kurallar nelerdir?

Anne, bebeğinin yanında olmalı fakat asla yemeğine müdahale etmemelidir.

Sabırlı olmalı ve “bebeğim yeterince beslenmedi” korkusuna kapılınmamalıdır. Bebeğin az yediği, yeterince beslenmediği düşüncesiyle yemeğin sonunda hadi birazcık daha diyerek bebek tekrar beslemeye başlanmamalıdır.

Bebeğinizin bakımını sizden başka yapan kişilere (baba, bakıcı veya büyükanne gibi), bu yöntemi uyguladığınızdan ve uygulama şeklinden bahsedilmeli, onlarında bebeği beslerken aynı metodu uygulamaları istenmelidir.

Bebeği asla yemekle baş başa bırakmamalısınız. İlk zamanlar boğulma riski olmayan küçük parçalara bölünmüş besinlerle başlamalısınız.

Geleneksel yöntemle, bebeğin kendi kendini beslemesi yöntemi arasındaki en büyük fark, bebeklerin yemek yemeyi öğrenme aşamalarının farklı olmasıdır. Geleneksel yöntemde bebekler, öncelikle püreler ile ağzında döndürme ve öğürmeden yutmayı öğrenirken, kendi kendini besleme yönteminde bebekler besinleri önce çiğnemeyi ve ardından yutmayı öğrenirler.

Geleneksel yöntemde anne, bebeği hazırlar ve bebeğin ne kadar yiyeceğine kendisi karar vererek bebeği doyurur. Kendi kendini besleme yönteminde ise bebek ne kadar yemesi gerektiğine kendisi karar verir ve doyduğunda anne müdahale etmez.

Elbette her bebek kendine özgüdür, gelişim aşamaları da öyle. Kendi kendini besleme yöntemi için uzmanlar 6 ay ve sonrasını önerseler de, aynı aydaki bir bebek, bu durumla kolaylıkla başa çıkabiliyorken, diğer bebek problem yaşayabilir. Bu yüzden bebeğin tuvalete yeterli çıktığından ve kilo artışının düzgün olarak devam ettiğinden emin olunmalıdır.

Eğer bebeğinizin yukarıda bahsettiğimiz belirtiler nedeniyle yeterince beslenmediğinde şüpheleniyorsanız, pürelerle beslenmesine takviyede bulunabilirsiniz.

Unutmamalısınız ki; bebeğiniz hala anne sütüyle besleniyor. Bebeğinizi tamamen aç karnına masaya oturtursanız karnını doyuramayacağı için morali bozulabilir, sinirlenebilir. Siz yalnızca anne sütüyle veya formül mamayla beslenen, aç yorgun veya uykusuz olmayan bebeğinizi masaya sizinle birlikte oturtarak, eline alabileceği besinleri ona sunuyor ve keşfetmesine izin veriyorsunuz. Zaten bebek için ilk aylarda kendi kendini beslemek, karnını doyurmak değil, oynamak, merak gidermek ve keşfetmek içindir.

2004 yılında The American Dietetic Association’ da yayınlanan “Developmental Mliestones and Self-Feeding Behaviors in Toodlers”  adlı araştırmada 4-24 aya kadar olan çocuklar izlenmiş ve kendi kendini besleyen bebeklerin, anneleri tarafından beslenen bebeklere oranla daha fazla enerji verici ve besleyici yiyecekler yediği tespit edilmiştir. Bebekler kalori, protein, yağ, karbonhidrat, çinko, magnezyum, folik asit, vitamin B6, B1 ve B3 alımı açısından karşılaştırılmış ve bu değeler kendi kendini besleyen bebeklerde daha fazla çıkmıştır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0