Baba Olmak İstiyorsanız, Ne İçtiğinize Dikkat Edin!

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Baba Olmak İstiyorsanız, Ne İçtiğinize Dikkat Edin!

Babaların Yaşam Tarzlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Ebeveynlerin hamilelik öncesi tükettikleri alkolün bebekler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinen bir gerçektir. Bu olumsuzluklar tıp dilinde “Fetal Alkol Sendromu” olarak adlandırılır.

Fetal Alkol Sendrom bozukluğu olan çocuklarda, fiziksel, nörolojik ve zihinsel bozukluklar meydana gelme ihitmali yüksektir.

Özellikle zeka geriliğinde, ebeveynlerin tükettikleri alkolün çok büyük olumsuz etkileri olduğu araştırmalar ile ispatlanmıştır.

Geçtiğimiz günlerde yapılan yeni bir çalışmaya göre, hiç içki içmeyen bir annenin çocuğunda da  Fatal Alkol Spektrum bozukluğu olabildiği belirlendi. Nedeni araştırıldığında ise, suçlunun biyolojik baba olduğu görüldü.

Çalışmanın baş araştırmacısı Joanna Kitlinska, Fetal Alkol Sendrom bozukluğu olan bebeklerin %75’inin, alkolik bir babaya sahip olduğunu belirtiyor. Babanın bu alkolikliği, ileride doğacak çocuğunun, olması gerekenden daha az kilolu olarak doğmasına, daha küçük bir beyne sahip olmasına ve öğrenme güçlüğü çekmesine neden olabildiğini vurguluyor.

Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezinin raporuna göre, babanın biyolojik durumunun, doğacak çocuk üzerinde, en az anne kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin 40 yaşının üstündeki babaların çocuklarının otistik olma ihtimali, 30 yaş altındaki babalara göre 5 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Bunun yanında, “Annenin beslenme alışkanlıklarının, hormon aktivitelerinin ve psikolojik durumunun devamlı olarak ceninin organ yapısını, hücre tepkilerini ve gen dağılımını etkilediğini zaten biliyorduk” diyen biyokimya profesörü Kitlinska sözlerine şu şekilde devam ediyor:

Ancak yaptığımız çalışma gösterdi ki, babaya ait olan aynı değişkenler de, döllenme sonrası cenin  üzerinde büyük etkiye sahip. Yaşam tarzı, yaşı, beslenme düzeni, bebeğin gen yapısında, anneninkiler kadar önemli rol oynuyor. Bu durumda, babalar da, psikolojileri, hormonları ve stres seviyleri ile gelecek nesilleri etkilemiş oluyorlar.

Aynı zamanda, yapıtğımız çalışma sonucunda gördük ki, obez babaların çocuklarının, diyabet hastası olma riski, obez olma riski  ve beyin kanserine yakalanma riski, diğerlerine göre daha fazla.

Kısaca özetlemek gerekirse, anne karnındaki ceninin sağlığı, annenin alışkanlıklarına bağlı olduğu kadar, babanın da alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.

Bu nedenle; bir bebek sahibi olmak istiyorsanız, bebeğinizin sağlığı için öncelikle kendi yaşam stilinize dikkat etmeniz gerekiyor.

Söz konusu çalışma, American Journal of Stem Cells’de, referansları ve dayanakları ile birlikte yayınlamış, Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezinin akademik bir çalışmasıdır. Kaynak linki

İlk Yayın Tarihi: 6 Haziran 2016 @ 16:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0