Arkadaş İlişkileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 1 Saniye
Arkadaş İlişkileri

Çoğu çocuk arkadaşları ile sorunlar yaşar, ancak arkadaşlarla geçirilen zamanda duydukları memnuniyet hissi yaşanan sorunlardan daha ağır basar. Bazı çocuklar arkadaşları tarafından sürekli reddedilir. Bazıları dışlanır. Bazı çocukların dışarıdan bakıldığında bir çok arkadaşı var gibi gözükse de, çocuk kendini dışlanmış ve yalnız hisseder.

Çocukların arkadaşları ile olan ilişkileri önemlidir. Arkadaşları ile iyi iletişimde olamayan çocukların aileleri ve öğretmenleri endişelenmelidir. Çünkü arkadaşları ile ilişki kuramayan çocuklar, ihtiyaçları olan sosyal becerileri de öğrenemezler, buna fırsat bulamazlar. İletişim, uzlaşma, incelik gibi önemli sosyal becerilerde yetersiz olurlar. Arkadaşları tarafından sürekli dışlanan bir çocuğun sosyal özgüven duygusu da zedelenir. Bu çocuklar toplumsal etkileşimlerin olağan iniş çıkışlarında kolayca ezilirler.

Akranları ile ilişkilerinde sorunları olan bir çocuğun farkına varıldığında, yetişkinlerin ilk olarak bu sorunlara neyin sebep olduğu üzerinde yoğunlaşması gerekir. Çocuğun akranları ile ilişkilerinde sorunlara sebep olan faktörler bilinirse, ebeveynler daha kolay çözüme ulaşabilir;

Sosyal Davranış: Bazı çocuklar yıkıcı ve agresif olurlar. Bu da akranları tarafından reddedilmelerine sebep olur. Çocuğun yıkıcı tavırları diğer çocukların geri çekilmesine ve bu da çocuğun kabul görme ve dostluk kazanma yeteneklerinin sınırlanmasına neden olur. Bu yanlış sosyal davranış, farklı nedenlerden ortaya çıkabilir. Örneğin, çocuk etkili iletişim stratejileri hakkında bilgi sahibi değildir. Ya da çocuğun duygusal durumları ile de ilgili olabilir. Akademik sorunlar da bu tür yanlış sosyal davranışlara sebep olabilir. Örneğin sınıf görevleri ile meşgul olmayan çocuk arkadaşlarını rahatsız eder.

Farklılık: Benzerlik sosyal olarak kabule yardımcı olur. Bir çocuğun akranlarından farklı olduğu düşünülüyorsa, sosyal olarak dışlanabilir. Bu farklılık farklı bir etnik grup olabilir, farklı cinsiyet olabilir, fiziksel olarak farklılık olabilir, sınıfa yeni gelmiş bir çocuk olabilir.

Aile Problemleri: Ailesinde problemler olması çocuğun akranları ile ilişkilerini olumsuz etkiler. Aile içinde kavga olması, ya da ebeveynlerin boşanmış olması gibi sorunlar, çocuğun öfkesini okulda harekete geçirebilir. Bu da akranları tarafından reddedilmesine sebep olur. Ailesinde sorunlar olan çocuk akranlarını evine getirmek istemeyecektir ve bu da çocuğun yakın dostluklar kurabilmesine engel olacaktır.

Kaynak: www.tzv.org.tr

İlk Yayın Tarihi: 24 Mart 2018 @ 10:37

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0