Ağır-Hafif Kavramları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 37 Saniye
Ağır-Hafif Kavramları

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, “Ağır-Hafif kavramını” öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Ağır
  • Daha ağır
  • En ağır
  • Hafif
  • Daha hafif
  • En hafif
  • Ağırlık
  • Çocuğunuzla birlikte, ağır-hafif kavramları üzerinde konuşun. Birbirine oranla ağır-hafif nesneleri birbiriyle kıyaslayın. ‘’Bak bu ağır bir torba, bu ise hafif bir torba.
  • Aşağıdaki etkinliği birlikte yapabilirsiniz. Bu etkinlik, ağır- hafif kavramlarını anlatırken jest ve mimiklerimizin nasıl olduğunu gösterirken, bir yandan çocuğun keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacak.

Etkinlik

bu bebek çok ağır (elinizde ağır bir şey var ve biraz zor kaldırıyormuşsunuz gibi bir jest-mimik yapın)

bu bebek çok hafif (hafif bir şey taşıyormuşsunuz gibi bir jest-mimik yapın)

bu bebek çok ağır (ağır bir şey taşıyormuşsunuz gibi bir jest-mimik yapın)

bu bebek çok hafif (hafif bir şey taşıyormuşsunuz gibi bir jest-mimik yapın)

güçlü olan çocuklar

her ikisini de taşır.

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla elinizde olan ağır-hafif nesneler üzerinde konuşun. Örneğiniz, elinizdeki anahtarlıkla çorabı sırasıyla çocuğunuza verin ve hangisinin ağır hangisinin hafif olduğunu, bunları taşımanın nasıl hissettiğini konuşun.
  • Ağır-hafif kelimelerinin geçtiği cümleler kurun. ‘Tatlım bu poşet çok ağır, bana yardım edebilir misiniz?’’. ‘’ bu balon çok hafif, neredeyse uçacak’’ gibi. Nesnelerin ağır ve hafif oluşlarına gönderme yapan cümleler kurun.

 

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Kum torbası yapıyoruz! Bu aktivite için, iki poşeti kumla doldurmanız gerekli. Öncelikle bir poşeti daha az kumla, diğerini daha çok kumla doldurun. Sonrasında çocuğunuzla birlikte, bu poşetlere vurmaca oynayın. Bunun üzerine, hangi poşete vurmanın daha kolay olduğu, hangisinin daha ağır olduğu, hangi poşetin daha uzağa gittiği gibi sorularla hafif-ağır kavramlarının yerleşmesini sağlayın.
  • Bir tahterevalli de ağır-hafif kavramlarını öğrenmesi için çocuğunuza yardım edebilir. Tahterevalliye binin ve ağırlığınızla onu havaya nasıl kaldırdığınızı görsün. Bu oyuncağın üzerinde ağır-hafif kavramlarına dair duyusu gelişecektir.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla ilk doğduğu zamanki albümüne bakın. Ona kaç kilo olduğunu söyleyin. Sonrasında ise, birlikte tartılın ve şimdi kaç kilo olduğunu söyleyin. Küçükken ne kadar hafif olduğu ve büyüdükçe ne kadar ağırlaştığını gösterin. Eğer bebekken ne kadar olduğunu öğrenmek isterse, doğum kilosu (örneğin 3 kilo doğduysa) kadar şekeri tartın ve onun taşımasını isteyin. Kendi doğum ağırlığı ve ne kadar kilo aldığına dair keyifli bir deneyim olacaktır.
  • Hafif ve ağır eşyaları bir yere koyun. Çocuğunuzla birlikte bunları taşıyın. Bunları taşımanın kolay ve zor yönleri hakkında konuşun.
  • Çocuğunuza ağır şeyleri kaldırmasının yaratabileceği sonuçlarla ilgili konuşun. Çok ağır şeyleri kaldırmanın bel ya da sırtının ağrısına neden olabileceğini söyleyin.

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bir sepete bir yumurta koyun ve taşıyın. Çocuğunuza da taşıması için izin verin. Sonrasında bir tane daha koyun ve taşıyın. Nesnelerin sayısı arttıkça ağırlıklarının artacağına dair bir ışık kafasında yanacaktır!
  • İki benzer kaptan birine pamuk, birine ise su doldurun ve hangisinin ağır, hanginin hafif olduğu konusunda tartışın.
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0