Anaokulunun Çocuklara Faydası Nelerdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Anaokulunun Çocuklara Faydası Nelerdir?

Bebekler doğumdan itibaren fiziksel, sosyal, duygusal ve zihinsel olarak ayrı ayrı ele alınabilecek ancak aynı zamanda birbiriyle iç içe dört farklı alanda gelişimlerini sürdürürler. Gelişimleri çok boyutlu olarak ilerler. Erken çocukluk dönemi 0-6 yaş arasını kapsar ve çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. 0-4 yaş arası ise beyin yapısı ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikisinin tamamlandığı yaş aralığıdır. Bu yaş aralığında çocuğun deneyimleri beyninin çalışma biçimini belirler.

Ebeveynler ve eğitimcilerin aktif olduğu kaliteli bir okul öncesi eğitim programına katılan çocuklar diğer çocuklara göre, gelecekte daha başarılı, sosyal, zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişim açısından daha başarılı olurlar.

Okul öncesi eğitim programlarında çocukların bireysel farklılıkları, yetenekleri göz önüne alınır. Zihinsel, duygusal, fiziksel ve sosyal yönlerden sağlıklı bir şekilde gelişimlerinin sağlanması hedeflenir. Çocukların yaratıcı yönleri açığa çıkartılır. Kendilerine güven duymaları sağlanır. Çocukların sahip oldukları potansiyellerini tam olarak kullanabilmeleri hedef alınır.

Çocuklar 18. aydan itibaren sosyalleşme ihtiyacı hissederler ve bunun göz ardı edilmemesi gereklidir. Çocuklar 2 yaşından sonra deneyimlerini, öğrendiklerini sosyal bir ortamda yaşıtları ile birlikte kullanmaya ve denemeye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç duydukları ortamı anaokulunda bulabilirler.

Anaokulunda eğitimciler tarafından çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm gelişim alanlarını destekleyen programlar hazırlanır ve bu hazırlanan programlar çocukların ilgisini çekebilecek aktivitelerle çocuklara sunulur. Çocuk edindiği bilgileri grupla birlikte etkileşim içinde alır.

Çocuklar akranlarıyla birlikte oldukları zaman yeni bilgileri çok daha kolay öğrenirler. Araştırmalara göre okul öncesinde lego gibi takmalı oyuncaklarla oynayan çocuklar hem el becerilerini geliştirirken hem de matematik deneyimi kazanırlar. Çocuk evde bu oyuncaklarla oynarken sıkılır fakat anaokulunda arkadaşları ile birlikte çok uzun süre sıkılmadan ilgiyle oynamaya devam eder. Bu etkinlik yalnızca oyun gibi gözükse de, zihinsel olgunlaşma için çok önemlidir. Çünkü çocuğa seçme, organize etme gibi beceriler kazandırır.

Dil gelişimi yaşına göre yavaş gelişen çocuklar bile anaokuluna başladıktan çok kısa süre sonra –yaklaşık birkaç ay- dili kullanma açısından büyük aşama kaydederler. Çünkü ihtiyaçları anne, baba, bakıcı, büyükanne tarafından anında karşılanan bir çocuk çok fazla konuşmaya gerek duymazken, diğer çocuklarla birlikte olan bir çocuk istediklerini elde edebilmek için konuşmaya daha fazla ihtiyaç duyar. Bu aynı zamanda çocuğun sosyal gelişimine de katkıda bulunur.

Eğer çocuğun anaokuluna daha erken başlaması için bir gereklilik yoksa, anaokuluna başlamak için 2-2.5 yaş idealdir.

İlk Yayın Tarihi: 5 Ekim 2017 @ 14:21

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0