Ayrılık Kaygısı Uykuyu Etkiliyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Ayrılık Kaygısı Uykuyu Etkiliyor

Ayrılık kaygısı bebeklerde 9-12. aylarda başlar. Bebek 1 yaşına geldiğinde ise ayrılık kaygısı artık uykularını kaçıracak hale gelebilir. Bu gelişimsel büyüme ataklarından biridir.

9-12 aylık bebekler gündüzleri iki defa 1.5 saat veya 2 ve 1 saat uykuya, geceleri ise 11 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Fakat ayrılık kaygısı sebebiyle bebek bu dönemde uykuya dalarken direnebilir ve gece uyanmaları sıklaşır. Bebek ağladığında annesi ne yapacak denemek ister. Bebeğiniz doğumundan beri kendi yatağında yatmış olsa da ağlayarak sizin yanınıza gelip gelmeyeceğinizi test edebilir. Bu yaşta artık emekleme, tutunarak kalkma gibi hareketleri de yapabiliyor olduğu için, yatırır pozisyonda bıraktığınız bebeğinizi otururken veya ayağa kalkmış bulabilirsiniz.

Bu durumda ebeveynlerin yapması gereken en önemli şey, bebekle inatlaşma içine girmemektir.

Bebeğinizin kendi başına yatmasını bekleyin, daha az müdahale etmeye çalışın.

Bebeğinizin uyanık olduğu saatlerde daha uzun süre tutunarak kalkma, tutunarak oturma, yürüme gibi egzersizleri daha uzun süre tekrarlarsanız, geceleri bu hareketleri deneme isteği azalacaktır.

Bebeğinizin uyku rutinini uzatabilirsiniz. Örneğin ılık bir duş, bebek yağıyla masaj yaparak yağlamak arkasından okuyabileceğiniz küçük bir hikaye bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca bebeğinizin uyku saatinden önce ortamı daha sessiz ve loş hale getirmeniz de işe yarayacaktır.

Bu dönem uyku öncesi bebeğinizin odasında birlikte 15-20 dakika geçirebilirsiniz.

Ayrılık kaygısı yaşayan bir bebeğin sorunu güvensizliktir. Bu bebeğe güven verilmesi gerekir. Bebeğinize bir yere gitmeyeceğinizin ama uyuması gerektiğinin mesajının verilmesi gerekir. Bunun için bebeğiniz uyuyana kadar yanında kalabilirsiniz ve bebeğiniz uyurken ara sıra onu kontrol edebilirsiniz.

Bu geçici bir dönemdir, doğru davranışlarla kısa sürede üstesinden gelinebilir. Bebeğinizin yanında olun, onu sakinleştirin fakat kucağınızda uyutmayın veya sallamayın.

Uyku Arkadaşları Ayrılık Kaygısı Yaşayan Bebeklerde İşe Yarıyor

Bebeklerin uyku sorununa çözüm olabilmesi için, uzmanlar 4. Aydan itibaren uyku arkadaşlarını tavsiye ediyorlar. İngilizcesi “security blanket” olan uyku arkadaşları, bebeğin kendi kendine uykuya dalmasını ve uyandıktan sonra da ağlamadan tekrar uykuya geçişlerini kolaylaştırıyor. Uyku arkadaşları yatma zamanlarında bebeklerin kendilerini güvende hissetmesine yardımcı oluyor.

Uyku arkadaşının temel amacı bebeğin sarılarak rahatlaması, kendini güvende hissetmesi ve bu sayede rahat uykuya dalması, uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlaması, böylece ağlamamasıdır.

Bebeğiniz için uyku arkadaşı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar; boncuktan gözler gibi bebeğin koparıp yutabileceği, sivri kenarlarıyla zarar verebileceği, fazla büyük ve ağır olup çocuğun nefes almasını engelleyebilecek nesneleri uyku arkadaşı olarak kullanmamalısınız. Uyku arkadaşının yumuşak ve yıkanabilir olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Çünkü bebeğiniz zamanla bu nesneyi iyice benimseyecek ve yıkamak için bile ayrılmak istemeyecektir. Bu nedenle aynı oyuncaktan iki tane alarak kaybolma ya da yıkamak için ayrı kalma gibi yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz.

Tabi bebeğinizin aldığınız oyuncağı uyku arkadaşı olarak benimseyebilmesi en önemli noktalardan biridir.

 

İlk Yayın Tarihi: 29 Eylül 2017 @ 09:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir. Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0