Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 25 Saniye
Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, genellikle bağırsaklarda bulunan bakterilerin, idrar yoluna bulaşarak ilerlemesi ile meydana gelir. Yenidoğanlarda ise, idrar yollarındaki bozukluklar ya da anneden kan yolu ile bulaşma ihtimali mevcuttur. Bebeklerin yaşlarının küçül olması, idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyulmasını güçleştiren bir etkendir.

Bebeklerde görülen, huzursuzluk, ateş, kilo kaybı, idrarda koku ve renk değişikliği, karın ağrısı, sık ağlama gibi belirtiler, idrar yolu enfeksiyonuna işaret olabilir. Erken teşhis, böbreklerde hasar meydana gelmesini engelleyecektir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur?

İdrar yollarında böbreklerle üretranın üçte birlik alt bölümüne kadar olan kısmı sterildir. Bunu sağlayan ve bu düzeni koruyan şey, idrardaki asit ve serbest akış, boşaltımın normal olması, sistemin kendisi ve vücut savunma düzenidir. Bunlardan birinde olan anormallik ve bozukluk enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. İdrarın yapılamaması da buna neden olan faktörler arasındadır.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunda cinsiyetin rolü nedir?

Yeni doğanlarda görülen enfeksiyonların kızlarda daha fazla görülmesinin nedeni, üretranın kısa olmasındandır. 1-4 yaş arası çocuklarda ise kızlarda görülme oranı erkeklere göre 1/5 tir. 4 yaşından sonra ise, bu oran 1/10 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın değişme sebepleri arasında kabızlık, sonda takılması, işeme bozuklukları, tuvalet eğitimi ve temizlik eksikliği sayılabilir. Erkek bebeklerde görülen enfeksiyonlar, çoğunlukla bakteri kökenlidir. Erkeklerde sünnet yapılması enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Bazı bebeklerde ya da çocuklarda ameliyat gerektiren, idrar yolu anormallikleri bulunmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda reflü olma riski, idrar yollarındaki enfeksiyon olma yaşı küçüldükçe artmaktadır.

Bebeklerde dikkate alınması gereken belirtiler nelerdir?

Yeni doğanlarda enfeksiyonlar fazla belirti vermez. Buna rağmen gelişme gerilikleri, gevşeklik, ateş, kusma ve ishal idrar yollarında enfeksiyon riskini düşündürtmelidir. Bebeklerde birbirinden farklı belirtiler gözlenebilir. Bazen tamamen belirtisiz bir gelişme gösterir. Bunlar rutin kontroller sırasında belirlenebilir. Enfeksiyonların %40 gibi oranı hiç belirti göstermez.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun teşhisi nasıl yapılır?

Yapılacak idrar kültürü ve idrar tahlili tanı konmasına yardımcı olur. Bebeklerde teşhis için gerekli olan idrarı almak oldukça zordur. Bu konuda sabırlı olup, gereken idrar alınmalıdır. Kültür neticelene kadar, enfeksiyon etkilerinin giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Kültür sonucuna göre ilaca devam edilip, edilmeyeceğine karar verilir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlık tedaviye olumlu cevap verir. Eğer idrar yollarında anormallik yoksa, böbrek yetmezliği oluşmaz. Tedavi edilen enfeksiyonlar, tekrarlama gösterse de, bu sadece ürolojik anormallikleri olan bebeklerde olur. Tedavide böbreklerin sağlığı dikkate alınmalıdır.

Bebekleri idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için ne yapılmalıdır?

Bebekler ılık suyla yıkanmalı, sıkça altları değiştirilmelidir. Alt temizliğine dikkat edilmelidir. Temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bez bölgesi sıkça ılık suyla silinmelidir. Kız bebeklere daha fazla özen gösterilmeli, idrarlarını tutmamaları öğretilmelidir. Bebekler mevsim değişikliklerinde viral enfeksiyonlardan korunmalıdır. Bunlar idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi bu hastalığa karşı da koruyucu olacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 12 Ağustos 2017 @ 22:52

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0