Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 11 Saniye
Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Renklerin hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde etkisi olduğu bilim adamlarınca kanıtlanmıştır. İç mimarlar, psikologlar, sanatçılar renkleri insanlar üzerindeki etkilerini bilerek kullanırlar.

Bebekler doğumdan sonraki ilk 6 ay yalnızca siyah beyaz görürler. Bu sebeple kırmızı, siyah, beyaz gibi yüksek konstratlı renklerden hoşlanırlar. Zaman geçtikçe diğer renklere karşı da ilgi duymaya başlarlar. 10 yaşından önce genelde kırmızı seven çocuklar 10 yaşından sonra başka renklere de yönelmeye başlarlar. Çocuk psikolojisini anlamada renkler büyük önem taşır. Ancak çocukların renk seçimlerinin 4 yaşından sonra anlam ifade edebildiğini unutmamak gerekir.

Mavi rengi seven ve resim yaparken tercih eden çocuklar, duygularını daha iyi ifade ederler. Sarı rengi tercih eden çocuklar mutludur. Kahverengi çocuğun karamsar, mutsuz olduğuna işarettir. Mor rengi tercih eden çocuklar, anne ve babalarının desteğine daha çok ihtiyaç duyarlar. Yeşil rengi tercih eden çocuklar uyumlu ve mutludur. Kırmızı rengi yorumlarken çocuğu da tanımak gerekir. Çünkü kırmızı renk hem tehlikeyi hem de güveni ve hayatı temsil eder.

Çocukların kullandıkları, giymeyi tercih ettikleri, sevdikleri rengi yorumlarken çocuğun bilinçaltında bu rengi hangi amaçla kullandığını da yorumlayabilmek gerekir. Ayrıca renkler kültürden kültüre farklılık gösterir. Yani bir kültüre göre tehlikeyi işaret eden bir renk, diğerine göre huzuru temsil edebilir. Bu yüzden çocuğun yaşadığı çevre de renk seçimini yorumlamada önemlidir.

Bazı çocuklar resim yaparken kırmızı, turuncu gibi canlı renkleri tercih ederken bazıları yeşil, mavi gibi daha soluk renkleri tercih eder. Araştırmalara göre canlı ve sıcak renkleri seçen çocuklar daha işbirlikçi, sıcakkanlı iken soğuk renkleri seçen çocuklar daha uyumsuz ve içe dönük olurlar.

Çocuğunuzun kıyafet seçiminde tercih ettiğiniz renklere de dikkat etmeniz önemli. Örneğin gündüzleri canlı renkler kullanmanız daha enerjik ve neşeli olmalarını sağlarken geceleri uyku zamanında pijama, nevresim takımı rengi gibi tercihlerde mavi, yeşil gibi soluk renkleri tercih etmeniz uykuya geçişini kolaylaştırır.

Okul öncesi dönemde çocukların kullandıkları renklerin çoğunlukla gerçekle bağlantısı olmaz. Yani mavi bir yaprak, kırmızı bulut, pembe güneş çizebilirler. Bunun sebebi sevdikleri renkleri tercih etmeleridir.

Çocukların renk seçimini etkileyen bir diğer faktörde cinsiyetleridir. Kız çocukları daha çok pembe, lila gibi renkleri tercih eder. Erkek çocukları ise mavi, siyah gibi renkleri tercih eder. Oyuncak firmaları da çocukların bu istekleri doğrultusunda kız çocuklarına daha canlı ve renkli oyuncaklar üretirken erkek çocukları için daha koyu renkleri kullanırlar.

İlk Yayın Tarihi: 14 Temmuz 2017 @ 23:05

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0