Laktoz İntoleransı Olabilir Mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Laktoz İntoleransı Olabilir Mi?

Laktoz intoleransı çok sık rastlanan bir durum değildir, fakat ebeveynlerin hastalık hakkında bilgisi yoksa süreç oldukça zorlayıcı olmaktadır. Sütte bulunan şekere laktoz ismi verilir. Bebeğin sütte bulunan bu laktoz isimli şekeri sindirememesi durumuna laktoz intoleransı adı verilir. İnce bağırsakta bulunan laktaz enziminin yeterince üretilememesi, laktozun sindirilememesine sebep olur.

Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?

Bağırsaklarda aşırı gaz birikir, bu da gaz sancısı ve ağrısına sebep olur. Bebeğin susturulamaması kendini iki büklüm yapmaya çalışması laktoz intoleransının belirtilerindendir. Laktoz intoleransı bebeğin uyku düzenini de bozar. Uykuya dalamama ve aniden uyanma gibi durumlar görülür. Yavaş kilo alma, ishal, köpüklü kaka, kakada kan da görülebilen belirtilerdir.

Laktoz intoleransı mı süt alerjisi mi?

Laktoz intoleransı ile süt alerjisi birbirine benzediği için karıştırılabilmektedir.

Eğer bebeğinizin problemi laktoz intoleransı ise, süt ve süt ürünlerini tükettikten yarım saat ila 2 saat sonra kadar, gaz sancıları, ishal ve mide krampları görebilirsiniz. Süt alerjisi vücudun genelini etkileyen bir durumken laktoz intoleransı sindirim sistemini etkiler.

Süt alerjisi durumunda ise, bebeğiniz süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra, ağzında, burnunda ya da vücudunun herhangi bölgelerinde, kaşınma, şişlik ve kurdeşen gibi belirtiler ortaya çıkar.

Eğer zamanında laktoz intoleransı fark edilip tedbir alınmazsa önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bebeklerde kolite sebep olabilirken, yetişkinlerde ortaya çıktığında choron hastalığı görülebilir.

Laktoz İntoleransı tanısı nasıl konulur?

Bahsedilen belirtiler tanıyı koymak için yeterli değildir. Çünkü bağırsak problemlerinin bir çoğunda bu belirtiler gözlemlenebilmektedir. Yapılması gereken ilk şey inek sütünü diyetten çıkarmaktır. İnek sütü diyetten çıkarıldıktan sonra problemler azalırsa laktoz intoleransı olduğu anlaşılır.

Ayrıca laktoz intoleransı bazı testlerle de saptanabilir;

Laktoz intoleransı testi:

Bu test 6 aydan küçük bebeklerde uygulanamamaktadır. Bebeğe, laktoz içeren bir sıvı verilir. Ardından iki saatte bir, kan şekeri ölçülür ve laktozun ne durumda olduğu gözlenir. Eğer kan şekeri yükselmemişse, laktozun sindirilemediği anlaşılır.

Hidrojen nefes testi:

Bu test de 6 aydan küçük bebeklere uygulanamamaktadır. Laktoz intoleransı testinde olduğu gibi, hidrojen nefes testinde de, bebeğe laktoz içeren bir sıvı veriliyor. Ardından, nefeste hidrojen testi yapılıyor. Eğer hastanın nefesinde hidrojen miktarı artarsa bu intoleransının göstergesi olarak görülüyor.

Gaita asidite testi:

Bebek ve çocukların dışkısındaki asit miktarını ölçmek için uygulanıyor gaita asidite testi. İnce bağırsakta sindirilmesi gerekirken sindirilemeyen laktoz, dışkıda glikoz görülmesine neden oluyor.

Laktoz intoleransı olan kişiler bu durum ile nasıl başa çıkabilir?

Maalesef laktoz intoleransının bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple laktoz intoleransına sahip olan kişiler hayatları boyunca dikkatli olmalı, bu rahatsızlığı yaşam tarzları haline getirmelidir. Bu durum yetişkinlerde daha kolayken, özellikle küçük çocuklar için buna alışmak ve kabul etmek daha zordur. Bu yüzden laktoz intoleransına sahip olan çocuklara eğitim verilmeli ve hastalığın ciddiyeti belirtilmelidir.

İlk Yayın Tarihi: 15 Temmuz 2018 @ 10:21

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0