Bebeklerde Çapaklanma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Bebeklerde Çapaklanma

Çapaklanma genellikle uyku sırasında salgılanan doğal bir salgı olarak düşünüldüğü için, ebeveynler bebeklerinde çapak gördüklerinde endişelenmezler. Aslında çapaklanmaya başka şeyler de sebep olabilir. Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen çapaklanma önemli bir sorun olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekebilir.

Yenidoğan bebeklerde çapaklanma göz nezlesinden ya da göz yaşı tıkanıklığından olabildiği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu ve herpes enfeksiyonlarının da belirtisi olabilir.

Yenidoğan bir bebekte çapaklanmaya 24 saat içerisinde müdahale edilmezse, gözün delinmesine bile sebep olabilir. Bu sebeplerle yenidoğan bebeklere gözlerinin korunması için gümü nitrat damlatılmaktadır.

Bebeklerde çapaklanma belirtileri nelerdir?

Gözde sarı veya yeşil renkli akıntı görülmesi
Göz kapaklarının şiş olması
Uyurken kirpiklerin birbirine yapışması
Göz aklarında kızarıklık olması
Göz kapağında veya kirpilerde kurumuş iltihap olması

Göz Yaşı Tıkanıklığı

Çapaklanmanın en yaygın sebeplerinden birisi göz yaşı tıkanıklığıdır. Bebekler göz yaşı kanalları gelişmemiş olarak dünyaya gelirler. Ayrıca göz yaşı kanalı tıkalı da olabilir. Kanal tıkalı olduğunda, göz yaşı buruna aktarılamaz ve çapaklanma meydana gelir.

Bebeklerin göz yaşı kanalları bebek büyüdükçe zamanla gelişir ve kendiliğinden düzelir. Siz de bebeğinizde göz yaşı tıkanıklığı varsa, hafifçe masaj yapabilirsiniz. Göz yaşı kanalları gözün burun tarafındaki kenarın altında bulunur. Masaj için, ellerinizi iyice yıkadıktan sonra parmak uçlarınızla gözden buruna doğru hafifçe daireler şeklinde masaj hareketleri yapın. Bu masajı günde 6 defa ve her seferinde 5-10 defa tekrarlayın.

Bebeklerde göz yaşı tıkanıklığının belirtilerinden birisi de, bebek ağlamıyorken dahi  gözlerinin yaşlı olması ve yanaklarından süzülmesidir.

Bebek 9 aylık olduktan sonra göz yaşı tıkanıklığı devam ediyorsa doktorunuz küçük bir operasyon yapmak isteyebilir. Bunun sebebi, bazen göz yaşı tıkanıklığının sebebinin göz pınarında zar gibi bir dokunun oluşmasından kaynaklanmasıdır. Bu durumda evde uyguladığınız masajlar göz yaşı tıkanıklığının düzelmesine yardımcı olamaz.

Göz Nezlesi

Gözde çapaklanmanın sebeplerinden biri de göz nezlesidir. Göz nezlesi, bulaşıcıdır. Virüz ve bakterilerden kaynaklanır.

Göz nezlesinde, bebeğinizin gözünde biriken çapakları ılık su ile ıslattığınız bir bezle gün içerisinde gerektiği kadar temizleyebilirsiniz. Anne sütünüzde doğal antibiyotik bulunur. Bebeğinizi gün içerisinde emzirdiğiniz sırada çıkan sütten, temiz parmağınızla birkaç damlayı bebeğinizin akan gözünün burun tarafındaki kısma uygulayabilirsiniz. Anne sütünün içerisindeki beyaz kan hücreleri milyonlarca bakteriye engel olur ve ilaçlardan daha naziktir.

Hangi durumlarda doktora gitmelisiniz?

Bebek hasta görünüyorsa,
Bebeğinizin bulanık gördüğünü düşünüyorsanız,
Bebeğinizin göz kapağı şiş ve kızarıksa,
Kornea bulutlu görünüyorsa,
Bebeğinizin ateşi normalin üzerindeyse,
Göz ağrısı varsa,
Bebeğinizde göz yaşı kanalı tıkanması varsa ve yukarıda uyguladığınız yöntemler çapaklanmaya engel olamıyorsa bebeğinizi doktora göstermelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 30 Haziran 2018 @ 16:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0