5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 20 Saniye
5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar.

American Academy of Pediatrics’de yayımlanan yeni bir rehber, ebeveynlerin bu kaygılarından kurtulabilmeleri için yöntemler sunuyor. Rehbere göre, çocukların yalnızca dijital medyaya ayırdığı zamana değil, ayırdıkları bu zamanı ne zaman, ne amaçla ve nerede kullandığına dikkat etmeniz gerekiyor.

Rehbere göre 18 ay altındaki çocukların görüntülü konuşma haricinde, dijital ortamlardan uzak durması gerekiyor. 2ile 5 yaş arasındaki çocuklar ise günlük 1 saat ile sınırlandırılmalı ve bu 1 saatin içerisinde, kaliteli programlar veya ailece izlenebilecek seçenekler de dahil edilmeli.

Araştırmacılardan Jenny Radesky’e göre; ‘’Üç yaşından büyük çocuklar için, araştırma oldukça katı. Susam Sokağı gibi yüksek kaliteli programlar çocuklara yeni fikirler kazandırılmasında oldukça faydalı olabilir. Fakat üç yaşın altındaki çocukların gelişmemiş beyinleri, ekranda gördüklerini gerçek hayata bilgi olarak transfer etmekte yetersiz kalıyor. Henüz dijital ortamlarla etkileşimin çocuklardaki bu transfer sürecine yardımcı mı yoksa engel mi olduğu çözümlenebilmiş değil.’’

Erken çocukluk beynin hızla geliştiği bir dönemdir. Bu dönemde, çocukların uyumaya, oyun oynamaya, ilişkiler kurmaya daha fazla vakit ayırmaları gerekir. Uzun süre medya kullanımı ise çocukların bu aktiviteleri yapmasına engel olmaktadır. Bu sebeple dijital ortama ayrılan sürenin kısıtlanması gerekir.

Çocuklar dijital ortamda uzun süre zamanlarını yanlış harcıyorlar. Bu da çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimlerini, uyku kalitelerini vb. olumsuz etkiliyor. Araştırmalar sonucunda oluşturulan rehberde, uyku vaktinden 1 saat önce dijital ortamların kullanımı yasaklanmalı ve cihazlar kapatılmalı, yemek vakitlerinde ve ebeveyn-çocuk vakitlerinde de bu ekranlar olmamalı.

Uçak ve benzeri ulaşım araçlarında, medikal süreçlerde çocuklar dijital ortamı kullanarak sakinleşiyor ve dikkatleri dağılıyor. Bu bir yere kadar faydalı olmakla birlikte, çocuğu sürekli bu yöntemle sakinleştirmek, çocuğun duygularını düzenleme becerisini geliştirmeyebilir.

Teknolojik aletler günümüzde hayatımızın önemli birer parçası haline geldiler. Çocuklarımızı bu aletlerle doğru bir şekilde tanıştırmalı, kullanım amaçlarını öğretmeliyiz. Örneğin ailece belgesel izlemek, çeşitli araştırmalar yapmak, müzik dinlemek, yemek tarifleri bakmak gibi faydalı ve aile bağlarını güçlendirecek şekilde kullanmak birkaç faydalı örnek olabilir. Özellikle 18-36 ay arası çocuklar için, çocuklar bu cihazları kullanırken aileleri ile iletişim halinde olmaları oldukça önemli.

Uygulama mağazalarında çok sayıda eğitici uygulamaların da olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu uygulamalar eğitim kategorisinde olsalar bile, her zaman alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmadığını bilmeniz gerekir. Bu sebeple bu uygulamaları seçerken dikkatli olmanız gerekir.

Ebeveynler de teknolojiyi kullanım sürelerini kısıtlamalıdırlar. Ebeveynlerin uzun süre teknoloji ile geçirmesi, ebeveyn ile çocuk arasında sözlü ve sözsüz iletişimin zayıflamasına ve çatışmalara sebep olabilir.

 

Kaynak: www.bilimfili.com

İlk Yayın Tarihi: 17 Şubat 2018 @ 23:56

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0