4 Aylık Bebek Gelişimi ve Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
4 Aylık Bebek Gelişimi ve Bilinmesi Gerekenler

4 aylık bebekler gelişimlerine ve büyümelerine devam ederken algıları ve kendilerini dış dünyaya ifade etme şekilleri de gelişimini sürdürür. Bu dönemde bebekler genellikle çıkardıkları seslerle ilgi çekmeye çalışırlar. Ayrıca fiziksel gelişimleri hızlandıkça yapabilecekleri şeyler de artmaya başlar. Bu yazıda, bu dönemdeki bazı konulara ve bu konulardaki önemli noktalara kısaca değinmeye çalışacağız.

Bebeğin beslenmesi: Normal koşullarda 6 ay öncesinde anne sütünü kesmemek ve başka besinlere geçmemek gerekse de bu dönemde bazı bebeklerin gelişimleri normalden hızlı olduğu için anne sütünün yanında ek besinlere de ihtiyaç duyabilirler. Ek besinlere başlamadan önce bebeğinizin boynunun ve kafa kontrolünün yeterince geliştiğine emin olun ve mutlaka doktorunuza danışın.

4 aylık bebekler bu dönemde mideleri genişlediği için daha çok süt emerler. Bu nedenle bebeğiniz artık eskisi kadar sık emzirilmek istemiyor olabilir. Bebeğiniz artık dış dünyaya daha duyarlı ve meraklı olduğu için emzirilirken ilgisi başka yerlere dağılabilir. Eğer bu durum emzirmenize engel oluyorsa, daha sakin ve sessiz bir yerde emzirmeniz size yardımcı olacaktır.

Bebeğin fiziksel becerileri: Bebeğiniz fiziksel olarak gelişip, büyüdüğü gibi el-kol koordinasyonları ve duyuları da gelişmeye devam eder. 4 aylık bebekler çıngıraklarını sallamaya ve etrafındaki objeleri oynatmaya, tutmaya başlar. Merakları da gelişimleriyle beraber arttığı için yakın mesafelerindeki her şeyi tutmaya, tanımaya ve genellikle de ağızlarına götürmeye çalışırlar. Bu dönemde bebeğinizin etrafındaki yutulabilecek küçük objeleri, boğulma riskini engellemek için, kaldırmaya çalışın. Bebeğinizin görme duyusu geliştikçe farklı tonlardaki renkleri ayırt etmeye başlayacak, renkli ve parlak şeyler ilgisini daha çok çekecektir.

Bebeğinizin bu dönemde karnının üzerinde yapabileceği hareketler de artacaktır. Bebeğiniz karnının üzerindeyken başını tutabilecek veya ayaklarıyla minik tekmeler atabilecektir. Bazı bebekler bu dönemde karınlarının üzerinden yana doğru yuvarlanabilir. Elinizle destek olarak ve ilgisini çeken bir oyuncak yardımıyla bu hareketi yaptırarak bebeğinizin fiziksel gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizle iletişim: 4 aylık bebekler başlangıçta gülmek, gülümsemek veya anlamı olmayan sesler çıkararak iletişim kurmaya çalışırlar. Bu dönemde bebeğinizin yüzünde duygularını gösteren ifadelerin oluşmaya başladığını fark edebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz yavaş yavaş sizin yüz ifadelerinizi de tanımaya başlayacaktır.

Bebeklerde konuşma ve anlama yeteneğini geliştirmek için en kolay ve etkili yöntem bebeğinizle konuşmaktır. Bebeğinizle sık sık konuşarak, ona kitap okuyarak veya şarkı, ninni söyleyerek hem aranızdaki iletişimi ve bağı kuvvetlendirmiş hem de bebeğinizin kelime bilgisinin gelişmesine yardımcı olmuş olacaksınız. Bu dönemde bebeğiniz çıkardığınız farklı seslere tepki verebilir, komik seslerinize gülebilir veya sizinle konuşmak için anlamsız sesler çıkarmaya başlayabilir. Bunlar diyalog kurmanın ilk adımlarıdır. Bebeğiniz size bir şeyler söylemeye çalıştığında onu duyduğunuzu belli edin ve cevap verin. Bu bebekte neden-sonuç algısını geliştirecek ve dilin önemini anlamasına yardımcı olacaktır.

İlk Yayın Tarihi: 16 Şubat 2016 @ 16:07

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0