Çocuklar Gelecektir

Yazar: Çocuk Gelişim ve Eğitim Derneği İstanbul Şubesi -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 0 Saniye
Çocuklar Gelecektir

15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana ülkece İstanbul ve Ankara ili başta olmak üzere vahim olaylar yaşamaktayız. Biz yetişkinlerin bile idrak etmede, zorlandığı olaylar karşısında çocukların vereceği tepkiler çok daha büyük olabilir ve onları örseleyebilir.

İçinde bulunduğumuz bu süreci çocuklara anlatırken çok daha hassas olunması gerektiğini vurguluyor ve bugünlerde özellikle üzerinde durmanız gereken konuları sizlere aktarmak istiyoruz.

Çocuklara bu olanları nasıl anlatabiliriz?

  • Öncelikle yaşananlar hakkında çocukların ne kadar bilgi sahibi olduklarını, bu bilgileri hangi kaynaklardan edindiklerini ve olayları nasıl yorumladıklarını –onları yargılamadan- açıklamalarına fırsat vermeniz onları anlamanızı sağlayacaktır. Duygu ve düşüncelerini açıklamak, önemsendiklerini görmek hem onları hem de sizi bi’ nebze daha sakinleştirir.
  •  Basın yayın organlarını takip eden ve sosyal medya hesaplarına (facebook, twitter, instagram, periscope, youtube, tumblr vb.) sahip olan çocukların izledikleri ve okudukları şeyler hakkında bilgi edinmeye çalışabilir ve izledikleri, okudukları hesapları takip edebilirsiniz.
  •  Çocukların sorularını geçiştirmek yerine yaşlarına uygun, anlayabileceklerini düşündüğünüz ölçüde, basit ve en önemlisi doğru cevabı vermeye dikkat etmenizde fayda vardır.
  •  Okul öncesi dönemde olan çocuklarla oyun yoluyla, okul çağı ve ergenlik dönemi çocuklarıyla da insani değerler, medeniyet ve bilimle ilgili sohbetler yaparak, grup oyunları oynayarak zihinsel dikkatlerinin değişmesini sağlayabilirsiniz.
  •  Özellikle okul öncesi dönem çocuklarının asker, polis, anne-baba gibi otorite figür anlamları genel olarak iyiyi, doğruyu ve koruyanı temsil etmektedir. Bu imajın zedelenmesi kaygı ve güvensizliği doğurabilir. Bu durumda sakinleştirici açıklamalar yapmaya özen göstermeli ve ötekileştirici ifadelerden kaçınmalısınız.
  •  Bu süreçte çocuklar kendilerini güvensiz hissedebilir, ağlama ve endişeli olma halinde bulunabilir ve korkma davranışı sergileyebilirler. Bunun doğal olduğunu ilk olarak yetişkinlerin kabul etmesi gerekmektedir. Çünkü hepimiz öyle hissetmekteyiz. Bu tür zamanlarda çocuklara sarılarak yanlarında olduğunuzu ifade edebilirsiniz.
  •  “Geçecek, bir şey yok.” vb. cümleler kullanmak, olaylar hakkında yorumda bulunmak, ileriye yönelik olası durumlardan bahsetmek yerine çocukların yanlarında olduğunuzu hissettirmeye özen göstermeniz daha samimi bir eylem olacaktır.
  •  Çocukların günlük yaşamındaki rutinlerinin (yemek, uyku saati vs.) devam etmesini sağlamanız çocukların endişeli halinin azalmasını da sağlayacaktır.
  •  Bugünlerde sokakta gerçekleştirilen yürüyüş, gösteri vb. ortamlardan çocukların uzak tutulmasına özellikle ihtiyaçları vardır.

Çocukların çocukça yaşayabileceği günlere ulaşmak dileğiyle…

İlk Yayın Tarihi: 26 Temmuz 2016 @ 14:30

Çocuk Gelişim ve Eğitim Derneği İstanbul Şubesi

Yazar: Çocuk Gelişim ve Eğitim Derneği İstanbul Şubesi

Çocuk Gelişim ve Eğitim Derneği İstanbul Şubesi hakkında ayrıntılı Bilgi için: Tıklayınız

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0