Çocuğum Oyuncakları ile Değil, Elektrik Süpürgesi ile Oynuyor

Yazar: Çocuk Glş. Uzm. ve Aile Dnş. Emine Ergün -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 4 Saniye
Çocuğum Oyuncakları ile Değil, Elektrik Süpürgesi ile Oynuyor

Oyuncak, çocuğun dünyasında olduğu kadar, anne babanın dünyasında da önemli bir yer tutar. Hatta anne babalar daha çocukları dünyaya gelmeden, onun için oyuncak almaya başlarlar.

Çocukları büyüdükçe, onlarla oyuncakçıya gitmek, birlikte oyuncak seçmek, eve gelinde o oyuncağı kutusundan çıkarıp kurmak ve oynamak büyük bir zevktir.

Ancak bazı durumlarda, anne babalardan şu tarzda yakınmalar da duyabiliriz. “O kadar oyuncağı var, hala tencere tava ile oynuyor

Özellikle 0-2 yaş döneminde oyuncaklar, çocuklar üzerinde düşündüğümüz etkiyi yapmayabilir. Çocuğunuz,  bu oyuncağı çok sevecek diyerek düşündüğünüz bir oyuncakla oynamayı değil, mutfak dolabındaki makarna süzdüğünüz süzgeç ile oynamayı tercih edebilir. Bu durum, çocuğunuzun oyuncaklara hiç ilgisinin olmadığı ya da olmayacağı anlamına gelmez.

Özellikle çocuk bu yaşlarda ev ortamında anne, anneanne, babaanne ile birlikte büyüyorsa, gün içinde çoğunlukla ev işlerine tanık oluyor demektir. Mutfak işleri, yemek yapma, bulaşıkları makineye dizme, boşaltma, çamaşır yıkama, asma, toplama, katlama, temizlik yapma, toz alma gibi işlere tanık olan çocuk için bunlar çok cazip aktiviteler gibi geliyor.

Anne, elektrik süpürgesini çıkarıp, süpürmeye başladığında, elindeki iç içe geçmeli kutularla oynayan çocuk, bunları bir kenara bırakıp, anneye doğru gider ve süpürgeye asılıp süpürmek ister.

Anne ise, “bu oyuncak değil, bek senin oyuncağın orada, git onunla oyna” diyerek çocuğunu iç içe geçmeli kutulara doğru yönlendirmeye çalışır.

Bir düşünelim, yaklaşık 1,5 yaşındaki bir çocuk için, tek özelliği iç içe geçmek olan kutular mı daha cazip gelir, yoksa, düğmesine basınca ses çıkaran, tekerlekleri ile her yere gidebilen, yerdeki her şeyi içine çeken, uzun bir kablosu ve ışıkları olan elektrik süpürgesi mi dikkat çeker.

Tabi ki, elektrik süpürgesi

Yukarıdaki gibi bir örnekte, annenin yapması gereken, çocuğuna fırsat vermesidir.  Elektrik süpürgesini getiren anne, süpürgeyi açıp süpürmeye başlamak yerine, “Eveeet şimdi temizlik zamanı, hadi gel bana yardım et, birlikte evimizi süpürelim” diyerek süpürgeyi ilk olarak çocuğuna verse ve bir süre süpürmesine imkan sağlasa, çocuğun merakı büyük ölçüde giderilecektir. Böylece hem anne çocuk arasında çatışma yaşanmadan temizlik devam etmiş olacak, hem de çocuğa verilen deneyimleme imkanı ile, çocuk keşfederek öğrenme şansını yaşayabilecektir.

İlk Yayın Tarihi: 4 Ağustos 2016 @ 19:00

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0