Bebeklerde Emzik Kullanımı: Bilmeniz Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Bebeklerde Emzik Kullanımı: Bilmeniz Gerekenler

Bebek sahibi her ebeveyn bebeklerin bazen son derece gürültücü olabildiğinin bilincindedir. Bebekleri sakinleştirebilecek eşyalar ve cihazlar bebekli her evde kabul görmektedir. Bundan dolayı emzikler de bebekleri sakinleştirmek için pek çok ebeveyn tarafından benimsenmiştir. Bununla beraber, emziğin yararları ve zararları hakkında pek çok iddia ortaya atılmakta ve ebeveynlerin kafasını karıştırmaktadır. Bu makalemizde emzikler hakkında bilinmesi gereken en önemli noktaları açıklamaya çalıştık.

Emzik kullanımı Ani Ölüm Sendromu (Beşik Ölümü) riskini azaltmaktadır

Beşik ölümü olarak da bilinen Ani Ölüm Sendromunun oluşma nedeni tam olarak bilinmese de, emzik kullanımının bebeğin ağzını harekete zorladığı ve bu nedenle bebeğin daha hafif bir uyku uyuduğu bilimsel çalışmalar çerçevesinde kanıtlanmıştır. Uykusu daha hafif olan bebeklerin de beşik ölümü nedeniyle nefes alış verişlerinin durması daha nadir olarak görülmektedir. Aynı zamanda emzik kullanımı bebeğin nefes yolunu açık tutmakta ve olası boğulmalara karşı koruma sağlamaktadır.

Emzirilen yenidoğanların emzik kullanmaması

Bebeğin meme ucunu emzik ile karıştırması ihtimali nedeniyle emzik kullanımı bebekler 1. aylarını doldurana kadar önerilmemektedir.  Bununla beraber Oregon Health & Science University‘de yapılan yeni araştırmada emzik kullanımının yasaklanmasının hastanedeki emzirilen bebeklerin sayısında bir düşüş yaşanmasına neden olduğu görülmüştür. Bundan dolayı yenidoğanlarda emzik kullanımının sakıncası tekrardan gözden geçirilmektedir.

Emzikler normal kullanım halinde ilerki yaşlarda diş bozukluklarına yol açmaz

Emziklerin normal kullanımında (2 yaşına kadar) bebeklerin ağız yapısında herhangi bir bozukluk oluşmaz. Bu yaştaki bebeklerin ağız yapıları son derece esnek ve rahat değişebilir olduğundan, emziğin yaratabileceği herhangi bir etki kalıcı olmayacaktır. Bununla beraber 2 yaşından itibaren emzik kullanımına devam etmek dişleklik ve ön dişlerde yamukluk gibi sorunlara yol açabilir.

Emzik kullanımı orta kulak enfeksiyonu riskini arttırır

Pediatrics dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre 2 yıl boyunca emzik kullanan bebekler, emzik kullanımını 6. ayda bırakan bebeklere göre %30 daha sık orta kulak enfeksiyonu geçirdiği görülmüştür. Bunun nedeni ise emzik kullanımı süresince gerçekleşen emme hareketinin orta kulak basınç düzenini bozduğunu, bunun da orta kulakta birikebilecek sıvının atılımını engelleyebilecek oluşudur. Bu bölgede sıvı birikimi bakteri gelişimine ve orta kulak enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

Bebeğinizin emziğini sık sık yıkamanız gerekmektedir

Bebeğinizin emziğinin kirli olabileceği pek çok ebeveynin aklına gelse de, ne kadar kirli olabilecekleri genelde tahmin edilememektedir. Sık kullanılan bir emzik mikroskop altında incelendiğinde pek çok mikrop ve bakterinin yanı sıra, E. koli’ye benzerlik gösteren bakteriler de bulunmuştur. Bundan dolayı bebeğin için birden fazla emzik kullanmak, ve yere düşen emzikleri sıcak ve sabunlu su ile yıkamak önerilmektedir. Temiz emziklerin steril bir kutuda veya buzluk poşetinde saklanması da temiz kalmalarına yardımcı olacaktır.

Bu yazı http://www.parents.com/baby/development/behavioral/pacifier-basics/ adresinden derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Ekim 2015 @ 17:50

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0