Annelerin Ev Ekonomisine Katkısı | Çalışan Anneler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 4 Saniye
Annelerin Ev Ekonomisine Katkısı | Çalışan Anneler

Bundan 70 yıl kadar önce, ABD’de başlatılan bir kampanya ile ev kadınları, aile ekonomisine katkı sağlamaları amacı ile çalışmaya teşvik edilmişti. Bu kampanya ilk başlarda olmasa da, teknolojinin ve iletişimin de gelişmesiyle bir sembol haline gelerek tüm dünyaya yayıldı.

Günümüzde ise annelerin ev ekonomisine katkıları gittikçe artıyor.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Avrupa’da ve Amerika’da çalışan annelerin oranları, önceki yıllara nazaran rekor seviyelere ulaşmış durumda. Amerika için konuşursak, bundan 50 yıl önce, kocasından fazla kazanan annelerin olduğu ya da sadece annenin geliri ile geçimini sağlayan ailelerin oranı %11 civarında iken, günümüzde bu oran %40‘lara ulaşmış durumda. Bu da demek oluyor ki, her 10 aileden 6’sında, gelirin çoğu erkeğe ait iken, kalan 4 ailede gelirin çoğu anne tarafından karşılanıyor.

Avrupa’da ise bu oran %50’lere yaklaşmış durumda. Yani, çalışan annelerin hem ev ekonomisine, hem de ülke ekonomisine katkısı artık neredeyse yarı yarıya diyebiliriz.

Ülkemizde ise bu durum tabi ki böyle değil, TUİK’in konu hakkında net bir araştırması olmasa da, kadınların iş gücüne katılım oranı %30 olarak belirtiliyor. Üst düzey yöneticilerin ise yalnızca %9,4‘ü kadınlardan oluşuyor. Bu istatistiklerde verilen rakamlar tüm kadınları içerdiği için, çalışan annelerin oranına net olarak ulaşamıyoruz. Ancak yine de yapılan bağımsız araştırmalar, Türkiye’de hane gelirinin çoğunluğunun ya da tamamının anne tarafından kazanıldığı ailelerin oranını %20‘lerde olduğunu gösteriyor.

Ülkemiz açısından konuya bakıldığında, dünya trendine paralel bir şekilde, çalışan annelerin oranının gün geçtikçe arttığını söyleyebiliriz. Devlet tarafından çalışan annelere yapılan ayrıcalıklar ve teşvikler de, bu oranın büyümesine katkı sağlıyor.

Klasik görüşe göre, baba evi geçindirmekle yükümlü, anne ise evin düzeninden ve çocuğun bakımından sorumlu iken; günümüz modern dünyasında bu roller biraz daha iç içe geçmiş durumda diyebiliriz. Anneler iş hayatında kendilerine yer buldukça, üzerlerindeki yük de doğal olarak artıyor.

Toplum annelerden evin düzenini ve çocuğun bakımını temel görev olarak beklediği için, baskı altında kalan anneye yardım tabi ki babadan geliyor. Ev işlerinde, temizlikte ve mutfakta, ellerinden geldiğince anneye yardım eden baba sayısı, geçtiğimiz yıllara göre oldukça artmış durumda.

Her ne kadar erkek ve kadınların aile içi görevlerinde değişimler yaşanmaya başlansa da, anneler kendilerini her işe yetişmeye çalışır bir halde bulabiliyorlar. Bu duruma “Süper Anne Sendromu” deniyor.

Çalışan Anneler için Öneriler

Çalışan annelerin dikkat etmeleri gereken nokta, çocuklarına ayıracağı zamanın süresi değil, nasıl olduğudur.

Çocuklar açısından birlikte geçirilen zamanın niteliği önemlidir. Beraber paylaşılan zaman süresince birlikte yapılan etkinlikler ve paylaşımın kalitesi önem taşır. Örneğin; işten eve gelen anne, yemek yapma telaşındayken, kendisiyle ilgilenmesini isteyen çocuğuna, “Git başımdan, çok işim var.” demek yerine, bu anı birlikte vakit geçirmek için fırsat olarak görebilir. Çocuğunu mutfakta yanına alarak onun birtakım faaliyetler yapmasına fırsat verebilir ve böylece kendisi de sözel olarak onunla ilgilenebilir.

Bu durumda çocuk, hem annesiyle vakit geçirir hem de kendisiyle ilgilenildiğini hisseder. Anne çalışsın ya da çalışmasın, çocuklar sevgi kadar disipline de ihtiyaç duyarlar. Çocuk büyütürken, zaman zaman sınır çizmeli; kendilerine ve çevrelerine saygı duyan; toplum kurallarına uyum gösteren çocuklar yetiştirmek amacıyla bazı kurallar konulmalıdır.

Aşırı hoşgörü gösterilerek her istediği yapılarak büyütülmüş çocuklar ileride uyum ve davranış sorunları yaşayan bireyler olacaktır. Beraber olmak demek, birlikte sadece ders yapmak, onun ödevlerine yardım etmek demek değildir. Bu konu, genellikle aileler tarafından beraber bir şeyler paylaşmak gibi görünse de yanlış bir düşüncedir. Çocukla birlikte olmak özellikle onun seveceği bazı faaliyetleri, resim yapmak, spor yapmak, oyun oynamak, beraber bir film izlemek, parka ya da alışverişe gitmek gibi özel olarak paylaşılan aktiviteleri beraber yapmak demektir. Ödev ya da ders bu sayılanlardan farklı bir eylemdir ve akşama kadar annesini özlemiş bir çocuk; karşısında bir öğretmen değil, bir anne görmek ister. Hayatı kolaylaştırmak açısından annelere şunları önerebiliriz:

  • Çocuklarınızla fazla zaman geçirmeye çalışmaktansa, kaliteli zaman geçirin.
  • İş sonrası çocuğa düzenli zaman ayırın ve onunla birebir zaman geçirin.
  • Çocuğunuzun sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyduğunu bilerek aşırı hediye almayı bu ihtiyacın karşılığı görmeyin.
  • Çocuğunuzun çalıştığınız için vicdani rahatsızlık duyarak oluşturduğunuz zaaflarınızı, koz olarak kullanmasına izin vermeyin.
  • Zamanı yönetin, vaktinizi dengeli şekilde bölüştürün.

 

İlk Yayın Tarihi: 26 Ocak 2018 @ 22:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0