Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 22 Saniye
Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm doğumların yaklaşık %10’u erken doğum olur. Zamanından önce doğan bebeklere prematüre ismi verilir. Erken doğumların ya da erken doğum riskinin büyük bir kısmının nedeni bilinememektedir. Ancak hamile iken bazı durumların erken doğuma sebep olduğu tespit edilmiştir.

Erken Doğum Neden Olur?

Polihidramnios yani amniyos suyunun fazla olması
İdrar yolu enfeksiyonları
Plasenta ile alakalı komplikasyonlar ( plasenta previa, dekolman plasenta )
Servikal yetmezlik
Çoğul gebelikler
Karın bölgesine darbe almak
Travmatik olaylar
Gebelik döneminde cerrahi operasyon
Uterin ya da serviks ile ilgili yapısal anormallikler
Sigara ve Alkol kullanımı
Anne yaşının 18’den küçük olması
Anne yaşının 35’ten büyük olması
Anemi ( kansızlık )
Stres faktörü
Aşırı zayıf olma
Ateşli hastalıklar
Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
Daha önceki gebeliklerde erken doğum hikâyesi
Doğumlar arası sürenin çok kısa olması
Yardımcı üreme yöntemleri ile elde edilen hamilelikler erken doğumlara sebep olmaktadır.

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

Tüm anne adaylarının erken doğum riskine karşı erken doğum belirtilerini bilmesi gerekir. Erken doğumların anne adaylarının fark edebileceği bazı belirtileri vardır, bunlardan ilki rahim kasılmalarıdır. Erken doğumlarda normal doğumlarda olduğu gibi güçlü kasılmalar olur. Anne adayları erken doğum tehdidine karşı meydana gelen rahim kasılmalarını şu yöntemle saptayabilir; Avuç içi hafifçe karna dokundurulur. Avucun altında rahimin toplanıyor hissi yaratması, rahim kasılması belirtisidir. Bu sırada ağrı duyulması şart değildir. Kasılmanın sıklığının ve süresinin ölçülmesi gerekir. Saatte dört defa ya da daha sık ortaya çıkan kasılmalarda mutlaka doktora haber verilmesi gerekir. Diğer erken doğum belirtileri ise;

Adet sancısına benzeyen kramp şeklinde ağrılar
İshal ve bağırsak krampları
Pelviste dolgunluk hissi
Pozisyon değiştirilmesine rağmen geçmeyen bel ağrısı
Vajinal akıntının artması veya sulu, kanlı ve yoğun miktarda gelmesidir.

Yukarıdaki belirtilerden bir veya bir kaçı söz konusu ise, rahim kasılmalarının kontrol edilmesi gerekir. Rahim kasılmaları olmuyorsa da doktora mutlaka haber verilmelidir.

Braxton-Hicks Kasılmaları Mı Yoksa Erken Doğum Mu?

Doğum tarihi yaklaştıkça uterus zaman zaman kasılır, büyür ve gerilir. Bu doğum için bir nevi alıştırmadır. Bu alıştırmalara Braxton-Hicks Kasılmaları adı verilir. Braxton-Hicks kasılmalarını bilirseniz yaşadığınızın erken doğum belirtileri mi yoksa Braxton-Hicks kasılmaları mı olduğunu anlayabilirsiniz;

Braxton-Hicks kasılmaları üçüncü üç ayda görülmeye başlar. Altüst oluyormuşçasına, uterusta çok yoğun bir sıkılaşma ya da bebek takla atıyormuş gibi hissedilebilirler. Kasılmalar çoğunlukla ağrılı olmaz ve yaklaşık bir saat kadar sonra durur. Tüm kadınlarda Braxton-Hicks kasılmaları olur. Ancak hepsi, özellikle de ilk bebeğine hamile olanlar bunları hissetmez. Bu yüzden Braxton-Hicks kasılmalarını hissetmezseniz endişelenmenize gerek yoktur.

İlk Yayın Tarihi: 14 Eylül 2017 @ 22:49

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0