Yeni Doğan Bebeklerde Uyku

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 13 Saniye
Yeni Doğan Bebeklerde Uyku

Uyku tüm insanlarda olduğu gibi bebeklerde de en temel ihtiyaçtır. Bebeklerde gece ve gündüz algısı daha gelişmediği için gün içinde belirli bir uyku düzenleri yoktur. Ayrıca bebekler beslenme ihtiyaçlarını sadece anne sütüyle giderdikleri ve midelerinin küçüklüğü sebebiyle fazla tok kalamadıkları için de acıktıkları an gece de gündüz de olsa hemen uyanıp, emzirilme ihtiyacı hissederler. Günde 16-17 saat uyumalarına rağmen aralıksız uyudukları zamanlar üç veya dört saati geçmez.

3-6 aylık bebekler yavaş yavaş uyku düzeni kazanmaya ve geceleri uyumaya başlarlar. Ancak bu zamana kadar da bebeğinize uyku düzeni kazanmasına yardımcı olabilir, onun için uykuya dalmasını ve uykuda kalmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Bebeğimin yorgun olduğunu nasıl anlarım?

Her bebek uykusu geldiğinde bunu belli başlı hareketlerle belli eder. Henüz konuşamadıkları için yeni doğanlarda bunu anlamak biraz daha zor olsa da, küçük bebeğinizi takip ederek ne zaman uyuması gerektiğini tahmin edebilirsiniz.

  • Eğer gözlerini ovuşturmaya çalışıyorsa.
  • Esniyorsa
  • Gözlerini sizden kaçırıyorsa
  • Normalden daha huzursuz bir hal almışsa

bebeğinizin uykusunun gelmeye başladığını anlayabilirsiniz. Bebeğinizi yerine yatırmak için iyice yorulmasını beklemeyin. Fazla yorulan bir yeni doğan bebek uykuya dalmada ve uykuda kalmada normalden daha çok zorlanır. Hareketlerini yakından kontrol edin ve bebeğiniz iyice huysuz ve rahatsız halde hissetmeden önce onu yerine yatırın.

Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı. Lütfen daha farklı bir şekilde arama yapınız. Mağazaya Geri Dön!

Bebeğim nasıl uyumalı? Yattığı yer nasıl olmalı?

Bazı anne ve babalar bebeği ile aynı odada uyumayı tercih ederler. Bu durum hem bebeğinizin sizi hissetmesi ve duyması için daha idealdir hem de sizin bebeğinizin hareketlerini izlemeniz, uyandığında ve uykuya daldığında anlayabilmeniz için kolaylık sağlar. Bebeğinizin sizinle aynı odada uyuması faydalı bir durum olsa da yeni doğan bebeğinizin sizinle birlikte aynı yatakta uyuması çok tehlikelidir. Bu ani bebek ölümü sendromunun görülme ihtimalini arttırdığı gibi boğulma veya nefessiz kalma riskini de ciddi ölçüde arttırır.

  • Bebeğinizi yan veya yüzüstü yerine sırtüstü yatırmayı tercih edin. Bu bebeğinizin uyku kalitesini arttırdığı ve nefes almasını kolaylaştırdığı gibi ani bebek ölümü sendromu riskini de azaltır. Bebeğinizin kusma ihtimaline karşı baş kısmı hafif yüksekte olan beşikleri veya bebek yataklarını tercih ediniz.
  • Bebeğinizin beşiğine hiçbir şey koymayın. Özellikle pelüş oyuncaklar bebeğin nefes almasını zorlaştıracaktır.
  • Bebeğinizin erişebileceği yerlerdeki tablo, biblo, keskin uçlu veya bebeğinizin boğulmasına sebep olabilecek uzunlukta halatlı veya ipli eşyaları kaldırın.

İlk Yayın Tarihi: 28 Şubat 2016 @ 16:51

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0