Özgüven Gelişimi İçin Çocukların Gerek Duyduğu 8 Unsur

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 33 Saniye
Özgüven Gelişimi İçin Çocukların Gerek Duyduğu 8 Unsur

Her ebeveynin en büyük rüyasıdır özgüvenli bir birey yetiştirmek… Peki özgüvenli bir birey nasıl yetişir? Özgüven gelişimi için çocuğa neler sağlanmalıdır? İşte çocuğunuzun özgüvenini geliştirmek için ihtiyacı olan 8 unsur!

SEVGİ

Sadece miktarı değil, kalitesi de önemlidir. Çocuklar sürekli ve koşulsuz sevilmeye ihtiyaç duyarlar. Kusursuz ve kalıcı bir özgüven için olabilecekleri veya başkalarının olmasını istedikleri kişiye değil, gerçekten kendilerine değer verildiğini hissetmeleri gerekir. Örneğin “Bak Elif ne kadar uslu oturuyor ya sen dur durak bilmiyorsun” benzeri bir söylemde çocuk için mesaj çok nettir “Seni böyle beğenmiyorum Elif gibi olmanı bekliyorum.” Oysa istenen sonuca ulaşmak için hiçbir benzetmeye yer vermeden sevgi dolu bir ses tonuyla “Sen çok hareketli bir kızsın ama biliyor musun, biraz daha sakince oturabilsen eminim vücudundaki bütün organların sana teşekkür ederlerdi onları dinlendirdiğin için.”

GÜVENLİK

Korku ve kaygı özgüvenin en büyük düşmanlarıdır muhtemelen. Temel ihtiyaçlarının karşılanamayacağı veya duygusal ya da fiziksel dünyalarının her an paramparça olabileceği konusunda sürekli endişelenen çocuklar, kendilerini, başkaları veya genel anlamda dünya hakkında olumlu bir bakış açısı geliştirmekte zorlanabilirler. Örneğin sürekli “Bunu alacak paramız yok, alamayız!” söylemi yerine çok daha akıllıca kurgulanmış “Paramızı daha gerekli olan şeyler için harcamalıyız, zaten bunu aile bütçesine harcamalara koymadık” demek çok daha yerinde olacaktır. Ya da sürekli böyle yaramazlık yapmaya devam edersen bir gün alıp başımı giderim annesiz kalırsın o zaman görürsün” gibi yarası derine giden söylemlere asla yönelmemek gerek.

ÖRNEK ALDIĞI İNSANLAR

Öğretmenler, güven için ihtiyaç duyulan sosyal becerilerin ve davranışların geliştirilmesinde çocuklara en etkili yoldan yardım eden kişilerdir. Asla unutulmaması gereken bir başka unsur da, hayatın ilk yıllarında en etkin öğretmenin anne veya bakım veren erkek çocuklar içinse özellikle babanın olduğudur. Küçük çocukların yakın çevrelerinde eğer daha olumlu ve güçlü bir kişilik yapısında yetişkin yoksa ebeveynler maalesef korkularını ve kaygılarını küçük çocuklarına geçirebilmektedirler.

İlk Yayın Tarihi: 13 Nisan 2015 @ 20:23

2 “Özgüven Gelişimi İçin Çocukların Gerek Duyduğu 8 Unsur” yorumu;

Bir Kıdemli Anneden İtiraflar · 4 Ağustos 2015 at 18:10

[…] bir eğitim aldı ama onun en gurur duyduğum yönü eğitimi değil, hayata karşı duyduğu o özgüven ve olumlu bakıştır. Yurt dışında 5 yıl yalnız yaşadığı sürece sadece bir kez yanına, […]

Küçük Çocuklarımız Neden Bazen Bir Melek Bazen de Bir Şeytan Çekici? · 29 Mayıs 2015 at 15:51

[…] Özgüven Gelişimi İçin Çocukların Gerek Duyduğu 8 Unsur […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0