Kardeş Kıskançlığı (36-48 Ay)

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 25 Saniye
Kardeş Kıskançlığı (36-48 Ay)

KARDEŞ KISKANÇLIĞI: NELER YAPILABİLİR, NASIL ÖNLENEBİLİR?

Ailenin işleyişi çocukların sayısından,cinsiyetinden ve doğum sırasından önemli ölçüde etkilenir. Aileler genişledikçe, genellikle ana-baba-çocuk etkileşiminde bir azalma,ama çocuklar arasındaki etkileşimde bir artış görülür. Kardeş doğumu büyük kardeş için önemli bir olaydır ve pek çok değişikliği beraberinde getirmektedir. Her çocuk, bu önemli değişikliğe yaşına ve yapısına göre farklı tepkiler verebilir. Bunlar, hayal kırıklığı, kıskançlık, akademik başarı sorunları, sosyal uyum sorunları depresif belirtiler olabilmektedir. Tüm bunların içinde kıskançlık, genel olarak kardeşlerin pek çoğunda görülmektedir. Kıskançlık oldukça doğal bir duygudur. Kıskançlık bazen, yeni gelen bebeğe düşmanca tutumlar, onunla ilişkiye girmeyerek onu reddetme gibi görülürken, bazen anneye yönelmektedir. Çocuklar zaman zaman yeni gelen kardeşin ortadan kalkması ile ilgili hayaller kurarken, sonrasında bu hayallerin verdiği suçluluk duygusu ile baş etmekte zorlanmaktadır. Her kardeş, gelen kardeşi bir parça kıskanacaktır fakat bunun için ne gibi önlemler alınabilir?

HAMİLELİK SIRASINDA ALINACAK ÖNLEMLER
Kardeşinin ne zaman dünyaya geleceğini çocuğunuzun anlayabileceği terimleri kullanarak anlatmak en uygun yoldur. Okul öncesi dönemde çocuklarda zaman kavramı henüz tam olarak yerleşmemiştir. Bu nedenle bu yaştaki bir çocuk kardeşinin 9 ay sonra doğacağını anlayamaz ve sıklıkla doğumun ne zaman olacağını sorar durur. Bir süre sonra da beklemekten dolayı sıkılır. Zamanı çocuğun anlayabileceği terimleri kullanarak örneğin takvim üzerinde göstererek anlattığınızda zamanı somutlaştırmış olduğunuz için çocuk açısından daha anlaşılır bir durum olacaktır. Okul öncesi dönemdeki çocuklar sıklıkla bebeğin nereden geleceğini de sorarlar. Burada çocuğun merak ettiği cinsellik değil, gerçekten bebeklerin nereden geldiğidir. Bu soru karşısında annenin karnında, bebeklerin büyüyebilmesi için hazırlanmış bir yerin olduğunu söylemek çocuk için yeterli olacaktır.

NELER YAPABİLİRİZ?
Çocuğunuzu başka bir oda takımı ya da yatak almayı düşünüyorsanız bunu bebek gelmeden epey önce yapmalısınız ki çocuk bebek nedeniyle kendini dışlanmış hissetmesin.

Doğum öncesi doktor kontrollerinde yanınızda götürün. Böylece doğum zamanını takip edebilir. Bebek eve ilk geldiğinde neler olacağını konuşun. İlk günler yorgun olabileceğinizi ve bebeğin zamanınızın büyük kısmını alacağını; beslenmek, uyumak ve altını kirletmekten başka bir şey yapmayacağını, birlikte oyun oynayabilmeleri için büyümesi gerektiğini anlatın.
Mümkünse yeni bebeği olan arkadaşlarınızı ziyarete gidin.

Çocuğunuzla birlikte hamilelik, doğum, yeni doğan bebeklerle ilgili kitaplar okuyun. Bebek hakkındaki duygu ve düşüncelerini sorun, soru sorması ve paylaşması için fırsat tanıyın.
Oyuncak bebek aracılığıyla bebeğin nasıl tutulması gerektiğini, ona nasıl davranacağını gösterin.

Kardeşi için yapılan hazırlıklara katılmasını sağlayın. Örneğin hastane çıkış takımını birlikte seçmek, hastane çantasını hazırlamanıza yardım etmek, bebeğe isim bulmak gibi.

DOĞUMDAN SONRA NELER YAPABİLİRİZ?

Büyüğe özel zaman ayırın. Anne baba ayrı ayrı büyük çocukla bire bir zaman geçirmelidir.

Çocuğunuzun kardeşiyle ve evde olan değişikliklerle ilgili duygularını dinleyin. Olumsuz duygular ifade ettiğinde onu bilgilendirin. Çocuğunuza duygularını söze dökmesi konusunda yardımcı olun.Hiçbir zaman duygularını inkar etmeyin ya da yok saymayın.

Zarar verici davranışlara hiçbir şekilde izin vermediğinizi açıkça belirtin. Kızgınlığını ifade etmesini sağlayıcı yöntemler öğretin. Örneğin, oyuncak bebekler ya da kuklalar aracılığıyla duygularını ifade edebilir.
Arkadaşlarınızın ya da akrabalarınızın vereceği “abla” ya da “abi” hediyeleri hazırlayabilirsiniz. Böylece bebeğe hediye geldiğinde büyük çocuğunuz da kendisini dışlanmamış hisseder.

Bebeği görmeye gelenlere sadece bebekle ilgilenmemelerini, büyüğe de ilgi göstermelerini hatırlatın. Büyük çocuğun kendisine özel bir alanı ve bebekle paylaşmak zorunda olmayacağı eşyaları olduğu konusunda ona güvence verin.

Ev işleri ve bebeğin bakımı konularında büyük çocuğunuzdan yardım isteyin, ona özel işler verin (bu konuda çocuğu zorlamamak önemlidir, çocuğunuz size yol gösterecektir).

Bebeğin bakımına katılmasını sağlayın (yıkama, giydirme, bebek arabasını itme gibi).
Onunla birlikte aile resmi çizin; görünür bir yere asın ve ara sıra üzerinde sohbet edin.
Büyük çocuk olmanın sağladığı yararları konuşun (ne yemek istediğini seçebilir, parka gidip oyun oynayabilir, arkadaş edinebilir).

Büyük çocuğunuz bebeğe hiç ilgi göstermeyebilir. Bu durumda onu bebekle ilgilenmesi konusunda zorlamayın. Zamanla ilgilenecektir. Çocuğunuz uygun olmayan davranışlarda bulunduğunda onu hemen cezalandırmayın, duygularını anlamaya çalışın. Bu durum çocuğunuzun birebir ilgiye daha fazla ihtiyacı olduğunu gösteren bir işaret olabilir. Duygularını uygun şekilde ifade etmesi konusunda ona yardımcı olun.

ÖZETLE ÖNLEMLER
Aile içinde olan küçük değişiklikler bile çocuğunuzu etkileyebilecekken, aileye yeni katılan birinin onu etkilememesi oldukça zordur. Bu yolda, çocuğunuzun tepkilerini, duygularını dinlemek ve anlamak oldukça önemlidir. Bunun için çocuğunuzu kardeşten önce ruhsal olarak hazırlamaya çalışın. Karşılaştırmalarda, ‘sen büyüksün, o küçük’ gibi etiketlerden kaçınmaya çalışın. Çocuğunuzun düzeni elbette değişecek fakat çok büyük değişikliklerin olmamasını sağlayın. Zaten miniğiniz, yeni gelen bir rakiple baş etmek konusunda çaba sarf ediyor. Çocuğunuz tüm bu önlemlere rağmen; somatik, depresif belirtiler gösteriyor, saldırganca davranıyor ya da kardeşini görmezden geliyor, sizinle ilişkisinin bozulduğunu düşünüyorsa; bir uzmana danışın.

 

İlk Yayın Tarihi: 2 Mart 2014 @ 15:54

Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Yazar: Klinik Psikolog Nesrin Ertürk

Klinik Psikolog, Aile Danışma Merkezi

3 “Kardeş Kıskançlığı (36-48 Ay)” yorumu;

Kıdemli Annenin Anı Defterinden · 8 Ağustos 2015 at 19:12

[…] boğuştuk. Rahmetli kayınvalidem bize bakıp “Kızım sana söylüyorum bu çocuğa bir kardeş gerek.” dediğinde ise sadece bıyık altından tebessüm etmekle […]

Laf Kesen Çocukla Baş Etmenin 5 Yolu / Sevgili Bebek / Çocuk Disiplini · 26 Şubat 2015 at 17:14

[…] bir el hareketidir. Bunun peşi sıra çocuğunuzla lavabonun taşması ya küçük kardeşin düşmesi gibi acil durumların ne olduğu […]

Kardeşler Arası Rekabet 1: Neden Başlar, Nasıl Engellenebilir? · 18 Şubat 2015 at 16:52

[…] olacağını anlamak ve onu yaşamına kabul etmek hayli zordur. Kardeşler büyüdükçe, kıskançlıklarını birbirlerine laf atarak, itişerek veya direk şiddet uygulayarak gösterebilirler. Böylesi […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0