Çocuklarla Doğru İletişim Kurmanın Yolları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 36 Saniye
Çocuklarla Doğru İletişim Kurmanın Yolları

Çocuklar kendilerine özgü iletişim kurma yöntemlerine sahiptirler. Bu yüzden bazen yetişkinlerle iletişim kurarken sorunla çıkabilir.

Çocuklarla doğru iletişim kurmanın çocuk yetiştirirken karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi olduğunu birçok ebeveyn bilir. Çocukla empati kuramayan, ihtiyaçlarını anlayamayan, dertlerine ortak olamayan ebeveynler çocuklarıyla doğru iletişim kuramazlar ve gelecekte aile içinde kopukluklar meydana gelir.

Çocuğunuzla doğru iletişim kurmanız, hayat boyu aranızdaki bağın sağlam ve güvenilir olmasının en etkili yoludur.

Çocuklarla doğru iletişim kurabilmenin en etkili yolu, söylemek istediklerinizi açık ve net bir şekilde ifade etmenizdir. Örneğin Hayır” kelimesini mümkün olduğunca kullanmamalısınız. Çünkü küçük çocuğunuz hayır ne anlama geldiğini tam olarak anlayamaz. Yani şimdi hayır ama sonra evet mi, sonsuza kadar hayır mı, peki neden hayır… Bunların ayrımını yapamaz. O yüzden hayır diyerek kestirip atmak yerine sebeplerini açıklamalısınız.

Örneğin çocuğunuz tam yemek vakti parka gitmek istiyor, ona hayır demek yerine “Şimdi yemek yememiz gerekiyor, hem akşam oldu hava soğudu ama eğer istersen yarın kahvaltıdan sonra parka gidebiliriz” diyebilirsiniz.

Sabırlı olmanız ve duygularını anladığınızı ifade etmeniz bir diğer önemli unsurdur.

Özellikle 3-6 yaş arasındaki çocuklarla iletişim kurarken sabırlı olmak çok önemlidir. Çocuklar bu yaş aralıklarında inatlaşma, ısrarcı olma ve hatta kötü sözler söyleyerek saldırma eğiliminde olabilirler. Çocuğunuz uygun olmayan bir şey istediğinde ve o an için mümkün olmadığını açıkladığınızda eğer bağırıp çağırmaya, ağlamaya başlar, kötü sözler söylerse, “Hayır, kötü sözler söylememelisin, kaç defa söyledim böyle konuşma diye” demek yerine onu anladığınızı ifade etmeniz ve “Kızgınsın anlıyorum ama kızgınlığını başka kelimelerle ve başka şekilde nasıl ifade edebilirsin” demeniz ona kızgınlığını kötü sözler söylemeden de anlatabileceği yolları öğretmeniz gerekir.

Burada iki türlü de çocuğunuzun yaptığını onaylamıyorsunuz aslında, ama yaklaşma biçiminiz çok önemli. İlk cümle çocuğunuzu suçlayıcıdır. Bu çocuğunuzun savunmaya geçmesine ve saldırmaya devam etmesine neden olur. Ama ikinci cümle ile çocuğunuzu anladığınızı ve ona duygularını farklı yollarla da ifade edebileceğini açıklıyorsunuz. Böylece çocuğunuz savunma durumuna geçmez, aksine durup düşünmesine yardımcı olursunuz. Belki ilk zamanlar bu yaklaşım etkisiz gibi gözükebilir. Ancak çocuğunuza bu şekilde yaklaşır iletişim kurarsanız, zamanla iletişiminizin çok daha güçlü olduğunun farkına varırsınız.

Çocuğunuzu dinlerken göz kontağı kurmanız, onu cümlesi bitene kadar beklemeniz, dilinin dönmediği kelimelerde alay etmeden sabırla dinlemeniz ve yukarıdan ona bakarak dinlemek yerine oturarak veya yanına eğilerek dinlemeniz de bir diğer önemli unsurdur. Bunlar hem çocuğunuzla doğru iletişim kurabilmeniz hem de konuşmayı öğrenmesine teşvik etmeniz için önemlidir. Çocuğunuz onu anlamadığınızı düşünürse konuşmak istemez. Ama onu anladığınızı düşünür ve karşılıklı sohbet ederseniz konuşması için teşvik etmiş olursunuz.

Çocuğunuzun olumlu yönlerini vurgulamalısınız. Şöyle ki; bir hata yaptığında ona yaramaz olduğunu söylemek ya da başka kişilere çocuğunuzdan bahsederken yaramazlıklarını anlatmak çocuğunuza fayda sağlamaz aksine çocuk nasılsa yaramaz olduğumu düşünüyorlar diye düşünür. Onun yerine onu övmeniz, olumlu yönlerini çocuğunuza göstermeniz, ufak tefek hataları herkesin yapabileceğini belirtmeniz çok daha pozitif bir yaklaşımdır.

Çocuğunuzla aranızdaki bağın kuvvetli, iletişimin doğru olmasının en önemli yolu ise sevgidir. Çocuğunuza sevginizi göstermekten esirgememelisiniz. Onu her şartta ve koşulda yaptıklarından bağımsız olarak her zaman seveceğinizi çocuğunuza söylemeli ve bunu göstermelisiniz. Sevgi en etkili iletişim yoludur.

İlk Yayın Tarihi: 6 Aralık 2016 @ 18:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Güncel Haberler

Bebeklerde Uyku Sorunları Çocuklukta Davranış Bozukluklarına Yol Açıyor

Uzun dönemli bir araştırma sonuçlarına göre, günde 10 saatten az uyuyan bebeklerin 5 yaşından itibaren duygusal ve davranışsal sorun yaşama olasılığı, uykusunu alan bebeklere göre daha fazla. Norveç Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, uyku Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar. American Academy of Pediatrics’de Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0