Çocukların Öğrenmesi Gereken Görgü Kuralları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 6 Saniye
Çocukların Öğrenmesi Gereken Görgü Kuralları

Görgü kuralları tüm bireylerin bilmesi ve uygulaması gereken, terbiye ve ahlak kurallarıdır. Kişiler görgü kurallarına uyarak bir toplulukta var olabilir ve kabullenilebilirler. Çocuklarımızın da zamanı geldiğinde görgü kurallarını öğrenmesi ve uygulaması gerekir. Bunu öğretmek de elbette anne ve babaların işidir.

Ağaç yaşken eğilir” atasözünde olduğu gibi, çocuklar görgü kurallarını ne kadar erken öğrenmeye başlarlarsa o kadar iyidir. Bu sebeple 2 yaşından itibaren evimizde çocuklarımıza görgü kurallarını öğretmeye başlamamız gerekir. Aksi halde çocuk büyümeye başlayıp kreş, okul vs. başladığı zaman, evindeki özgür ortamı, her dediği yerine getirilen ortamı, dışarıda da arayacak ve her şeyin kendi isteklerine göre olmadığını öğrendiğinde mutsuz olacak, uyum sorunu yaşayacaktır.

Çocuklarımıza görgü kurallarını öğretmek için en iyi yöntem ise onlara rol model olmaktır. Aile içinde nazik olan, nezaket kurallarını uygulayan anne ve babalar, çocukları için en iyi örneklerdir. Ailesinin de görgü kurallarına dikkat ettiği çocukların, görgü kurallarını öğrenmesi çok daha kolay olur. Anne ve babanın görgü kurallarına uyarak hareket ettiği çocuklar, zamanla bu kuralları içselleştirir ve çoğu zaman uyarı gerektirmeden kendisi de uygulamaya başlar.

Çocuğunuza görgü kurallarını öğretirken onu toplum içinde utandırmamaya da özen göstermelisiniz. Eğer gerçekten uyarılması gereken bir durum varsa, herkesin içinde değil, bir kenarda çocuğunuza açıklamanız, en uygunu olur. Aksi halde utanan ve öfkelenen çocuğunuz istediğinizin tam tersini yapmaya yönelebilir.

Çocukların uyması gereken temel görgü kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Masaya aile ile birlikte oturma ve masada oyunu oynamama.
  • Yemek yedikten sonra ‘Ellerine sağlık’ demek.
  • Teşekkür etmek ve özür dilemek.
  • Günaydın demek ve iyi geceler dilemek.
  • Ağzında lokma varken konuşmamak.
  • Hapşırırken veya esnerken ağzını kapatmak.
  • Gelen misafirlere hoş davranmak, hoş geldiniz demek.
  • Dışarıda yerlere çöp atmamak ve kirletmemek
  • Toplum içinde yüksek sesle konuşmamak.
  • İnsanlarla dalga geçmemek.
  • Arkadaşlarla paylaşmayı öğrenmek ve uyumlu olmak.
  • Başka birisi konuşurken, konuşmak için onun lafının bitmesini beklemek. Eğer söylenmesi gereken acil bir şey varsa ‘Afedersiniz’ diyerek söze başlamak.
  • Kapısı kapalı bir odaya girerken kapıyı çalmak ve içeriden yanıt almayı beklemek.

 

Bu kurallar basit gibi gözüken fakat önemli kurallardır. Çocuklarımıza doğru modeller olarak ve olumlu pekiştirmeler yaparak, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamaya çalışmalıyız.

 

İlk Yayın Tarihi: 27 Nisan 2017 @ 03:00

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0