Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 16 Saniye
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Tırnak yeme, özellikle çocuklarda çevrede olan bir olaya duyulan yüksek stres ile başlayan ve ilerleyen yaşlarda, hatta yetişkinlik çağında bile, görülen kötü bir alışkanlıktır. Bu durum tırnak eti yeme veya tırnağın kendisini kemirme şeklinde de gösterebilir. Çocuğunuz tırnak yemeye sıkıntıdan, meraktan veya çevreden görmesi nedeniyle de başlayabilir. Araştırmalar göstermektedir ki çocukların %60’ı tırnaklarını yemekte, tırnak yemeye başlayan çocukların çoğu da bu alışkanlıklarını gençlik çağında da devam ettirmektedir. Tırnak yeme hastalığı görülen çocukların çoğunda başka problemler de baş göstermektedir. Bunlardan en yaygın görülenleri hiperaktivite ve yatak ıslatmadır. Tırnak yemek aynı zamanda enfeksiyon riskini de arttırdığından sağlık açısından da zararlıdır.

Tırnak Yeme Nasıl Bırakılır?

Tırnak yeme alışkanlığından kurtulma yollarının en önemlisi sorunun kaynağına inmektir. Eğer çocuğunuz belli bir durumdan dolayı hissettiği stres veya kaygıdan ötürü tırnağını yiyorsa, çocuğunuzu stres altına sokan nedenleri bulmaya çalışın. Bu yeni doğan kardeşi, boşanma veya yeni bir yere taşınma gibi nedenler olabilir. Sorunu bulduktan sonra çocuğunuz ile bu konu hakkında uzun uzun konuşun.

Tırnak yemeyi çocuğunuz sizden görmüş olabilir. Çocuklar ebeveynlerinden ve ebeveyn hareketlerinden etkilendiğinden öncelikle iyi bir örnek olmak adına tırnak yemeyi sizin bırakmanız gerekmektedir.

Ayrıca bu durum baş gösterdiğinde çocuğunuza kızmanız veya ona ceza vermeniz durumu düzeltmeyecek aksine ters teperek çocuğunuzu daha çok stres altına sokacak veya bu alışkanlığını, inatlaşarak sürdürmeye devam ettirmesine neden olacaktır. Bunun yerine çocuğunuza bu durumun neden yanlış olduğunu, sizi neden rahatsız ettiğini ve nelere neden olabileceğini sakin bir dille anlatın. Kendini tuttuğu zamanlarda onu ödüllendirmek de bu özelliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuzu bu alışkanlığını kırması için zorlamak onu daha da stres altına sokacağından bunun yerine daha teşvik edici yollara başvurun.

Çocuğunuzun tırnak yeme alışkanlığını kırmanın bir yolu da ellerini meşgul edecek aktivitelerle çocuğun tırnaklarını kemirmesini engellemektir. Lego veya oyun hamurlarıyla oynamasını sağlamak bu duruma bir çözüm olabilir.

Bunun dışında çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesmek de onları yemesini zorlaştıracaktır. Çocuğunuz kendisi bu alışkanlığını bırakmak isteyene kadar acı oje veya parmak uçlarını bantlama gibi yöntemleri kullanmayın. Bu çocuğun kendini cezalandırılmış gibi hissetmesine ve bu yöntemlerden kurtulmak için yeni yollar üretmesine neden olabilir. Çocuğunuzla bu alışkanlığı hakkında konuşun ve onu bu durumun zararları hakkında ikna etmeye çalışın. Alışkanlıkla elini ağzına götürdüğünün farkına varması için kısa uyarılar üzerinde anlaşın. Çocuğunuzun bu alışkanlığını yenmesi konusunda yalnız olmadığının farkına varmasını sağlayın.

İlk Yayın Tarihi: 23 Mart 2016 @ 17:27

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Genel Sağlık

Öksürük

Öksürük nedenleri nelerdir? Öksürükte tanıya yardımcı ipuçları Çocuğunuz ara sıra da olsa öksürüyorsa bu konuya eğilip nedenlerini araştırmalısınız. Bazen yiyip içtikleri şeylerden kaynaklanan öksürmeler yaşanabilir, bazen ise herhangi bir hastalığın habercisi olan öksürükler belirebilir. Öksürük, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0