Çocuklarda Depresyon

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 4 Saniye
Çocuklarda Depresyon

Depresyon denildiğinde kimsenin aklına çocuklar gelmez. Depresyon sadece yetişkinlerin yaşayabileceği bir hastalık gibi gözükür. Fakat araştırmalar çocukluk çağında depresyonun ciddi bir sorun olduğunu ve ciddi boyutlara ulaşabileceğini gösteriyor.

Çocuklukta depresyonu konuşmadan önce depresyon nedir onu açıklayalım; Depresyon, kişinin yaşadığı stresi dışa vurması, tepkisidir. Herkes bu tepkisini farklı şekilde dışa vurur. Bununla birlikte tanısı için belirli bazı belirtileri vardır.

Çocuklarda görülen hüzünlü ruh hali ile depresyon karıştırılmamalıdır. Çocuk üzgün olduğunda bu depresyon geçiriyor anlamına gelmez. Çocuğun ruh hali uzun süre hüzünlü ise, bu ruh hali çocuğun günlük aktivitelerini etkiliyorsa, çocuğun depresyonda olma ihtimali yüksektir. 

Çocuklarda depresyon belirtileri çeşitlilik gösterir. Depresyon dendiğinde aklımıza yetişkinlerde olduğu gibi çocuğun aşırı üzgün olması gelir. Ancak durum bunun tam tersi de olabilir. Örneğin çocuk çok neşeli veya saldırgan olup, ani çıkışlar sergileyebilir. Depresyon çocuklarda bazen maskelenmiş depresyon olarak adlandırılan çocuğun kızgın ve öfke nöbetleri sergilediği biçimde de görülebilir. 

Çocuklarda depresyon belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Kızgınlık ve huysuzluk,
  • Devamlı mutsuzluk ve umutsuzluk hissi olması,
  • Sosyal hayatı erteleme,
  • Reddedilme veya onaylanmamaya yönelik hassasiyet durumu,
  • İştahta artma veya azalma,
  • Aşırı uyuma veya uyuyamama,
  • Bağırma ve ağlama nöbetleri,
  • Konsantrasyon güçlüğü,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı, karın ağrısı gibi tıbbi müdahale alınmasına rağmen düzelmeyen şikayetler,
  • Suçluluk hissi,
  • Düşünme ve odaklanma süreçlerindeki aksamalar.

Elbette tüm çocuklar bu belirtilerin hepsini göstermeyebilir. Bununla birlikte bu belirtilerden bir veya birkaçı çocukta 2 haftadan uzun süre gözlemlenmişse doktora başvurmak gerekir. Bu süreçte çocuğun bakıcısından, kreşteki öğretmeninden vs. yardım alınabilir.

Çocuklarda depresyon tedavisinde öncelikle altta yatan neden saptanarak tedavi yapılır. Bu süreçte anne ve babanın yardımı da önemlidir. Kreş değişikliği, bakıcı değişikliği, ortam değişikliği gibi sebepler sıklıkla çocuklukta depresyona neden olur. Çoğunlukla kısa sürede sorun düzelir. Eğer sorun düzelmemişse doktor ilaç tedavisini gerek görebilir. 

Yapılan araştırmalara göre 1 yaşından küçük bebekler bile depresyona girebilir. Kimsesiz bebekler veya tedavi amaçlı ailesinden uzak kalması gereken bebeklerde, bir süre sonra sürekli ağlama, hüzünlü ifade, iştahsızlık ve zamanla çevresinde olan bitene karşı tepkisizlik gözlemlenir. 

Depresyonu en güzel tedavi etme yöntemi sevgidir. Bu sebepledir ki biz Sevgili Bebek olarak anne ve babaların her zaman koşulsuz bir sevgi ile bebeklerine yaklaşmalarını öneriyor ve tensel temasın önemini vurguluyoruz.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0