Çocuklar ve Merak

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 41 Saniye
Çocuklar ve Merak

Merak, bizi harekete geçiren ve bir şeyler yaratmaya ve ortaya çıkarmaya yarayan aracı bir dürtü olarak düşünülebilir. Dolayısıyla, merak, gelişimin her evresinde bir gerekliliktir.

Merak, öğrenmeyi ateşleyen en büyük etkenlerden biridir. Doğumdan itibaren her yaştan insan için gerekli bir kavramdır ve bireyin merak ettiği konu hakkında bilgi edinme ihtiyacı doğurarak öğrenmeyi teşvik eder.

Çevresel olarak merak duygusunun desteklenmesi, öğrenme ve zeka gelişimi konularında olumlu katkı yaparken, bu duygunun engellenmesi ve köreltilmesi, öğrenme ve zeka gelişimini olumsuz etkileyecektir.

Örneğin, gelişmekte olan çocuğa, fazla meraklı olmanın kötü olduğu söylenirse, çocuk merak etmekten vazgeçerek, öğrenme isteğini kaybedebilir.

Küçük yaşlardan itibaren, etrafına ilgisi ve merakı olan çocuklar, konuşmayı öğrendikten sonra öğrenme isteği artar ve buna bağlı olarak daha çok soru sorar. Burada öğrendiği bilgilerin işine yarayıp yaramayacağının önemi yoktur. Genelde farklı olanı ve ilk defa gördükleri şeyleri merak ederler, aldıkları cevapları biriktirerek neden-sonuç ilişkisi kurma yeteneklerini erken yaşlarda geliştirirler.

Soru sormanın dışında, çocuklar araştırarak, gözleyerek ya da davranışlarıyla ifade ederek de bu ilgi ve alakayı yansıtırlar. Ayrıca çocuklar, anne, baba ve kendilerine dair geçmiş hikayeleri de dinlemeyi severler. Merak ederler; nasıl doğdu, o doğmadan önce neredeydi, nasıl bir bebekti, anne babası nasıl evlendi, hamileyken annesi nasıldı, annesinin karnının içinde nasıl duruyordu?.. gibi. Dile getirmeseler de, anne babalarının duyguları, onu ne kadar sevdikleri, kızıp kızmadıkları gibi açıklamaları duymak isterler. Bu, başka duygular için de geçerlidir, bazen yaşları ufak olduğu için anne babalar anlamadıklarını düşünüp olaylar üzerinde açıklama yapmazlar; ancak çocukların bilme ihtiyacı vardır, bildikçe anne babanın duygularından daha da emin olup endişeleri azalır.

Merak duygusu; hayatla ilişkiyi güçlendirir, olumlu duygularımızı ve hayata dair isteğimizi artırır, çocukların sosyal anlamda kendi başına sorun çözme kapasitesini geliştirir, çocuk alışkanlık edinirken farklı yollar deneme ve pratik sağlama olanağı kazandırır, çocuğun eğitim ve öğretim hayatında daha kolay yönlendirilebilir olmasını sağlar, çocuğun kendi başına iş halletme becerisini geliştirerek, kişiliğine olumlu kazanımlar sağlar.

Merak Duygusu Nasıl ve Ne Kadar Desteklenir?
Çocuğunuz bazen çok fazla soru sorarak sabrınızı zorlayabilir ya da etrafa olan ilgisi, artan hareketlilikle beraber, kendine veya eşyalara zarar verebilmesine neden olabilir. Bu noktada, ona sınır koymak size kalmaktadır; ancak en temel nokta, merak duygusunu azaltmamak; fakat ona koyulacak sınırların neler olabileceği ile ilgili yönlendirici olmaktır.
Çocuk merak etmenin kötü bir şey olduğunu değil, doğru olan ve olmayan davranış biçimlerini öğrenmelidir.
  • Merak ettiklerinizden bahsederek, ona olumlu yönde model olun, güdüleyici bir tutum sergilemiş olursunuz.
  • Onu izleyin, böylece onun nelere daha meraklı, ilgili olduğunu anlayabileceksiniz.
  • Bebekliğinden itibaren, zengin bir çevre ve deneyim alanları sağlayın. Ancak bu durum, çocuğun önüne materyalleri koyup, hepsiyle oynamasını beklemek olarak gerçekleşmemelidir. Onunla oyun oynayarak da keşif, yaratıcılık ve üretme gibi olumlu kazanımlar sağlamasına destek olun.
  • Çocuğunuz size soru sorduğunda, basit ve sade ifadelerle, yaşına uygun içerikli cevaplar vermeye çalışın.
  • Çocuğunuzun sorduğu sorulara bir cevabınız yoksa, bu soruları bilmediğinizi açık yüreklilikle ona söyleyebilirsiniz, bilmediğiniz yerleri öğrenmek için fırsatlar olduğunu görecektir.
  • İlgili olduğu konudaki materyalleri sürekli ona vermek yerine; yakınında tutun ve farklı zamanlarda farklı materyaller ortaya çıkarın. Belirli yönergeleri olmayan oyunlar, farklı düşünme becerilerini ve bireyselliğini geliştirecektir.
  • Açık uçlu sorular sorun. Cevabın ya evet ya da hayır olduğu sorular sormak yerine; istediği şekilde cevap verebileceği, düşündürücü soru şekillerini kullanmış olursunuz. “Ne, neden, niçin, nasıl?..” gibi soru tiplerini kullanmaya çalışın.

İlk Yayın Tarihi: 26 Mart 2017 @ 23:47

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0