Çocuk Nedir? Çocuğa Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?

Yazar: Uzman Pedagog Zeynep Şimşek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 48 Saniye
Çocuk Nedir? Çocuğa Bakış Açısı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk, bebeklik ve ergenlik dönemi arasında ki insan olarak tanımlanmaktadır. Peki biz toplum olarak çocuk kelimesinden ne anlıyoruz?

Yerine karar alabileceğimiz, söz hakkının olduğu durumlarda bile, söz hakkı vermeye değer görmediğimiz, giyeceği ayakkabıdan, arkadaşlık ilişkilerine, seçeceği meslekten hayatını paylaşacağı eşe kadar, seçimlerine müdahale edebileceğimiz bir insan.

Çocuk ilk çocukluk döneminde daha özgürdür; istediği kıyafeti seçebilir, ebeveyni ile istediği tarzda konuşur, arkadaşlarını seçebilir, istediği oyunu oynar.  Ancak ergenlik ve yetişkinlik dönemine geldiğinde asıl karar verme merci kendisi olması gerekirken ebeveyni  “çocuk” un önüne bir set çeker.  “Biz senin aileniz buna biz karar vermeliyiz” der. 

Böylece ilk gelişim döneminde özgür olmaya alışmış olan çocuk, ergenlik döneminde arkadaş dahi seçemeyecek duruma gelir. Çocukken; “Sen büyüdün yalnız başına bir şeyler yapabilirsin” gibi özgüven destekleyici cümleler kuran ebeveynler, söz konusu meslek seçimi veya eş seçimi gibi, sorumluluğun %100 kişide olması gereken noktalarda, çocuklarını desteklemek yerine, çocuklarına karşı koyan bir davranış sergiliyorlar. 

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; ilk çocukluk döneminde çocuğa nerede durması gerektiğini anlayacağı davranışlar sergilemeliyiz ki; ergenlik döneminde müdahalemiz, ilişkilerimizi sarsmıyor olsun. Çocuklarımızı büyütürken, nasıl tercih yapmaları gerektiğini ilk gelişim dönemlerinde doğru bir biçimde öğretebilirsek yaptıkları seçimlerden rahatsız olma olasılığımızı azaltmış oluruz.

Aldıkları kararların %100 sorumluluğunu almalarını sağlamak sizlerin elinizde…

Ebeveyn olarak öğrenmeniz gereken en önemli şey, “Çocuklarınıza Güvenmek”. Eğer çocuklarınıza güvenirseniz ve bu değeri onlara verirseniz; onlar da kendilerine güvenmeyi öğrenecekler. Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar verip, bazen de hata yapmasına fırsat vererek; sonunda kendi kendisine “bu bana ne öğretti, bundan nasıl bir ders çıkarabilirim?” demesini ve farkındalık kazanmasını sağlayarak ona güveninizi göstermeye başlayabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 11 Aralık 2016 @ 19:02

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebeğimin Yürümesine Nasıl Destek Olurum?

Bebek gelişiminin en önemli kilometre taşlarından yürüme, 12 ile 15. aylar arasında başlar. Bu dönemde bebek artık kendi başına yürümeye başlayabilir. Ancak bazı 9 aylık bebekler ilk adımlarını atmaya başlarken kimi 1 yaş bebekler ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0