Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 14 Saniye
Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor!

Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından itibaren çocuklarda taklit etme ve model alma becerileri gelişmeye başlar, bu dönem aynı zamanda yürüme ve konuşma dönemine de denk gelir. 2 yaşından itibarense çocukların taklit yetenekleri gelişmiş olur. Evde annesini, babasını, ablasını, abisini taklit eder.

Çocukların taklit ederken düşünceleri farklıdır. Yeni şeyler öğrenmek için, meraklarını gidermek için, anne ve babası tarafından sevilip beğenilmek için ve ayrıca bir şeyler yapabileceklerini görmek ispatlamak için taklit ederler.

2-3 yaşındaki küçük bir çocuk bir şeyleri taklit ederken, taklit ettiği şeyin doğru olup olmadığını düşünemez. Onun için önemli olan yeni bir şeyler denemek, kendi varlığını ispat etmektir.

Çocukların bir şeyleri taklit ederek yapması iyi bir şeydir. Olması gereken gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ebeveynleri yapması gereken çocuklarının bu taklit eğilimlerini doğru yönlendirmektir. Örneğin mutfakta annesine yardımcı olmak, babasıyla birlikte oturup kitap okumak, abisi ile birlikte odasını toplamak gibi… Çocuklar yanlış bir şeyleri taklit ettiğinde ise onlara aşırı tepkiler vermek, kızmak, bağırmak, küçük düşürücü sözler söylemek çok yanlış bir tutumdur. Çocuğun ebeveynini taklit ettiğini ve taklit ettiği şeyin doğru ya da yanlış olup olmadığını bilmediğini unutmamak gerekir. Yani aslında çocuğunuz yaptığı için, söylediği için kızdığınız o hareket veya sözler aslında size veya eşinize, ailenizdeki başka bir bireye ait.

Çocuğa aşırı tepki vermek, onun cesaretini ve taklit şevkini kırar. İçine sinerek gelecekte çekinik bir karakter olmasına sebep olur.

Çocukların muhakeme yetenekleri de henüz tam gelişmediği için taklit etmeleri bazen tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Örneğin babası yanında değilken banyoda traş takımını kullanmaya çalışmak ya da mutfakta tek başına ocağı, fırını kullanmaya çalışmak gibi. Bu yüzden çocuğun güvenliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla çocuğun güvenliği için anne ve babalar çocuklarına sınırlar koymalıdırlar.

Çocuklar evde anne ve babalarını, büyük kardeşlerini, bazen bir akrabalarını, izlediği çizgi filmdeki karakterleri taklit edebilirler. Anne veya baba sigara içiyorsa ama çocuğuna sigaranın kötü bir şey olduğunu söylüyorsa, çocuk ebeveynlerinin söylediklerini değil yaptıklarını taklit eder. Yani ebeveynlerin çocuğun karakterinin şekillenmesindeki etkisi tartışılamaz. Bu yüzden çocuklarımızın yanında hareketlerimize dikkat etmememiz gerekir, onlara doğru rol modeller olmalıyız.

 

İlk Yayın Tarihi: 15 Eylül 2016 @ 22:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0