Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 26 Saniye
Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Karanlık korkusu çocukluk döneminde en sık karşılaşılan korkulardan birisidir. Karanlıktan korkmayan çocuk yoktur herhalde. Çocukların karanlık korkularını yenmesinde anne ve babaların tutumları çok önemlidir.
Bazen çocuklar karanlıktan korktukları için gece lambası kullanmak isterler, bazen ışıklar kapatıldığında uyuyamazlar, bazen de ebeveynleri ile birlikte uyumak isterler. Bu sürecin iyi yönetilmesi gerekir. 2 yaşından itibaren çocukların çeşitli korkularının olması gayet doğaldır.
Çocuklar genellikle bu yaşlarda, doğaüstü canavarlar, cadılar, yaratık gibi şeylerden korkarlar. Bu korkuların gelişmesinde, televizyonda ve bilgisayar oyunlarında şiddet içeriklerinin çoğalmasının etkisi bulunmaktadır.
Çocuğun karanlık korkusu ebeveynler tarafından sağlıklı bir biçimde ele alınır ve çözümlenirse geleceğe yönelik bir fobi oluşmaz, aksi halde fobi olarak kalabilir ve başka korkuları tetikleyebilir.
Ebeveynlerin davranışları çocukları etkiliyor.
Bazı ebeveynler çocukları korkmasın diye, gece lambası yakıyor veya koridor, banyonun ışığını açık bırakıyorlar. Bu çocuğa karanlıktan korkulacağı izlenimi verir. Ayrıca geceleri çocuklarının korkup korkmadığını kontrol etmek de korkuyu tetikleyebilir. Geçmişte bir çocuğunu kaybetmiş annelerde daha sık görülen bu davranış, annedeki korku ve kaygıları çocuğun da hissederek daha kaygılı bir çocuk olmasına sebep oluyor.
Çocuğu karanlığa alıştırmak için, tamamen aydınlık bir oda yerine loş ışığı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çocuk uyuyacağı zaman biraz birlikte vakit geçirmek de uygun olur. Birlikte yaşına göre bir kitap okumak, resimlerine bakmak, masal anlatmak çocuğun endişelerinden uzaklaşmasına yardımcı olur. Zamanla ışığı kapatarak, ancak çocuk seslendiğinde sesini duyurabileceği mesafede olarak, çocuğu karanlığa alıştırmak mümkündür.
Çocuğun korkularını asla küçümsememelisiniz. Size korkusundan bahsettiğinde “yok bir şey” diyerek geçiştirmemelisiniz. Sakince ve onu anladığınızı hissettirerek dinlemeli, ardından korkusu için aldığınız önlemleri anlatmalısınız.
Korkularının nedenlerini anlamaya çalışıp, çözümler üretmelisiniz.
Çocuklarınıza aşırı koruyucu davranmamalısınız.
Çocuklarınızı korku filmlerinden uzak tutmalı, şiddet içeren sahneleri mümkün olduğunca izletmemelisiniz. Biz yetişkinler için artık maalesef olağan hale gelen dizilerde izlediğimiz şiddet sahneleri küçük çocuklarımız için oldukça ürkütücüdür.
Çocuğunuzu utandırmamalısınız. Örneğin “erkek adam korkar mı?” gibi cümleler kurmamalısınız.
Mümkün olduğunca erken kendi odasında yatmasına alıştırmalısınız. Çocuklar için 6. aydan itibaren kendi odalarında uyumaları uygundur.
Çocuğunuzla birlikte daha sık vakit geçirin. Birlikte resim yapın, oyunlar oynayın. Olumlu ortamlarda çocuklar duygularını daha rahat ifade ederler.
Çocuğunuz gece uyanıp yanınıza geldiğinde, mümkün olduğunca geri yatağına dönmesini sağlayın. Sizinle birlikte uyumasına izin vermek “haklısın, korkulacak bir şey var” mesajı verir. Gerekirse birlikte yatağına giderek, bir süre birlikte güzel sohbet edin, öpün. Korktuğu esnada sevgiye daha fazla ihtiyacı olduğunu göz önüne alın.
Korkmasına sebep olan şeyler için birlikte önlem alın. Örneğin eve birisinin girmesinden korkuyorsa birlikte kapıları kilitleyin, pencereleri kontrol edin. Ya da yatağın altında bir canavar olduğunu düşünüyorsa, yatağın altını kontrol edin.
Ancak tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuzun korkularını yenmekte başarılı olamıyorsanız, bir uzmandan destek alın.

İlk Yayın Tarihi: 28 Temmuz 2016 @ 16:18

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Güncel Haberler

Bebeklerde Uyku Sorunları Çocuklukta Davranış Bozukluklarına Yol Açıyor

Uzun dönemli bir araştırma sonuçlarına göre, günde 10 saatten az uyuyan bebeklerin 5 yaşından itibaren duygusal ve davranışsal sorun yaşama olasılığı, uykusunu alan bebeklere göre daha fazla. Norveç Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, uyku Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar. American Academy of Pediatrics’de Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0