Çocuğun Yatağında Yatmak İstememesi

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 43 Saniye
Çocuğun Yatağında Yatmak İstememesi

Birçok anne ve babanın sorusudur,
“ Çocuğumuz bizimle birlikte yatabilir mi?”
“ Ne zaman kendine ait bir yatağı ve odası olmalı?”
“ Korkup yanımıza geldiğinde odasına geri mi göndermeliyiz?” …

Son derece hassas olan bu sorulara uzmanların görüşleri ile yanıt vermeye çalışacağız.

Emzirme döneminde, anne gerek yorgunluktan gerekse bebeğinin yanından ayrılmak istememekten dolayı zaman zaman bebeğiyle birlikte yatabiliyor. Annesinin kokusuna ve varlığına alışan bebek ise, büyüdüğünde bu alışkanlığını devam ettirmek istiyor. Ancak, bebeklikten itibaren ayrı yatak ve hatta ayrı oda kullanan ebeveynler de bile bu sorun olabiliyor. Neredeyse her çocuk, belirli bir yaşa geldiğinde anne ve babasının yanında yatabilmek için çeşitli bahaneler üretir ve gece uykunun en derin anında kapınızda belirir.

İşte, bu noktada nasıl davranmak gerekir, çocuğu her ne sebeple olursa olsun yatağına geri mi göndermeli yoksa birlikte yatmayı kabul mü etmeli?

Çocuğunuz korktuğu için yanınıza geliyorsa, onu kesinlikle geri çevirmemelisiniz. Gecenin bir yarısı ağlamaklı ve korkan çocuğunuza eğitim vermeye çalışmak ikiniz için de mantıklı olmaz. Ancak şöyle bir şart koyabilirsiniz, sizinle yatabilir fakat uyuduğunda kendi odasına götürülecek. Çocuğunuzu korkmuş halde iken odasına göndermeniz onun güven duygusunu sarsar. Bu yüzden uyuyana kadar sizinle kalmasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde zamanla uyumak için yanınıza geldiği gecelerin sayısının azaldığını göreceksiniz.

Ne var sanki bizimle birlikte yatsa, mis kokusunu özlüyoruz biz zaten” diyenlerdenseniz, hata yapıyorsunuz.

Çocuk ne zaman kendi odasında yatmalıdır?

Çocuklar mümkün olduğunca erken yaşta kendi başlarına yatmayı öğrenmeliler. Genellikle 6 aydan sonra, bebeğin kendi odasında yatması beklenir, ancak yenidoğanın kendi odasında yatmasında da bir sakınca yoktur esasen.

Çocukların bu kadar erken kendi odalarının olması, ileride sizin yanınızda yatmak istememesi için önemlidir. Çünkü çocuk alıştığı rutininin devamını ister.

Çocuklar neden kendi odalarında yatmalı?

Çocuğun ayrı yatmasının önemi ise şudur: Çocuk kendi odasında yatarak birey olmaya başlar, özgüveni gelişir. Bu şekilde kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Evet henüz çok küçükler ve korunmaya ihtiyaçları var fakat bu yüzden çocuklarımızı kendimize bağımlı bireyler haline getirmemeliyiz, özgürleşmeleri için onlara fırsat vermeliyiz.

Ayrıca, sürekli anne ve babanın arasında yatmak, ebeveynlerin özel hayatlarını da etkiler. Bir süre sonra problemler ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

Çocukları kendi odalarında uyumaları için nasıl alıştırabiliriz?

Öncelikle bahsettiğimiz gibi, gecenin bir yarısı başucunuza gelmiş korkmuş ufaklığınızı kesinlikle yatağına geri göndermemelisiniz. Uyuduktan sonra yatağına götürüleceğine dair bir anlaşma yaparak yanınıza almalısınız.

Eğer evinizin yapısı uygunsa, çocuğunuzun odasının sizinkinin yanında olmasını sağlayabilirsiniz.

Geceleri kapıları aralayarak çocuğunuzun kaygılarının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Başucuna bir gece lambası koyarak korktuğu zaman ışığı yakıp her şeyin yolunda olduğunu görerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Çocuğunuzun odasını sevmesi, daha cazip gelmesi için değişiklikler yapabilirsiniz. Birlikte sevdiği bir renge duvarlarını boyamak, sevdiği bir tabloyu asmak gibi örneğin…

Eğer çocuğunuz korktuğu için değil de, yalnızca sizinle birlikte yatabilmek için bahaneler uyduruyorsa, örneğin “bu yatak daha yumuşak” gibi, çocuğunuz için de daha yumuşak bir yatak temin edebilirsiniz.

Ufaklıklar için anne ve babalarının huzurlu kollarında uyumak, anne ve babalar için ise çocuklarının mis kokuları ile uykuya dalmak çok cazip gelebilir ancak, çocuğun da ebeveynlerinin de bir düzen olduğunu öğrenmeleri ve uygulamaları gerekir. Yoksa 10-15 yaşında hala anne ve babasıyla birlikte uyuyan çocuklar görmek mümkündür.

İlk Yayın Tarihi: 17 Ağustos 2016 @ 13:26

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0