Çocuğu Aynalamak

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 53 Saniye
Çocuğu Aynalamak

Aynalanma kavramı Heinz Kohut’un kuramının temel kavramlarından birisidir.

Aynalama ile çocuğunuzu anladığınızı ona hissettirirsiniz. Çocuğunuz, duygularınız olumsuz olsa dahi kabul ettiğinizi anlayacağı için rahatlar. Ayrıca aynalama sayesinde duygularını baskılamasına engel olur, böylece sağlıklı ruhsal gelişimine de destek olursunuz.

Çocuğunuz öfkelendiğinde, üzgün olduğunda, sıkıldığında, uygun olmayan davranışlar yaptığında aynalama yapabilirsiniz. 

Küçük bir örnek verelim; Çocuğunuz çizgi film izliyor ve o esnada yemek yemeniz gerekiyor. Çizgi filmin başından kalkıp zorla masaya oturduğu için yüzü asık… Çocuğunuza “Çizgi film zamanı bitti, şimdi yemek.” gibi bir cümle kurmak yerine, “Çizgi filmini seyretmek istiyorsun, bu yüzden üzgünsün. Ama yemek yedikten sonra izlemeye devam edebilirsiniz.” dediğinizde tepkisi çok daha hafif olacaktır. Bu konu daha önce “Çocuğunuzun Sağ Beyniyle İletişim Kurun” isimli makalemizde de işlenmişti. 

Çocuğunuzu anladığınızı ona hissettirmeniz olarak da açıklayabileceğimiz aynalama sayesinde, çocuğunuz, duygularının anlaşıldığını hisseder. Böylece içe kapanık olmak yerine duygularını rahatça ifade edebilir. Kendisini yalnız hissetmeyeceği için ailesine olan güven duygusu zedelenmez. 

Ebeveynlerin, çocukları ile yaşadığı zor durumlar karşısında duygularını dizginlemeleri gerekir. Çocuğu üzgünken, sinirliyken, anne-babasına karşı gelirken, bağırırken, duyguları dizginlemek zor olsa da, aynalamayı başarabilen ebeveynler zamanla çocukları ile daha kolay iletişim kurmayı başarabilir.

Çocuğunuz yalnızca üzgünken veya sinirliyken değil mutlu olduğu zamanlarda da yanında olmalı ve duygularını paylaşmalısınız. 

Ancak, aynalama yapmak kesinlikle çocuğun hatalarını göz ardı etmek değildir. Yapmanız gereken çocuğunuzun hislerini paylaşmak. Böylece çocuğunuz savunmayı bırakır ve iletişime açık hale gelir. Daha sonra çözüme odaklanabilirsiniz.

Çocuklarımıza doğdukları andan itibaren öğretmeye başlarız. Yürümeyi, konuşmayı, dişlerini fırçalamayı her şeyi bizden öğrenirler. Aynı şekilde duygularını da öğretmeliyiz. Kızgın olduğunu, mutlu olduğunu, üzgün olduğunu biz öğretmeliyiz. Çocuklar bu duyguları biliyor fakat isimlendiremiyorlar ve nasıl tepki vereceklerini bilemiyorlar. Aynalama ile çocuklar duygularını isimlendirmeyi, duygularını baskılamamayı ve kendilerini ifade etmeyi öğrenirler.

İlk Yayın Tarihi: 10 Şubat 2017 @ 22:00

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0