Bebeksi Davranışlar (Çocuklarda Regresyon)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
Bebeksi Davranışlar (Çocuklarda Regresyon)

Bebeksi davranışlar yani regresyon, zaman zaman 3-6 yaş arasında görülebilmektedir. Çocukların, büyümelerine rağmen bebek gibi davranmaya devam etmeleri, ülkemiz dahil bir çok toplumda sıklıkla görülen bir davranış bozukluğu çeşididir.

Çocuğunuz konuşmayı öğrenmişken tekrar bazı harfleri söyleyemiyor ya da bazı kelimeleri bildiği halde başka isimle sesleniyorsa (mesela yemek yerine mama demek gibi), bezini uzun zaman önce bırakmış olmasına rağmen altını kirletmeye başlamışsa, emzik istiyorsa, emzirilmek istiyorsa, parmağını emmeye başlamışsa, yemeğini tabakta değil biberonla yemek istemeye başlamışsa, anne ve babasına düşkünlüğü artmışsa (mesela işe giderken ayrılmakta zorlanıyor, ağlıyorsa) ve bunlar gibi  gibi tüm davranışlar sergiliyorsa çocuğunuzda regresyon yani bebeksi davranışlar vardır diyebiliriz.

Ebeveynler için hem üzücü hem de çocuklarının gelişimi açısından endişe verici olsa da, aslında bebeksi davranışlar sıklıkla rastlanabilen sorunlardan biridir. 

Çocuklar bazen hayatın akışına uyum sağlayamayabilirler. Yani bizim için çok basit bir olay, onlar için trajik olabilir. Mesela yeni bir eve taşınmanız, kardeşinin doğumu, kreş değişikliği, bakıcı değişikliği gibi bir çok üstesinden rahatlıkla gelinebilecek konu, çocuğunuz için başa çıkması zor olaylar olabilir. Buna alışması için zaman gerekir. Bu süreçte de bebeksi davranışlar, bebekliğine geri dönüş yaşanabilir.

Bu davranışların temel sebebi güvensizlik hissidir. Çocuk, gelişen ve değişen dünyasına adapte olmakta zorlandığı için bebekliğine dönüş yaşayarak aradığı güven hissini anne ve babasından almak ister. Özellikle yeni doğan kardeşle birlikte bir çok çocukta bebeksi davranışlar görülür. Bu şekilde, çocuk, anne ve babasının ilgisini kendi üzerinde daha fazla tutmayı amaçlar. Yani bebeksi davranışlar gösteren bir çocuk temelde “Benimle daha çok ilgilenin” mesajı verir. Anne ve babalar, yeni doğan bebeklerinin daha çok bakım ve ilgiye ihtiyacı olduğunu hisseder ve büyük çocuklarına “abi” veya  “abla” sorumluluğunu yükler. Aslında büyük olan çocuk da hala çok küçüktür. Ondan abi veya abla olmanın sorumluluğunu yüklenmesini istemek ve daha olgun olmasını beklemek en azından ilk zamanlar için doğru değildir.

Ebeveynler Bu Durumda Nasıl Davranmalıdır?

Bebeksi davranışlar bir çok çocukta görülür, basit fakat özen gösterilmesi gereken bir davranış bozukluğudur. 

Çocuklarda bu tür geriye gitme, bebeksi davranışlar gözlemlenmeye başlandığında, en önemlisi sakin kalmak ve anlayışlı olmaktır. Çocuğunuzun bebeksi davranışı her ne ise, örneğin; biberon istediğinde biberon verin ya da konuşması bozulmuşsa o şekilde konuşsun üzerine gitmeyin. Çocuk eğer o davranışı ile ilgi çekebildiğini görürse, ilginin devamı için aynı şekilde davranmaya devam eder. Fakat üzerine gitmezseniz artık ona göre olmadığı, o aşamaları kat ettiği için davranışından bir süre sonra vazgeçer. Çocuğunuzun bu davranışının sebep olduğu durum da önemlidir. Eğer düzeltilmesi mümkün bir şeyse düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Ancak yeni bir eve taşınmak gibi dönüşü olmayan bir durumsa, çocuğun bu dönemi atlatmasını beklemek daha uygun olur. Çocuk bir süre sonra üzerinde oluşan baskı ve stresi atarak eski uyumlu haline geri dönecektir.

İlk Yayın Tarihi: 27 Şubat 2017 @ 22:40

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0