Bebek Konuşması

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 43 Saniye
Bebek Konuşması

Bebek Konuşması

Bu bölümde listelenen on kelime Bebek Konuşması dediğimiz şeyi oluşturmaktadır ve “bebek dili” olarak düşünülmemelidirler. Bu kelimeler bebekle doğmadan önce tanıştırılmak üzere tasarlanmış olup doğumdan sonra hem ebeveynler hem de bebek tarafından kullanılırlar.

Bebek Konuşması, Doğum Öncesi Sınıfı programının benzersiz bir parçasıdır. Bu temel kelime takımları toplumların çoğunda bebekler tarafından kullanılan tek heceli, tekrarlı seslere dayanan evrensel konuşma düzenlerine uymaktadır.

Bebek Konuşması Kelimeleri Ne İçin Tasarlanır

Bebek Konuşması kelimeleri bebeğin çevresiyle erken sözlü etkileşime girebilmesi için tasarlanmıştır. Bu, bebeğin duygularını sözlü olduğu kadar fiziksel düzeyde de ifade etmesine olanak sağlayarak bunun sonucunda da ihtiyaçlarını ve hislerini ifade etme konusunda güvenini artırır.

Bebeğin İlk Çıkardığı Sesler

Yetişkinler bebek ilk kez konuşmaya başladığında, bebeğin çıkardığı sesleri anlamakta sıklıkla zorlanmaktadır. Biz buna “bebekçe” deriz ve bebeğin ne demek istediğine ilgi göstermeyiz. Bebeğin sesleri beraber kullanmaktaki eğilimini destekleyerek, mesajı yetişkinler için daha kolay anlaşılabilir hale getirmekteyiz. Örneğin; bir bebek “bu” derken belki yanlış anlaşılabilir ancak net bir şekilde söylenen “bu bu” bebeğin acıktığı anlamına gelmektedir.

Hatta bebeğiniz, Bebek Konuşması kelimeleri yanlış telaffuz edildiğinde bunu anlayacaktır.

Doğum Öncesi Sınıfı bebeklerimizden biri (anne karnındayken hamileliğin son ayı boyunca Bebek Konuşması kelimelerini kasetçalardan tekrar tekrar dinlemiş bir bebek), doğumundan kısa süre sonra annesi Bebek Konuşması kelimelerini kullandığında dikkatlice dinler ve gülümser. Ana dili İngilizce olmayan anneannesi bu kelimeleri yanlış telaffuz edince bebek hemen sinirlenir ya da bağırır. (Dr. Van de Carr’ın bebeklerin konuşma kalıbı hafızası hakkında yorumu)

Bebekler sizinle iletişim kurabildikleri yoldan iletişime geçerler. Bunu en yaygın biçimde ağlayarak yaparlar. Ancak, anne karnında tekrarlı olarak uyarılan bebekler size ihtiyaçlarını söylemek için bu uyarıları kullanmayı deneyeceklerdir. Dr. Van de Carr’ın bir arkadaşı bebeğinin anne karnında benimsediği gerip bir iletişim şeklini doğumdan sonra, hala kullandığını keşfeder. Dr. Van de Carr olayı şöyle açıklar:

Psikolog ve uluslar arası üne sahip bir konuşmacı olan bir meslektaşım bir öğle yemeğinde benimle kişisel bir deneyimini paylaştı. O ve eşi, eşinin hamileliği süresince günün sonunda evlerindeki salıncakta oturmayı alışkanlık edinirler. El ele oturarak salıncakta öne arkaya sallanırlarken balina çağrıları ve şarkılarının kayıtlarını dinlerler. Bebek doğduktan sonra, hem anne hem de baba bebeğin bakımıyla etkin bir şekilde meşgul olur. Baba, bebeğe baktığı bir günde telesekreterindeki mesajı yeniden programlamaya karar verir. Bunu yaparken bebek uyanır ve ağlamaya başlar. Meslektaşım bebeğe hemen karşılık vermez. Sonra bebeğin ağlamasının değişik bir hal aldığını fark eder. Sesi değişiktir ama bir şekilde de tanıdık gelmektedir. Bebeğin ağlamaları devam eder. Bebeğiyle ilgilendikten sonra telesekretere geri dönen meslektaşım kaydettiği mesajı dinler. Kayıtın arka planında net bir balina çağrısı duyulmaktadır.

Burada gördüğümüz; salıncakta ileri geri sallanarak keyif alan ve baba tarafından duygusal olarak desteklenen annenin bebeğe biyolojik memnuniyet mesajları göndermesi olayıdır. Bebek de annenin nazik sallanma hareketini hissetmekte ve balinaların çağrılarını duyabilmektedir. Bu durum aynı Doğum Öncesi Sınıfı alıştırmalarında bebeğinize tanıtacağınız uyarılar gibi hamilelik boyunca tekrarlanmıştır.

Bebeğin balina çağrısı mesajı açıktır. Bebek “Gel baba, gel beni al ve salla” demektedir.

Bebeğiniz öğrenebildiği, hatırlayabildiği ve kelime ya da sesleri taklit edebildiği için onun yanında ne söylediğiniz konusunda dikkatli olmalısınız. İleride bebeğinizin ağzından duymak istemeyeceğiniz kelimeleri söylememe konusunda özellikle dikkat olun.

İşte bebeğinizin yanında kullandığınız kelimelere dikkat etmediğiniz takdirde olabileceklerin bir örneği daha. Doğmamış bebeğini uyaran eğitimdeki annelerden biri, bebeğinin doğumundan sonra bezini değiştirmesi gerektiğinde ara sıra “Iyy” diye homurdanırdı. Bebeği üç yaşındayken bezinin değiştirilmesini istediğinde “Iyy, ıyy, ıyy” demeye başladı. Bebeğinizden nasıl sözler duymayı tercih edersiniz? (Dr. Van de Carr’ın erken dil uyarımı hakkında yorumu)

Bebek Konuşması Kelime Listesi

  1. 1. Anne

  2. 2. Baba

  3. 3. Bu bu (biberonla veya anne sütüyle beslenme)

  4. 4. Nam nam (süt dışındaki yemekler)

  5. 5. Kaka (bez değiştirme)

  6. 6. Cıs

  7. 7. Gel (bana gel)

  8. 8. Nenni (uyku zamanı)

  9. 9. Merhaba (selamlaşma)

  10. 10. Bay bay veya baş baş (vedalaşma)

Hedef: Bebek Konuşması 1 ila 12 aylık bebeklere çevresiyle daha çok etkileşime girmesine ve çevresini kontrol etmesine olanak sağlayan basit, tekrarlı kelimelerden oluşturulmuştur.

Ne zaman başlanır: Eğer isterseniz Bebek Konuşması’na hamileliğinizin son ayında başlayabilirsiniz. İsteğe bağlıdır. Bebeğiniz doğduktan sonra Bebek Konuşması kelimelerini deneyin. Eğer bebeğinizin hoşuna giderse kullanmaya devam edin. Bebeğiniz belki uyku veya yemek için başka kelimeleri tercih edebilir. Bu durumda onları kullanın. Kelimeler çoğu ebeveyn için kolaydır ve çoğu bebek kelimelerden bu hoşlanır.

Alıştırma ne kadar sıklıkla yapılmalıdır: Bebek Konuşması bebeğe bu kelimelere ayrılmış ilave uyarım seanslarıyla verilmelidir. Bu ilave seansların bir veya ikisi her gün yapılmalıdır. Seans süresince listeyi beş defa tekrar edin. Seans için günün daha uygun olan özel bir saati yoktur, saati kendi programınıza göre belirlemelisiniz. Eğer isterseniz Bebek Konuşması kelimelerini ve İkincil Kelimeler’i bir kayıt cihazına kaydedebilir ve bebeğinize günde bir defa dinletebilirsiniz.

Bebek Konuşması

AÇIKLAMALAR

1. Adım: Her özel Bebek Konuşması seansı “Merhaba” ve konuşmacının tanıtımı ile başlamalıdır. Bu durum diğer normal seanslardan ayırt edilmesine yardımcı olur.

2. Adım: Bebek Konuşması kelimelerini “Ring Around the Rosie”nin melodisine uygun şekilde söyleyin. – Bakınız: Rahim Hikayeleri ve Şarkıları bölümü.

3. Adım: Listeyi beş defa tekrar edin.

4. Adım: Seansı “Bay bay” ile kapatın. Bu bebeğin hem kelimeye hem de kelimenin anlamına vedalaşma sırasındaki bir sonlandırma işareti veya jest olarak aşina olmasını sağlar.

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 01:33

2 “Bebek Konuşması” yorumu;

Giyinme Sohbeti · 2 Mart 2015 at 22:20

[…] konuşmaya başladığında, çıkardıkları sesleri taklit […]

Brokoli ve peynirli ezilmiş patates ve havuç · 2 Ocak 2015 at 21:27

[…] tepsisi veya yüksek sandalyesine vakumla yapışan bir kâse, tepside hareket etmez ve böylece bebeğinizin yemekleri kaşığına almasını […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Neden Erken Doğum Olur, Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle erken doğum nedir onu açıklayalım. 40 hafta süren hamilelik sürecinin sonunda doğum gerçekleşir, bu normal süreçtir. Erken doğum ise son adet tarihine göre 20. haftadan sonra 37. gebelik haftası tamamlanmadan başlayan doğum eylemidir. Tüm Devamını oku…

Hamilelik

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Döllenmiş yumurta henüz ana rahmine düşmeden başlayarak, annenin sağlıklı ve doğru beslenmesi, bebeğin metabolik gelişmesi ve gelecekteki sağlık durumu açısından son derece önemlidir. Anne adayı, dengeli bir diyet uygulaması gerektiğini ve bazı mineral ve vitaminlere Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Bebek Dostu Hastaneler

Dünya üzerinde 16000’den fazla bebek dostu hastane bulunmaktadır ve gün geçtikçe Türkiye’de de sayıları artmaktadır. Biz de bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar için bir araştırma yaptık. Bebek dostu hastaneleri kısaca annelerin emzirmeye önem vermesini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0