Bebeğinizle Bağ Kurma ve Bebeğinizi Kucağınıza Alma

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 58 Saniye
Bebeğinizle Bağ Kurma ve Bebeğinizi Kucağınıza Alma

Doğum Sonrası Anne Bebek İlişkisi

Geniş çaplı bir araştırma doğumdan sonra en az bir saat boyunca annelerinin göğsüne veya karnına bırakılan bebeklerin, doğumdan sonra, daha bir saat geçmeden annelerinden alınan bebeklere göre anne sütü ile beslenmeyi önemli ölçüde daha kolay kabul ettiklerini göstermiştir.

Yeni bulgular uzun zamandır savunduğumuz ve Doğum Öncesi Sınıfı programına katılmayı seçen ebeveynlerle uyguladığımız olgularla uyumludur. Elbette sağlık sektöründeki meslektaşlarımızın kendi çalışmaları yoluyla bizimle aynı kanıya varmalarından memnunuz.

Doğum Öncesi Sınıfı ve Ebeveynler

Doğum Öncesi Sınıfı anne ve babaları genellikle bebekleriyle sıkı bir bağ kurarlar. Bebeği kucaklarına almak ve yorgun olsalar ya da annenin ilaç alması gerekse bile doğumdan sonra yanlarında tutmak isterler. Tıbbi bir komplikasyon olmadığı durumlarda sezaryen sonrasında da bebeğin ebeveynlerin yanında kalması mümkündür.

Bazı bebekler doğumdan sonra hemen emzirilmek isterler. Bazılarıysa birkaç saat sonra emmeye başlarlar. Eğer bebeğinizle yakından ilgiliyseniz, acıktığında gerçekten ağlamadan önce Bebek Konuşması’ndaki “Ge Ge” benzeri doğal bir ses çıkardığını duyabilirsiniz. Bu sese hemen “Ge Ge. Anne burada” gibi bir cevapla biberon veya anne sütüyle bebeğinizi beslemeye başlayarak karşılık vermenizi tavsiye ediyoruz.

Böylece bebeğiniz ihtiyaçlarının ağlaması, çığlık atması, yüzünün kızarması, terlemesi ve kan basıncını yükseltmesi yerine, kelimelerle karşılanabilineceğini öğrenecektir.

Pek çok hastanede rutin işlemler gereği, bebeğin öncelikle yeni bebek odasına alınması gerekmektedir. Bebekle aynı odada kalmak pek çok hastanede yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Bebeğin hastanede kalışınız süresince güvende hissedebilmesi için annesiyle kalmasını öneririz.

Ne tür beklenti içinde olmanız gerektiğini bilmeniz ve bebeğinizle etkileşiminizi planlayabilmeniz açısından doğum yapacağınız hastanedeki kuralları önceden öğrenin.

Yeni Doğan Bebeğinizi Kucağınıza Alma

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğin hastane personeli tarafında rutin olarak muayene edilmesi gerektiğinden; anne, baba ve yardımcıya bebeğin emniyetli bir şekilde nasıl kucağa alınacağını öğrenmelerini tavsiye ederiz. Böylece baba veya yardımcı bebeği kilosunun ve boyunun ölçüldüğü yere götürebilir, bebekle bekleyebilir ve doktor veya hemşire prosedürleri tamamlar tamamlamaz bebeği size geri getirebilir. Prosedürler boyunca babasının sesi bebeği rahatlatır.

Bebeğinizin şimdiye kadar duyduğu tek işitsel uyarımın sizin sesleriniz olduğunu unutmayın. Bebeğinizin sizi duymasının yanında hissetmesi için muayeneden mümkün olduğunca kısa zaman sonra, en sakinleştirici ve rahatlatıcı sesinizi kullanıp bebeğinizi kucağınıza almalısınız.

Yeni doğan bebeklerin sıcaklığa ihtiyacı vardır – bu yüzden sürekli battaniyelere sarılıdırlar. Bebeğinizi kucağınıza almadan önce battaniyesine sarın. Böylece üşüyüp şikayet etmeye başlamayacaktır. Ancak bebeğinizi eve götürdüğünüzde, bu sıcaklığı bebeği bedeninize temas edecek şekilde yatırıp ikinizin üzerine battaniyeyi örterek de sağlayabilirsiniz. (Yanınızda sıcak bir beden olmasını mı, yoksa kumaşlara sarılı olmayı mı tercih edersiniz?)

Yeni doğan bir bebeği kucağa almanın en iyi yolu bazen “futbol tutuşu” olarak da bilinen; başın arkasına ulaşıp, boynunu ve başının arkasını elinizin içinde tutarken, kolunuzla sırtını desteklemektir.

Bebekleri Tutma Yöntemleri

Bebeklerin başlarının vücutlarına oranla büyük ve daha iyi kas kontrolüne sahip olana kadar düşme eğiliminde olmaları sebebiyle boyunlarını güvende tutmak ve korumak gerekmektedir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda zorlamadan ve doğal bir şekilde nefes almaya devam edin, bu güveninizi artıracaktır. Ritmik hareketlerle biraz gezinin. Göz teması kurun ve bebeğin sesinizi duymasını sağlayın. “Merhaba bebeğim. Baba burada. Baba seni kucağına alıyor” deyin. Zaman zaman bebeğe anne karnındayken yaptığınız alıştırmaları hatırlatın. Eğer kullandığınız özel bir ana karın şarkısı ya da melodisi varsa bu bebeğinizi şarkıyla tekrar tanıştırmak için uygun bir zamandır. Bebeğinizin şarkıyı tanıyıp tanımadığını görmek için yakından takip edin.

Kısa sürede ikiniz de bebeğinizi kucağınıza gayet doğal bir şekilde almaya alışacaksınız. Eğer küçük çocukları olan arkadaşlarınız varsa, kendi bebeğinizden önce arkadaşlarınızın bebeklerini kucağınıza alarak pratik yapabilirsiniz. Onlardan bebeklerini nasıl tuttuklarını size göstermelerini rica edin ve yeni doğan bebekleriyle ilgilenirken ilk birkaç gün ne gibi deneyimler yaşadıklarını sorun.

İlk Yayın Tarihi: 1 Ocak 2014 @ 01:29

3 “Bebeğinizle Bağ Kurma ve Bebeğinizi Kucağınıza Alma” yorumu;

Bebekler ve Bilgisayar Kullanımı · 20 Şubat 2015 at 16:58

[…] hep daha fazla öğrenecek ve daha da önemlisi ise, öğrenme oyunu üzerinden aranızdaki bağ […]

Doğum Sancısı ve Doğum · 1 Şubat 2015 at 14:55

[…] isterseniz, bebeğinizle göz teması kurun (yaklaşık 20 ila 30 cm uzaktan). Bu sizin için doğal olan, yeni doğan […]

Ses ve Ritim Oyunları · 5 Ocak 2015 at 00:48

[…] kenarları olmadığından emin olarak kapağını emniyetli bir şekilde […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik

İkincil Kelime Listesi

İkincil Kelime Listesi Bebeğiniz bu zamana dek yaptığınız çalışmalardan kelimelerin kendi dünyasında önemli olduğunu ve kelimelerin anlamları olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır. Hamileliğinizin son ayında (veya son üç haftasında), İkincil Kelime Listesi kelimelerini kullanarak bebeğin dış dünyaya Devamını oku…

Hamilelik

Egzersiz Evde Tek Başına Yapılmaz!

Anne adayları için egzersizin yararları bilimsel bir gerçek ancak egzersizlerin fizyoterapist tarafından hazırlanacak bir programla yapılması çok önemli. Bazı anne adayları birkaç ders eğitim alıp devamını evde tek başına yapması hem kendi hem de bebeklerinin Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0