Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 0 Saniye
Ayrılık Anksiyetesi Nedir?

‘Bebeğimize de daha önce bakıcılar baktı fakat biz çıkarken onu hiç yadırgamadı. Ama şimdi işler değişti. Onun yanında olmamızı istiyor ve evden ayrılırken oldukça fazla ağlıyor’ .

Bu pek çok anne babanın yaşadığı bir durum olmakla birlikte, bir yandan çocuklarının kendilerine olan ihtiyacı ve sevgisi karşısında sevindikleri, bir yandan işe gitmek konusunda suçluluk hissettikleri bir durum olmaktadır. ‘’Ayrılık anksiyetesi’’ aslında belli tanı kriterleri olan tıbbi bir sorundur.

Fakat, anne babasının arkasından ağlayan her çocuk anne babası tarafından ‘’ayrılık anksiyetesi olduğu’’ konusunda etiketlenebilmektedir. Oysa ayrılık anksiyetesi (ayrılık huzursuzluğu) 6 ila 12 ay arası süren, çocuğun ayrılık karşısında rasyonel olmayan tepkiler verdiği ve ayrılıktan sonra sakinleşmekte zorlanmakla karakterize bir bozukluktur. Bu durumda bir psikolog ve psikiyatriste başvurmakta yarar vardır.

Peki tanı kategorisinde olmasa da, anne ve babasından ayrılmakta zorlanan çocuklar ve anne babalar için ne gibi öneriler sunabiliriz?

Öncelikle çocuğunuzun sizin duygularınızı kolayca hissedebildiğini unutmayın. Sizin işe gitmek konusundaki suçluluğunuzu anlıyor ve yanınızda kalmak için sizi manipüle ediyor olabilir. Bu nedenle, neden işe gittiğinizle ilgili düşünün. Bunun çocuğunuz üzerinde, diğer vakitleriniz kaliteli geçtiği takdirde bir problem yaratmayacağını anlayın. Eğer çocuğunuz, onu bırakmakla ilgili kararsızlığınız ve suçluluk duygunuzu anlarsa, bunu kullanabilir.

İkinci olarak, çocuğunuzu güvendiğiniz birine bırakmak oldukça önemlidir. Eğer siz, çocuğunuzun bakım verenine güvenmiyorsanız, çocuğunuz da güvenmeyecektir. Bu yüzden sizden ayrılmak konusunda oldukça fazla sıkıntı yaşayacaktır. Bu yüzden güveneceğiniz, şefkatli olduğunu bildiğiniz bir bakıcıyla çalışın.

Gidişinizi bir süre önceden haber verin. Gizlice gitmeniz, onun hissettiği güvensizliğe oldukça güzel bir kanıt oluşturacaktır. Oysa ne kadar hayalkırıklığına uğrasa ve üzülse de, ona karşı dürüst olduğunu bilmesi, akşam olduğunda geri döneceğinize de inanmasını sağlar.

Evden ayrılmayı, birbirinizi öptüğünüz ve akşama birlikte olacağınız kısa bir veda olarak düşünün.

Ağladığı zaman onu yargılamak, bağırmak, büyüdüğünü söyleyip ağlamaması gerektiğini söylemek yerine, ‘’Biliyorum beni özleyeceksin, ben de seni özleyeceğim ama bunu yapmalıyım. Akşam görüşeceğiz’’ gibi onu anlayan bir cümle söyleyebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 9 Eylül 2013 @ 17:36

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Bebeğin Kalıcı Öğrenme İçin Gerek Duyduğu 5 Temel Olgu

Bebek doğduğu andan itibaren beyni dış dünya ile kendi yapısına uygun olarak yoğun iletişime girer. Bebek beynindeki nöronlar (sinir hücreleri) her dakika çevreden aldıkları veriler ile var olan sinir hücreleri arasında yeni bağlar kurarlar ve Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Yenidoğan Bebeklerde Bağlanma (Anne-Bebek Bağlanması)

Bebek ile anne arasındaki bağ; bebeğiniz ve sizin aranızda kurulan güçlü bir bağlanmanın sonucunda oluşmaktadır. Sağlıklı bir bağlanmayla birlikte, bebeğinizi korumanın ve onu hayatta tutmanın dışında da onunla vakit geçirmek istersiniz ve ona şefkat duyarsınız. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0