Bebek Beslenmesinde 4 Önemli Nokta

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 3 Saniye
Bebek Beslenmesinde 4 Önemli Nokta

Bebeklik çağı her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da doğru temellerin atılması gereken bir çağdır. Son 20 yılda yapılan araştırmalar (Power et al, 1997), bebeklikte ve çocuklukta doğru beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmemesi, ve fazla beslenmenin hayatın ileriki yıllarında obeziteden kalp hastalıklarına kadar pek çok soruna yol açtığını kanıtlamıştır. İşte bebeğinizi uzun dönemli beslenme sorunlarından korumak amaçlı gözetmeniz gereken 4 önemli nokta:

1. Bebeğinizin doyma ipuçlarını kaçırmayın.

Emzirilen bebeklerde bebeğin meme ucunu ağzından çıkarması, emmeyi bırakıp gözlerini kapaması, veya fiziksel olarak kendini memeden uzaklaştırmaya çalışması genelde doyduğunu göstermektedir. Bu tür ipuçlarını fark ettikten sonra bebeğinizi emmeye veya biberonla beslemeye zorlamayın. Özellikle yenidoğanlar yemek seçme gibi bir algıları olmadığından dolayı acıktıklarını ve doyduklarını size hemen belli edeceklerdir.

2. Yemeği bebeğinizi sakinleştirmek amacıyla kullanmayın.

Sürekli ağlayan bebeklere meme vermek, veya biberon ile beslemek sıkça görülen bir yanlış alışkanlıktır. Eğer bebeğinizin aç olmadığından eminseniz ona meme veya yemek sunmadan önce emzik sunmayı, şarkı veya ninni söyleyerek rahatlatmayı deneyin. Bebeği sakinleştirmek amaçlı mama tüketimi genelde bebeklerin ihtiyaçlarından fazla besin almalarına ve gelecek yıllarda kilo sorunu yaşamalarına neden olmaktadır.

3. Katı gıdalara geçişte anne sütünü ihmal etmeyin.

Bebeğinizin ilk 12 ayında aldığı kalorilerin temel kaynağı anne sütü olmalıdır. Her ne kadar 6-8 aylık bebekler katı gıdaya geçmeye aday olsa da, bu bebeğinizin kavanoz üstüne kavanoz bebek maması yemesi anlamına gelmemektedir. 6-12 ay arası katı gıdaya geçişte amaç bebeğinizin tatlara ve dokulara alışmasıdır. Bu süreçte bebeğinizin ana gıdası anne sütü olmaya devam etmelidir.

4. Bebeğinizin kilosuna dikkat edin.

Bebeğiniz 4. ayında doğum kilosunu hemen hemen 2’ye katlamış, 12. ayında ise 3’e katlamış olmalıdır. Eğer bebeğinizin kilosu bu ölçülerden önemli derecede farklı ise mutlaka çocuk doktorunuza başvurun. Bebeğin yeterince kilo almamasıyla beraber kendini gösterebilecek gelişim geriliği önemli bir sorun olduğu gibi, bebeğin ölçülerinden fazla kilolu olması da gayet önemsenmesi gereken bir sorundur.

Bu yazı http://www.parenting.com/article/4-healthy-baby-feeding-tips adresinden derlenmiştir.

İlk Yayın Tarihi: 11 Kasım 2015 @ 15:35

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuk Doktoru Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuk Doktoru Tavsiyeleri Çocuk Doktorunu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? Aileniz için bebek sahibi olmak ne kadar önemli ise, bebeğinizin doktor seçimini yapmak da bir o kadar önemli konudur. Şöyle ki; bebeğinizi, yaşamının özellikle ilk yılında Devamını oku…

Genel Sağlık

Altıncı Hastalığa Dikkat!

Roseola infantum diğer adıyla altıncı hastalık yüksek ateş ve huysuzluk gibi belirtileri nedeniyle, çoğunlukla diş çıkarma ile karıştırılan bir hastalıktır. Altıncı hastalık çoğunlukla 3 ay ile 3 yaş arası bebeklerde görüleblilir, 6 ay ila 1 Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0