Öğrenme Bozukluğu (Disleksi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 5 Saniye
Öğrenme Bozukluğu (Disleksi) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Disleksi, bir öğrenme bozukluğu çeşididir. Dinleme, okuma, konuşma, yazma, akıl yürütme yeteneklerinin kazandırılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklere sebep olan bir öğrenme bozukluğudur.

Herhangi bir zihinsel sorunu, duyma veya görme engeli olmayan bir çocuk, okuma-yazmada güçlük çekiliyorsa ilk akla gelmesi gereken disleksidir.

Disleksi Türleri

Disleksi doğuştan gelen disleksi ve gelişimsel ve travmaya bağlı disleksi olarak ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksi ise, doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı oluşabileceği gibi kalıtsal da olabilir.

Doğum öncesi disleksi, annenin hamileyken kullandığı ilaçlar, alkol alımı, yetersiz beslenme gibi sebeplerle oluşabilir.

Doğum sırasında disleksi, uzun süren zor doğum, plasenta ve göbek kordonu anomalileri gibi nedenlerden meydana gelebilir.

Doğum sonrası disleksi ise doğum sonrasında nefes alma süresinin uzun sürmesi, genç yaşlarda ateşli hastalık geçirme, başa hızlı darbe alma gibi sebepler olabilir.

Disleksinin Belirtileri Nelerdir?

Okul öncesi dönemlerde disleksi tanısı koymak oldukça zordur. Fakat bazı belirtiler disleksinin işareti olabilir. Bunlar:

Konuşmada gecikme,

Konuşurken anlama uygun kelimeyi bulmakta güçlük çekme,

Yeni sözcükleri geç öğrenme,

Kafiyeli sözcükleri öğrenmede güçlük,

Harfleri tanımada zorlanma,

Yön ve zaman kavramlarında zorlanmalar,

Beklenmedik anlarda yaşından büyük cevaplar vermek,

Yaşıtları ile iletişim kurmakta zorlanma,

Kimsenin dikkat etmediği detaylara dikkat etme veya olayları hatırlama,

Aceleci olma ve dikkatin kolay dağılması sayılabilir.

Disleksililerin % 12-24’ ünde Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) görülür. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tanısı daha kolay konulduğu için, bu esnada disleksi fark edilemeyebilir. Bu gibi eksik konulan tanılarda DEHB tedavisinin yapılması çocuktaki sorunları çözmez.

Disleksi Nasıl Anlaşılır?

Beyin görüntüleme tekniklerinin verilerine göre disleksi olan kişiler bilgiyi farklı bir şekilde işliyorlar. Bu da okuma, konuşma, sıralama yapma konularında sorunlar olmasına sebep oluyor.

Dislektik çocuklarda özgüven eksikliği görülebilir.

Dislektik çocuklar, diğer çocuklardan farklı görüldüğü için dışlanma, kötü kelimelere maruz kalma gibi olaylar yaşayabilirler ve bu çocukta özgüven eksikliğine sebep olabilir.

Okul döneminde, yetersiz bilgi nedeniyle disleksi hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan öğretmenler, dislektik çocuklara IQ seviyesi düşük gibi davranabilir ve çocuk içinden çıkamayacağı bir öğrenememe korkusuna saplanabilir.

Tarih boyunca birçok ünlü disleksi hastalığına sahip insan, genç yaşlarında öğrenememe, IQ düşüklüğü gibi sebeplerle öğretmenleri tarafından dışlanmıştır.

Oysa ki disleksi hastalığına sahip çocuklar, daha meraklıdır, çok boyutlu düşünürler, yaşıtları gibi kelimelerle değil resimlerle düşünürler, düşündüklerini çok rahat hayallerinde canlandırabilirler. İşte disleksi hastalığına sahip pek çok dahi olmasının sebebi tam da bu özellikleridir.

İlk Yayın Tarihi: 9 Haziran 2016 @ 15:01

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı: Yapılması Gerekenler

Göz yaşları akmaya başladığında pek çok anne bebeğinin diş çıkarma ağrısını dindirmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, ortalama 6 aylıkken başlayıp aylarca süren bu dönemde, bebekler mümkün olduğunca doğal Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0