Laktoz intoleransı

Yazar: Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 53 Saniye
Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransı, bebeğin sütü sindirememesi sonucu oluşur.  Sütte bulunan şekere laktoz ismi verilir. Laktoz intoleransına çok sık karşılaşılmamakla birlikte, hastalık hakkında bilgi sahibi olmayan ebeveynler için oldukça zor bir süreçtir.

Laktoz intoleransı nedir?

Laktoz intoleransı, sütte bulunan bu laktoz ismi verilen şekerin bebek tarafından sindirilememesidir. İnce bağırsakta bulunan laktaz enziminin yeterli üretilmemesinde kaynaklanır.

Laktoz İntoleransının belirtileri nelerdir?

Laktoz intoleransında bağırsaklarda aşırı gaz birikir ve buna bağlı olarak gaz sancısı, karın ağrısı meydana gelir. Susturulamayan ağlamalar, bebeğin kendini iki büklüm yapmaya çalışması laktoz intoleransının belirtilerindendir. Bu durum bebeğin uyku düzenini de etkiler. Uykuya dalamama ya da aniden uyanma gibi sorunlar görülebilir.

Ayrıca, ishal, yavaş kilo alımı, kakada kan, sulu ve köpüklü kaka da görülebilir.

Laktoz intoleransı ile süt alerjisini nasıl ayırt edebiliriz?

Belirtileri birbirine benzediği için, laktoz intoleransı ile süt alerjisini birbirine karıştırmak mümkündür. Ayırt etmenin birkaç yolu vardır.

Eğer bebeğinizin problemi laktoz intoleransı ise, süt ve süt ürünlerini tükettikten yarım saat ila 2 saat sonra kadar, gaz sancıları, ishal ve mide krampları görebilirsiniz. Süt alerjisi vücudun genelini etkileyen bir durumken laktoz intoleransı sindirim sistemini etkiler.

Süt alerjisi durumunda ise, bebeğiniz süt ve süt ürünlerini tükettikten sonra, ağzında, burnunda ya da vücudunun herhangi bölgelerinde, kaşınma, şişlik ve kurdeşen gibi belirtiler ortaya çıkar.

Laktoz intoleransı belirtileri dikkate alınmazsa…

Ciddi sağlık belirtileri ortaya çıkabilir. Bebeklerde kolite neden olabilirken, yetişkin kişilerde ortaya çıkması durumunda, Choron hastalığı görülebilir.

Laktoz intoleransının çeşitleri vardır;

  1. Primer laktoz intoleransı; Primer laktoz intoleransı doğumda ortaya çıkar. Bebeğin anne sütünü alması ile birlikte, köpüklü ve sulu dışkı, kusma ve vücutta su kaybı görülür. Primer laktoz intoleransı genellikle genetiktik ve laktoz intoleransının en yaygın çeşididir. Bebeğinizde böyle problemler görüyorsanız en kısa zamanda doktora başvurmanız gereklidir.
  2. Sekonder laktoz intoleransı; Sekonder laktoz intoleransı iki yaş altı çocuklarda daha sık görülen bir emilim bozukluğudur. Bu çocuklar bağırsak ağrısı çekiyorlar ve diyetlerinden süt ve süt ürünleri çıkarılarak sorun gideriliyor. İkincil laktoz intoleransı, çölyak hastalığı, mide iltihabı, gıda intoleransı ve alerjisi gibi hastalıklara yol açabilir.

Laktoz intoleransı tanısı nasıl konulur?

Bahsettiğimiz gibi karın ağrısı, şişkinlik, kramplar, ishal gibi belirtileri bulunmaktadır laktoz intoleransının. Ancak bu belirtiler tanıyı koymak için yeterli değildir. Çünkü birçok bağırsak probleminin benzer belirtileri vardır.

Laktoz intoleransının olup olmadığını anlamak için ilk olarak inek sütü diyetten çıkarılır. Eğer problem azalırsa bebeğin veya çocuğun laktoz intoleransı olduğu anlaşılır. Aynı zamanda, çeşitli testlerle de laktoz intoleransı saptanabilir. Bu testler;

Laktoz intoleransı testi:

Bebeğe, laktoz içeren bir sıvı verilir. Ardından iki saatte bir, kan şekeri ölçülür ve laktozun ne durumda olduğu gözlenir. Eğer kan şekeri yükselmemişse, laktozun sindirilemediği anlaşılır. Bu test 6 aydan küçük bebeklerde uygulanamaz.

Hidrojen nefes testi:

Laktoz intoleransı testinde olduğu gibi, hidrojen nefes testinde de, bebeğe laktoz içeren bir sıvı veriliyor. Ardından, nefeste hidrojen testi yapılıyor. Eğer hastanın nefesinde hidrojen miktarı artarsa bu intoleransının göstergesi olarak görülüyor. Bu test de 6 aydan küçük bebeklere uygulanamıyor.

Gaita asidite testi: Bebek ve çocukların dışkısındaki asit miktarını ölçmek için uygulanıyor gaita asidite testi. İnce bağırsakta sindirilmesi gerekirken sindirilemeyen laktoz, dışkıda glikoz görülmesine neden oluyor.

Laktoz intoleransı olan kişiler bu durum ile nasıl başa çıkabilir?

Maalesef laktoz intoleransının bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple laktoz intoleransına sahip olan kişiler hayatları boyunca dikkatli olmalı, bu rahatsızlığı yaşam tarzları haline getirmelidir. Bu durum yetişkinlerde daha kolayken, özellikle küçük çocuklar için buna alışmak ve kabul etmek daha zordur. Bu yüzden laktoz intoleransına sahip olan çocuklara eğitim verilmeli ve hastalığın ciddiyeti belirtilmelidir.

İlk Yayın Tarihi: 16 Temmuz 2016 @ 23:20

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Anne Sütü ile İlgili Temel Gerçekler

Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahiptir. Ayrıca bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Anne sütü ileri ki yaşlarında, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre daha zeki olmalarına katkı sunar.Her bebek için en iyi, en doğal ve Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Doğru Hijyen Alışkanlıkları Kazandırmak İçin Yapabilecekleriniz

Küçük çocukların çok iyi olduğu bir şey varsa o da kirlenmek ve etraflarını kirletmektir. Ne kadar çocuklar kirlenerek büyüse de, 2 yaş ve sonrası çocuklarınıza doğru hijyen alışkanlıkları kazandırmak, çocukluklarında ve gençliklerinde hastalıklardan uzak kalmalarını Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuklarda Göz Altı Morlukları

Çocuklarda göz altı morlukları çok sık görülmez, daha çok yetişkinlerde görülen bir problemdir. Yetişkinlerde görülen göz altı morlukları yorgunluk, yaşlılık, sağlıksız beslenme, uykusuzluk gibi sebeplerle görülürken, çocuklarda görülen göz altı morluklarının sebepleri değişiklik gösterir. En Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0