Emmi Pikler Pedagojisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Emmi Pikler Pedagojisi

En geniş anlamıyla çocuklara saygı duyulması, onurlarının korunması ve onlara eşit insanlar olarak davranılması ilkelerine dayanan Pikler Pedagojisi Emmi Pikler tarafından geliştirilmiştir.

12 yaşında annesini kaybeden Macar Doktor Emmi Pikler (1902-1984) İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kimsesiz ve yetim kalan çocuklara sıcak ve şefkatli bir yuva sağlamakla ün kazanmış bir pedagogtur.

Emmi Pikler ilk deneyimlerini bir üniversite çocuk hastanesinde kazanmış, bu deneyimlerin ışığında çalışmalarını devam ettirmiş ve geliştirmiştir. (Wiener Universitäts-Kinderklinik Prof. Pirquet ve Kinderchirurgie Prof. Salzer. “Die Pirquet-Klinik”). Bu üniversite hastanesi diğer hastanelere göre çok daha az ilaç kullanması ve daha az ameliyat yapması ile dikkat çeken ve dünyaca ün kazanmış bir hastaneydi. Dünyanın her yerinden hastaneye bu durumu incelemeye gelen doktorlar, hasta çocuklara şefkatli yaklaşmanın onların iyileşmesini sağladığını gözlemliyorlardı. Hastalıkların bu şekilde yok olması ziyaretçiler için şaşırtıcıydı. Peki çocukları hasta olduktan sonra iyileştiren bu şefkatli ve sıcak ortam niçin hasta olmadan önce sağlanmıyordu?

1935-1945 yılları arasında, 2. Dünya Savaşı boyunca çocuk doktorluğu yapan Dr. Emmi Pikler çocukların gelişimlerini yakından takip eder ve bunları raporlamaya başlar. 1946 yılında ise Budapeşte’de “Lotzy” isimli kimsesiz ve yetim kalmış çocuklar yurdunun başına geçer. Dr. Emmi Pikler savaş sonrası anne ve babasını kaybetmiş olan bebeklerin getirildiği bu yurtta çocuklara kucak açar ve onlara daha önce edinmiş olduğu deneyimlerini uygular.

Onlarca yıllık geçmişe sahip olan Pikler pedagojisi başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde başarıyla uygulanmaktadır.

İlk Yayın Tarihi: 12 Ocak 2016 @ 16:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Kız çocuğunuz babasına “ Ben büyüyünce seninle evleneceğim.” diyebilir. Erkek çocuklarının babalarını, kız çocuklarının ise annelerini kıskanması, Sigmund Freud’un Oedipus ve Elketra Kompleksi kuramlarında yer almaktadır. Ebeveynlerin bazen çaresizce üstesinden gelmeye çalıştıkları, çocuklarının düşmanlıklarının altında Devamını oku…

Güncel Haberler

Bebeklerde Uyku Sorunları Çocuklukta Davranış Bozukluklarına Yol Açıyor

Uzun dönemli bir araştırma sonuçlarına göre, günde 10 saatten az uyuyan bebeklerin 5 yaşından itibaren duygusal ve davranışsal sorun yaşama olasılığı, uykusunu alan bebeklere göre daha fazla. Norveç Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, uyku Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

5 Yaşa Kadar Çocuklar Dijital Ortamı Nasıl Kullanmalı?

Çocukları tablet veya akıllı telefonlardan ayırmak oldukça zordur. Teknoloji ile iç içe büyümemiş olan ebeveynler, teknolojinin çocuklarının hayatında bu kadar büyük yer kaplaması ve teknolojinin avantajları ve dezavantajları hakkında endişe duymaktadırlar. American Academy of Pediatrics’de Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0