Bebek Beslenmesinde 3N 1N Kuralı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 31 Saniye
Bebek Beslenmesinde 3N 1N Kuralı

Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Uzmanlar ilk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile beslemenizi öneriyor. 6. aydan önce ek gıda tüketmeye başlayan bebekler anne sütünün faydalarından tam olarak yararlanamıyorlar. Formül gıda ile beslenen bebeklerin ise 4. Aydan sonra ek gıdaya geçebileceklerini söylüyorlar. Bebeğinizin bu dönemlerin ardından ek gıdaya geçişleri sırasında, aslında son derece basit bir kural söz konusu. Kural basit olsa da annelerin uygulaması maalesef kolay değil.

3N 1N kuralı nedir?

Bebeğin

Ne zaman
Nerede
Ne yiyeceğine anne

Ne kadar yiyeceğine ise bebek karar verir.

Açıklarken son derece basit olan bu kuralı uygulamak ise oldukça zor. Çünkü anneler iyi beslenemeyeceği, aç kalması, gelişememesi gibi korkularla, bebeklerinin yiyebileceğinden çok daha fazla gıda yedirmek istiyorlar. Amaç elbette bebeklerinin iyiliği. Fakat durum böyle olunca, bir süre sona kaşığı gören bebek ağzını sıkı sıkı kapatabilir.

Ek gıdaya geçiş döneminde yapılabilen hatalar;

Özellikle ülkemizde kilolu bebeklerin daha sağlıklı olduğu yönünde çok yanlış bir görüş söz konusu. Aslında düşünülenin aksine, kilolu bebekler yetişkinliklerinde de kilo almaya yatkın olurlar.

Bebek erken dönemde ek gıdaya başlamazsa ileride alışamaz diye yanlış bir düşünce daha bulunmakta. Maalesef bunun sonucu olarak 6 aydan önce bebeklerine ek gıda vermeye başlıyor ebeveynler. Bu da bebeğin annesinin sütünden tam olarak faydalanamamasına sebep oluyor. Aynı zamanda 6. Aydan önce verilen ek besinler, bebeklerin sindirim ve boşaltım organlarını da yoruyor.

Ek gıdaya geçen bebeklerin evde pişen yemekleri yiyebileceği, ekstra bebek için yemek hazırlanmasına gerek olmadığı da yanlış bir düşünce. Yetişkinler için hazırlanmış, aşırı yağlı, salçalı, tuzlu ve baharatlı besinler bebekler için uygun değildir. Bebekler için kendilerine uygun ek gıdalar hazırlanmalıdır.

Yüksek proteinli besinlerin bebeklerin beslenmesinde çok önemli olduğu da doğru değil. Aşırı protein bebeğin böbreklerini zorluyor.

Yemek sularını ekmeğe bandırarak bebeğe vermek de düşünülenin aksine faydalı değildir. Besleyici değerleri azdır ve bebeğin midesini doldurmaktan başka işlevi yoktur.

İnek sütünün sulandırılarak bebeklere vermekte bir sakınca olmadığı düşüncesi doğru değildir. Erken dönemde verilen inek sütü, bebekte kansızlık, gelişim geriliği yapabilir, ayrıca sindirim ve boşaltım sistemlerini de yorar.

Bebeklerinizin beslenmesinde, onların sağlığı için yukarıda bahsettiğimiz kuralları uygulamalısınız, doktorunuza başvurarak aklınızda kalabilecek soru işaretleri için yardım alabilirsiniz.

Bebeğinizin beslenmesinde, 3N 1N kuralına uyarak, pütürlü  gıdalarla besleyerek (böylece blender baby dediğimiz, pütürlü gıda yediğinde öğüren bebekler yaratmadan) , bebeğin kendi kendini beslemesi (Baby Led Weaning) yöntemini uygulayarak sağlıklı, beslenmekten zevk alan ve yemek seçmeyen çocuklar yetiştirebilirsiniz.

En önemlisi ek gıdaların adı üzerine ek gıda olduğunu, yani bebeğinizin alması gereken vitamin ve minarelleri zaten anne sütünden aldığını unutmamalısınız. Bebek 8 aylık olduktan sonra ek gıdalar daha önemli hale gelir. 8. aydan itibaren ek gıdaların çeşitliliği artmaya başladığında emzirme sıklığı da azalır. Bu aylarda 3 temel öğüne ek olarak anne sütü günlük 3-4 defa olarak düzenlenir.

İlk Yayın Tarihi: 20 Temmuz 2016 @ 14:54

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Göz Yaşarması

Gözü nemlendiren gözyaşı sıvısı, gözün iç kısmında bulunan küçük kanalcıklardan buruna doğru ilerler. Bu küçük kanallarının, çoğunlukla gözyaşı kesesinin alt kısmında tıkanması sonucu hastalık oluşur. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı en çok bir yaş civarındaki bebeklerde, orta Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0