Sağ Beyin Eğitiminin 5 Hedefi

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 45 Saniye
Sağ Beyin Eğitiminin 5 Hedefi

Her sağ beyin ortamında veya köşesinde Sağ Beyin Eğitimi’nin Beş Hedefi’nin yazılı olduğu büyük, renkli bir poster bulunmalıdır.

Bu hedefler bize, kendimizi gözümüzde çok büyütmememiz gerektiğini, ilişkilerin sonuçlardan önemli olduğunu ve öğrenmenin gerçek amacının ne olduğunu hatırlatır.


Hedef 1: Ebeveyn ve çocuk arasında sevgi bağı kurun.

Sevgi dolu bir aile öğrenmenin temelidir. Bu tüm hedeflerin en büyüğü, en önemlisidir.

Pediatrik uzmanların önüne gelen , işlevini yitirmiş ebeveyn-küçük çocuk vakalarının çoğunda, anne veya baba işitsel sol beyin öğrencisi, çocuk ise görsel sağ beyin öğrencisidir.

Basitçe anlatırsak, farklı yönlerde yol almakta ve farklı yollardan iletişim kurmaktadırlar. Ebeveyn sağ beyne hitap etmeye başladığında, çocuğun “öğrenme problemlerinin” çoğu çözülür, tüm aile daha yakınlaşır. Bu vakalarda temel yanılgı, kendi düşünme ve anlama kalıplarımız üzerinden çocuğa erişmeye çalışmaktır ki özellikle 0-48 ay sürecinde bu neredeyse imkansızdır. Bebeklerde bizim parçadan tüme giden sebep sonuç ilişkisi kurabilen ve düşünebilen beyin parçamız olan ön korteks neredeyse 30. aylarda adım adım devreye girer ve gelişimi ergenliğe kadar sürer. İşte bu nedenle küçük çocuklarda öğrenmenin bambaşka kalıplar içinde yapılması zorunludur.


Hedef 2: Duyularınızı yükseltin.

Duyularınızı yükseltmek zihninizin pencerelerini yıkamak gibidir, çevrenizde olup bitenlere karşı bilinçsel uyanıklığınızı artırır. Daha basit anlatırsak; daha çok farkına varırsınız.

Talimatlar duyduğunuzda, her detayı kavrarsınız.

Bir ders dinlediğinizde, dersten hafızanızda daha çok bilgiyle ayrılırsınız.

Bir manzara gördüğünüzde, her ayrıntıya dikkat edersiniz; her bir ot sapına, güneş ışınlarının ağaç dallarına nasıl vurduğuna, havadaki bulutların renk tonlamasına.

Bütün büyük sanatçılar ve bilim insanları, mükemmelliğe ulaşmak yolunda “yüksek” duyularına güvenmişlerdir. Görme, duyma, tat alma, dokunma, koku alma ve doğal, sezgisel duyularınızın hepsi eğlenceli sağ beyin oyunlarıyla keskinleşir.


Hedef 3: Zihinsel yaratıcılığınızı artırın.

Çocuklar sağ beyin yolundan yürüdüklerinde sınır tanımazlar. Canları ne isterse icat edebilir, yaratabilir, oynayabilirler. Olay yerinde, sıra dışı çözümler üretebilir, hatta fikirlerini kafalarında test edebilirler!

Her şey kafalarında hayal resimleri olarak canlanabilir. Onlarda bu doğuştan var olan hayal gücünü beslemek ve bu hayal resimlerini daha net ve detaylı bir biçimde gözlerinin önüne getirebilmeyi, yani canlandırabilme becerilerini geliştirmek, zihinsel yaratıcığı geliştirmek için etkilidir. Bu becerileri geliştirmeye yönelik Zeka Kartları gibi materyaller ile egzersizler yapmak, küçük çocuklar için oldukça keyif veren egzersizler olmaktadır.


Hedef 4: Öğrenmeyi kolay ve eğlenceli hale getirin.

Omuzlarınızın üzerinde kişisel bir bilgisayar taşıdığınızı biliyor muydunuz?

Sağ beyin her saniye bir resim çeker, kaydeder ve daha sonra kullanmak üzere dosyalar. Bu yüzden sağ beyin hafızasına giriş yaptığımızda, öğrenmek basite indirgenerek sadece bilgi toplamak ve onunla oynamaktan ibaret hale gelir!

Öğrenme denilen olgunun ancak bireyin kendisi tarafından içselleştirilebildiğinde kalıcı ve keyifli olduğunu asla unutmamamız gerekiyor. Başka bir deyişle çocuğunuzun öğrenme zamanını kendi düzenlediği ve keyif aldığı sürece, kalıcı ve sağlıklı öğrenmeden söz edebiliriz.


Hedef 5: Çocuğunuzun dehasının ışık saçmasına izin verin.

Çocuklarımıza beklentimiz olmadan potansiyellerinin farkına varmaları konusunda yardım etmek, dünyaya verebileceğimiz en büyük hediyedir.

Özellikle çocuğunuzun yaşamında ilk 5 yılda yoğun olarak gözlenen öğrenme arzusunu keyifli bir oyun şekline dönüştürdüğünüzde, ona yaşamda muhteşem bir bakış açısı kazandıracağınıza emin olunuz. Sağ beyin eğitimi için kurgulanmış görsel ve işitsel bazlı  Zeka Kartları ile her gün düzenli olarak yapacağınız 5-10 dakika süren sunumlar ve paylaşımlar, gerek bebeğinizin zeka ve konuşma becerilerinin gelişimine, gerekse dikkatini yoğunlaştırabilme ve odaklanma yetisini geliştirmeye yönelik çok yararlı egzersizler olacaktır.

İnsan beyni hayatın ilk  5 yılında nasıl çalışacağına yönelik altyapısını oluşturur ve unutmamalıyız ki beyin kullandıkça gelişir! 

 

İlk Yayın Tarihi: 25 Mart 2014 @ 13:46

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

2 “Sağ Beyin Eğitiminin 5 Hedefi” yorumu;

Beyinde Frekanslar · 14 Mayıs 2015 at 23:18

[…] görme, duyma, tat alma, dokunma ve koku alma – algıladığı somut olgularla çalışmaktadır. Sağ beyin, dış duyulara her zaman belirgin olmayan; algılanması güç ışık, ses, düşünce, duygu, […]

Zeka Kartları ve Zeka Küpü Videoları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular · 2 Nisan 2015 at 14:26

[…] ilgisi başka bir şeye kaydığı an çalışmayı bırakmanız gerekmektedir. Zeka Kartları ile sağ beyin eğitiminin en büyük özelliklerinden biri keyif veren bir aktivite oluşu ve zorlama […]

Yoruma kapalı.

İlgili Makaleler

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Montessori Yönteminde Duyuların Eğitimi

Montessori’ye göre çocuk daha doğumdan başlayarak zihinsel olarak aktif bir varlıktır. Bu nedenle çocuk eğitimine doğumdan itibaren başlanması gerektiğini savunur. Duyu algıları henüz dış belirtiler vermese de hareket etme yeteneğinden yoksun olsa da aktif haldedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0