Özel Çocuklar Ve Sağ Beyin Odaklı Erken Ev Eğitimi

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 1 Saniye
Özel Çocuklar Ve Sağ Beyin Odaklı Erken Ev Eğitimi

1990’lı yıllara damga vurmuş temel teknolojik gelişmelerden biri de, manyetik görüntüleme bazlı beyne zarar vermeyen beyin gözlem ve ölçüm aygıtların gelişmesidir diyebiliriz.

Bu aygıtların gelişimlerine paralel olarak yaşayan insan beyninin, özellikle de bebek beyninin incelenmesine yönelik araştırmalar hız kazanmış ve bu alandaki bilim insanları her geçen gün insan beynine ait bilinmeyen bulguları ortaya çıkarmaya devam etmekteler.

Bu doğrultuda, otizmli, down sendromlu, asbergerli, selebral palsili ve diğer tüm farklı beyin yapılarına ve/veya işlevlerine sahip özel çocukların beyinleri de araştırma konuları arasına katılmıştır.

Aslına bakacak olursanız yukarıda adı geçen bu oluşumların tümünün ortak noktası, beynin işlevsel ve yapısal anlamda bozuklukları ve farklılıklarıdır.

İşte bu nedenle sizlere sağ beyin odaklı erken eğitim öğretisini sunduğumuz ABD’de yerleşik Institutes For The Achievement Of Human Potential derneğinin kurucusu Doktor Glenn Doman tüm yukarıda adı geçen oluşumları “Beyin Özrü” olarak tek bir kategori altında toparlamış ve örneğin down sendromunu veya selebral palsiyi yalnızca aynı kaynakta oluşan, ama farklı semptomlara sahip sorunlar olarak tanımlamıştır.

Glenn Doman MR’ ların bu denli gelişiminden çok önceleri gelişen insan beyninde tüm yapısal ve işlevsel farklılıkların neden olduğu semptom gruplarına ayrı ayrı isimler konmasının, aslında tedaviye ve rehabilitasyonlara çok da katkı sağlamayacağını savunmuştur.

Bu görüş doğrultusunda tüm rehabilitasyonlarda ve tedavilerde ortak hedefin  beyni iyileştirmeye yönelik olmasını vurgulamıştır.

İlginçtir ama Glenn Doman’ın 1960’ larda savunduğu bu görüşün günümüzde beyin plastisitesi gibi, bugün artık kanıtlanmış olan; beynin kendi kendini yenilemesi değişmesi ve gelişmesi özelliğini baz aldığımızda kesinlikle çok doğru ve yerinde bir görüş olduğunu söyleyebiliriz.

Başka bir deyişle; siz down sendromlu veya otizmli bir çocuğun beynini geliştirmeye yöneldiğinizde her iki oluşum da bu çocuklarda ne denli farklı semptomlar gösterirse göstersin, onları azaltmanın yok etmenin temel yöntemleri aynıdır. Beyin plastisitesini temel alan çok duyulu uyaranlarla beynin kendini yenilemesine değişmesine fırsat veren ortamı sunmak.

Evet, bu temel gelişim alt yapısını erken ev eğitimi ve özel eğitim kapsamında kurguladığınızda otizmli çocuğunuzun otizm belirtileri daha zayıflayıp gelişimi hızlanacak aynı şekilde down sendromlu çocuğun da beyni daha doğal gelişebilecektir.

Glenn Doman bu bakış açısıyla 1950’lerde kurduğu Institutes For The Achievement Of Human Potential ‘da bugüne kadar binlerce özel bebeği sağ beyin odaklı erken eğitim ile çok duyulu uyarlar ve zengin deneyim ortamı ile rehabilite etmiş ve toplum yaşamına katmıştır.

1990 larda bu tip çok duyulu erken eğitimin yalnız özel çocuklarda değil, beyin gelişimi normal seyreden bebeklerde de etkili olduğunun anlaşılmasından sonra aynı kurum “How to multiply your babies intellingence” (Bebeğinizin zekasını nasıl geliştirebilirsiniz?) adı altında aile panelleri düzenlemeye başlamış ve zeka kartları ile çalışmalar hız kazanmıştır. Bugün sözü geçen derneğin 5 kıtada 13 ülkede faaliyetleri gelişerek devam etmekte ve Glenn Doman’ın başlattığı bu akım, çocukları Spencer ve Janet Doman ile sürmektedir.

Biz Sevgili Bebek olarak tüm özel çocuklarımıza zeka kartları ile çalışmayı bu nedenle önermekteyiz. Sevgili Bebek Zeka Kartları Glenn Doman öğretisi ilkeleriyle kurgulanmış olduğundan, hem boyutları hem de hiçbir şekilde dikkat çeldirici içermedikleri için görsel-işitsel uyarım açısından, gerek özel çocuklar gerekse normal gelişim gösteren bebekler için doğru erken eğitim araçlarıdır.

Özetleyecek olursak tüm “özel çocukların” beyinleri yapısal veya işlevsel olarak sorunludur. Teşhis adı ne olursa olsun beyin kaynaklı yapısal veya işlevsel eksiklikler farklılıklar temel olarak beynin plastistesine bina edilen çok duyulu zengin uyarımlı bir alt yapı ve koşulsuz sevgi ve sabırla rehabilite edilebilmektedir.

Bu süreçte önemli olan beyinde domino etkisi yaratabilecek belli bir alanda beyni uyarmaya yönelik çalışmak ve beyin bu uyarana cevap vermeye gelişmeye başladığında beynin diğer bölgelerine yönelik çalışmaları da işin içine katarak çocuğa yukarıda sözünü ettiğimiz çok duyulu zengin deneyim ortamını sunmaktır.

Asla unutmayacağınız düsturunuz “HER ÇOCUK EĞİTİLEBİLİR YETER Kİ, KOŞULSUZ SEVGİ VE SABIR ORTAMINDA DOĞRU YÖNTEMLE YAPILSIN” olmalıdır.

İlk Yayın Tarihi: 24 Ekim 2016 @ 15:03

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Burun

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Sağ Beyin Eğitimi

Başlarken – Montessori Eğitimi

Nur Hanımla “Sevgili Bebek” programı kapsamında 0-48 aylık çocuklar için Montessori yaklaşımı hakkında konuşurken ben hayatın eşzamanlılığının şaşkınlığını bir kez daha yaşıyordum. İlk Montessori eğitimimi ilkokul öğretmenliğinde yaşadığım eksiklikleri tamamlamak için yapmıştım. Daha sonraki eğitimlerim Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

HACİM

HACİMİ ÖLÇMEK AMA NASIL? Bu çalışmayla neler amaçlıyoruz? Boş bir kavanoz ya da kabın içinin hava ile dolu olduğunu fark etmek Farklı şekillerde iki kabın aynı sesi çıkarabileceğini öğrenmek Şimdi böyle bir çalışma için neler Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0